Vokietijos biržoje išsiskyrė finansinių paslaugų ir draudimo įmonė „Allianz“, kurios penktadienį akcijos vertė susitraukė net -6,18 proc. Toks pokytis buvo nulemtas po naujienų, kad vienos iš bendrovės valdomų įmonių aukštas pareigas užimantys darbuotojai nusprendė palikti užimamas pareigas ir pereiti dirbti į kitą įmonę. Nors „Allianz“ atstovai teigia, kad jų išėjimas neturės didelės įtakos bendrovės veiklai, tačiau investuotojų požiūris yra kitoks.

JAV investuotojai stebėdami makroekonominius rodikliu, galima sakyti, nuo pirmųjų prekybos minučių teigiamai žiūrėjo į esamą situaciją. S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. indeksai atšoko nuo buvusio šešių savaičių dugno, dienos prekybą baigdami atitinkamai su 0,86 proc. ir 0,99 proc. pakilimais. Penktadienį JAV akcijų rinkose išsiskyrė bendrovė „Nike“, kurios akcijos šoktelėjo net 12 proc. po naujienų kad pirmasis šių metų ketvirtis buvo toks sėkmingas, kad net pralenkė apžvalgininkų lūkesčius.

Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš Europos, kur bus paskelbtas vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas. Prognozuojama, kad pastarasis rodiklis išsilaikys nepakitę ties -11,4 reikšme. Tuo tarpu JAV paaiškės, kaip pasikeitė vartotojų išlaidų ir pajamų santykis, tikimasi kad abu rodikliai pakils. Pirmadienį Europos ateities sandoriai rodo nežymius pakilimus, todėl galima tikėtis prekybos pradžioje nestiprių teigiamų pakilimų.

Valiutų rinkos

Penktadienį prekyba užsienio valiutų rinkose nepasižymėjo stipriais svyravimais, EUR/USD valiutų poros kursui dienos pabaigoje išsilaikant ties 1,2740 lygiu. Kylanti Jungtinių Amerikos Valstijų ekonomika sustiprino JAV dolerio vertę prieš daugelį pagrindinių valiutų. Šiuo metu JAV investuotojai laukia penktadienio, kada paaiškės svarbūs šalies darbo rinkos rodikliai, kuriais remiantis bus galima spėti ar FED‘as pradės artimiausiu metu didinti bazinę palūkanų normą. Tuo tarpu dar ketvirtadienį Europoje numatomas ECB posėdis, tačiau investuotojai nesitiki, kad per jį bus paskelbtos papildomos monetarinės priemonės. Tačiau jis išlaiko aktualumą investuotojams nusistatant ateities ECB gaires. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas nežymiai sumažėjo ir laikosi ties 1,2675 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

JAV makroekonominiai duomenys Baltijos akcijų rinkose neatsispindėjo, OMX Vilnius indeksui dienos prekybą baigiant su -0,21 proc. (-0,53 proc. savaitinis) neigiamų pokyčiu, OMX Riga koreguojantis -0,22 proc. (-1,79 proc. savaitinis), o OMX Tallinn vertei sumažėjant -0,04 proc. Visą savaitę besitęsiantys konfliktai Artimuosiuose Rytuose bei nežinia kokių veiksmų toliau imsis Rusija, - vertė investuotojus sunerimti, tokiu būdu smukdant bendras akcijų rinkų tendencijas. Penktadienį svarbių naujienų Pabaltijo rinkose skelbiama nebuvo, tačiau investuotojai atkreipė dėmesį į dar ketvirtadienį paskelbtas naujienas, kad MG Baltic įmonė „Mineraliniai vandenys“ sudarė pirkimo sutartį su „Swedbank“ grupės įmone „FR&R Invest” ir Vytautu Junevičium dėl 99.03 proc. įmonių grupės „Alita“ akcijų paketo, kuriai priklauso ir „Anykščių ynas“ pirkimo. Planuojama, kad šiam sandoriui įvykus, bus skelbiami privalomi akcijų išpirkimai. Tiesa, šiems sandoriams dar reikia sulaukti Konkurencijos Tarybos pritarimo. Investuotojai reaguodami į tokias naujienas, kilstelėjo bendrovės „Alita“ akcijos vertę 15 proc. Pozicijoje buvo sudaryti 7 sandoriai, kuriais akcijų perleista tik už 991 eurą. Tokia nežymi apyvarta yra sietina su tuo, kad bendrovės akcijų šiuo metu laisvoje prekyboje yra tik kiek daugiau nei 1 proc. Penktadienį „Anykščių Vynas“ akcijos brango net 228,13 proc., o suprekiautų akcijų kiekis siekė 11,5 tūkst. vnt.