Baltijos šalių rinkose investuotojai realizavo pelnus, nerimavo dėl afrikinio kiaulių maro ir vertino bendrovių naujienas. Praėjusi savaitė buvo sėkminga Baltijos biržų investuotojams, o teigiamos nuotaikos vyravo pirmas keturias prekybos sesijas. Penktadienį biržoje stebėjome korekciją – investuotojai realizavo uždirbtus pelnus, taip pat neigiamos įtakos turėjo prastos pasaulio rinkų tendencijos. Džiugina tai, kad palyginti su Vakarų Europos (Vokietijos DAX –2,48 proc., Prancūzijos CAC –2,79 proc., D. Britanijos FTSE –1,62 proc.) rinkomis, Baltijos šalių indeksų smuktelėjimas buvo mažesnis (OMXV –0,7 proc., OMXR –1,2 proc., OMXT –0,4 proc.).

Penktadienį pasirodžius naujienoms apie Lietuvoje aptiktą afrikinį kiaulių marą, smuko „Linas Agro Gruop" (-2,58 proc.) akcijų kaina, nes bendrovės vienas iš verslų yra pašarų eksportas. Rinkos dalyviai nuogąstauja, kad pašarų eksporto apimtys gali mažėti ir paveikti bendrovės rezultatus. Tuo tarpu Lietuvos veterinarijos tarnyba teigia, kad dėl afrikinio kiaulių maro Europos Sąjunga rimtų sankcijų nesiims, tačiau su Rusija teks daug derėtis.

Estijos biržoje kotiruojama vandens tiekimo įmonė „Tallinna vesi" pranešė 2013-aisiais uždirbusi 19,94 mln. eurų grynojo pelno - 11 proc. mažiau nei 2012 metais. Tuo tarpu pajamos padidėjo 0,3 proc. iki 53,09 mln. eurų. Bendrovės akcijos pigo 0,79 proc., apyvarta siekė beveik 100 tūkst. eurų. Turint mintyje prastas investuotojų nuotaikas biržoje, 0,79 proc. kainos mažėjimas yra nežymus, o tai leidžia manyti, kad tokių rezultatų daugmaž ir tikėtasi.

Olympic Entertainment Group“ atsilaikė korekcijai, akcijų kaina nekito, sandorių sudaryta už 154 tūkst. eurų. Paklausą palaikė pasirodžiusi naujiena apie įmonės plėtros etapą - OEG įsigijo 100 proc. Slovakijos azartinių lošimų bendrovės „WINWIN Slovakia“ akcijų.
Klaipėdos baldai“ gavo daugiau pajamų, uždirbo mažiau pelno. Bendrovė pernai, palyginti su užpernai, pasiekė 195 mln. litų apyvartą (4,4 proc. daugiau) ir uždirbo 4,607 mln. litų grynojo pelno (7,8 proc.). Priminsime, kad bendrovė ketina trauktis iš biržos, o jos akcijos yra kotiruojamos Papildomajame prekybos sąraše.

Šią savaitę biržoje vyraus bendrovių rezultatų laukimo nuotaikos, kurias bent jau šiandien apkartins neigiamas fonas tarptautinėse rinkose - šįryt Azijoje (NIKKEI -2,5 proc., HANG SENG -2 proc.).