Indeksai Euro Stoxx 50 ir Stoxx Europe 600 dienos metu pakilo atitinkamai po 1,05 proc. ir 0,98 proc. Kiek nuosaikesnis kilimas buvo Didžiosios Britanijos indekso FTSE 100 (0,57 proc.) dėl ketvirtadienį vykusio referendumo siekiant atkurti Škotijos nepriklausomybę.

Ketvirtadienį didžiausias Vokietijos vaistų bei plastiko gamintojas „Bayer“ rinkoje šoktelėjo net 6,2 proc., po naujienų, kad bendrovė ketina atskirai listinguoti biržoje su plastiko veikla susijusią antrinę įmonę. Taip pat gana aktyviu vertės šuoliu pasižymėjo įrenginių gamintojas „Sulzer“ (8,1 proc.) po naujienų, kad įmonė žada išplėsti savo verslą susijungdama su kita bendrovė („Dresser-Rand“ +0,3 proc.), kurios pagrindinė veikla orientuota į įrenginių gamybą, kurie naudojami iškastinio kuro srityje.

JAV akcijų rinkose toliau vyravo teigiamos nuotaikos po FED‘o pareiškimo, kad dar nebus keliamos bazinės palūkanų normos bent iki tol kol nebus baigta kiekybinė ekonomikos skatinimo programa. Taip pat ketvirtadienį paaiškėjo, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius buvo gerokai mažesnis nei analitikai prognozavo, remiantis paskelbta informacija pastarasis rodiklis išaugo 280 tūkst. nuo prieš tai savaitę buvusio 316 tūkst. augimo (prognozė 305 tūkst.).

Tuo tarpu naujai pradėtų statyti būstų apimtys sumažėjo nuo 1093 tūkst. iki 956 tūkst., tačiau tai didelės įtakos neturėjo investuotojams, indeksui S&P 500 šoktelint 0,49 proc. ir išsilaikant aukštumose ties 2011,36 punktų riba.

Penktadienį, tikėtina, akcijų rinkose išsilaikys teigiamos investuotojų nuotaikos, matant kad Azijos rinkų indeksai - NIKKEI 225 (+1,25 proc.) bei TOPIX INDEX (Tokyo +1,12 proc.) gana aktyviai kyla, taip pat Europos ateities indeksų sandoriai rodo kilimo tendencijas. Taip pat šiandien svarbu paminėti, kad startuoja vienos didžiausių elektroninės prekybos milžinės „Alibaba“ akcijų prekyba NYSE biržoje.

Svaras stiprėja

Ketvirtadienį EUR/USD valiutų santykis buvo pasiekęs žemiausią lygį nuo pat 2013 metų liepos mėnesio (1,2834), tačiau vėliau kritimas žemyn šiek tiek atsistatė ir apsistojo ties 1,2920 lygiu. Ketvirtadienį JAV doleris prieš eurą sustiprėjo po paskelbtų teigiamų JAV darbo rinkos ekonominių rodiklių, kurie signalizuoja apie gerėjančią ekonomikos būklę.

EUR/USD šiuo metu laikosi ties 1,2900 lygiu ir, tikėtina, penktadienio prekybos metu aktyvių svyravimų nerodys, nes regionuose nebus skelbiama svarbių makroekonominių rodiklių.

Taip pat ketvirtadienį didelis užsienio valiutų investuotojų dėmesys krypo į Didžiosios Britanijos svaro sterlingo svyravimus. EUR/GBP (sustiprėjant GBP) vakar nukrito apie 0,7 proc. investuotojams tikintis, kad Škotijos referendumas parodys, kad šis regionas liks ir toliau Didžiosios Britanijos sudėtyje. Penktadienį ir toliau matomas svaro stiprėjimas prieš eurą (0,63 proc.) investuotojams laukiant galutinių referendumo rezultatų.

Baltijos vertybinių popierių rinka
Ketvirtadienį tik Vilniaus biržos indeksas rodė 0,14 proc. augimą, tuo tarpu Taline ir Rygoje vyravo neigiamos nuotaikos, pastariesiems indeksams koreguojantis po -0,23 proc. ir -0,08 proc.

Bendra trijų šalių dienos apyvarta pasiekė 802,9 tūkst. eurų, iš jų net 598 tūkst. eurų atiteko Estijos bendrovės „Tallinna Vesi“ vertybiniams popieriams.

Šios bendrovė akcijos vertė koregavosi 0,78 proc. iki 12,7 euro už akciją. Svarbių naujienų nebuvo paskelbta ir pagrindinė apyvartos dalis buvo pasiekta vienų tiesioginiu sandoriu, apsikeičiant 34,63 tūkst. akcijų, už vieną jų sumokant 12,65 euro.

Vilniaus biržoje ir toliau tarp smulkių investuotojų aktyvumas išlieka „Teo LT“ pozicijoje, jų vertei kilstelint 0,13 proc. (iki 0,747 euro už akciją) ir apyvartai sudarant daugiau nei 32,2 tūkst. eurų. Penktadienį svarbesnių naujienų Baltijos akcijų rinkose nesulauksime tik „Žemaitijos pieno“ akcininkai dalyvaus neeiliniame visuotiniame akcininkų susirinkime.