Besiplečianti vidaus rinka ir atsiveriančios naujos galimybės dažnai ne vieną verslo atstovą skatina susimąstyti, kaip įgyvendinti patrauklią idėją ir kokie yra pagrindiniai žingsniai, ieškant finansavimo sėkmingai plėsti verslą.

Šių metų pozityvius smulkiųjų ir vidutinių įmonių lūkesčius atspindi ir SEB banko duomenys – du trečdaliai suteiktų paskolų smulkiajam verslui buvo skirtos investiciniams projektams įgyvendinti, t.y. bendrovės ieško finansavimo galimybių užsibrėžtiems tikslams įgyvendinti. Aktyviausios šiemet – transporto, žemės ūkio, prekybos, apdirbamosios pramonės, didmeninės prekybos įmonės, investuojančios į ilgalaikį turtą ir inovacijas.

Planuodami plėtrą turėkite finansinį planą

Paskata investuoti į verslą užuot pinigus laikius banko ar indėlių sąskaitose tapo ir žema bazinių palūkanų norma. Šiemet didžioji dalis įmonių vis daugiau lėšų skiria investicijoms, kurios padeda didinti verslo efektyvumą, gerinti produktų kokybę, įvesti į rinką naujus produktus.

Taigi kokie yra pagrindiniai faktoriai, lemiantys, jog, įmonėms, ieškančioms plėtros galimybių, bus suteiktas finansavimas?

Labai svarbu, jog įmonės, ieškodamos plėtros ir finansavimo, prieš tai atliktų namų darbus, nes taip jos gali pagreitinti visą finansavimo procesą.

Didelis privalumas yra tai, kuomet įmonės į banką ateina su svarbiausiais skaičiavimais ir aiškiai nustatytais finansavimo poreikiais, sudėliotu finansų planu. Tai rodo, kad įmonė investicijas vertina atsakingai, vadinasi, ir įgyvendinti projektą yra pasirengusi geriau.

Be to, bendrovės neturėtų pamiršti, jog svarbi ir praeitis – ankstesnė įmonės patirtis vykdant investicinius projektus, elgsena valdant turtą ir finansus.

Penki patarimai smulkiesiems verslininkams

• Parenkite investicinį projektą.

Jame privalu atsakyti į kelis svarbius klausimus: kokią verslo idėją norite įgyvendinti ar vystyti? Kam, kokiam klientų ratui bus reikalinga ta paslauga ar prekė, kurią ketinate pasiūlyti? Kodėl klientai ir partneriai turėtų rinktis būtent šią paslaugą ar prekę?

Kaip ruošiatės realizuoti savo idėją?

• Antrasis, itin svarbus žingsnis – racionaliai įvertinkite investicijų dydį, numatykite papildomų lėšų poreikį. Dažnai daroma klaida, kai imant paskolą apsiribojama tik pačių investicijų dydžiu, tarkime, į gamybos įrangą ir visiškai neįvertinant papildomų, apyvartinių lėšų poreikio. Jis neišvengiamai atsiranda bet kuriame versle ir jį geriau numatyti iš anksto.

• Trečia, pasidomėkite ir naudokitės visais įmanomais finansavimo šaltiniais. Akcininkų pradinis įnašas paprastai siekia 20 – 30 procentų, bankai, finansuodami likusią dalį, dalinasi rizika su verslu.

Sėkmingai bendrovės veiklai užtikrinti labai svarbus sklandus, finansavimas. Tai akcininkų lėšos, banko ilgalaikė paskola investicijoms ir apyvartinėms lėšoms, kitos banko siūlomos finansavimo formos, tiekėjų kreditai.

Akcininkams reikėtų labai aiškiai apsispręsti, kaip jie ruošiasi dalyvauti bendrovės valdyme. Nepamirškite pasilikti bent 10 procentų finansinį rezervą nenumatytiems atvejams.

• Ketvirta, įvertinkite pagrindines galimas rizikas.

Turėkite ne vieną, tačiau bent tris galimus verslo vystymosi scenarijus. Įvertinkite didesnių palūkanų riziką. Šiuo metu palūkanos yra rekordiškai žemos, tačiau tai amžinai nesitęs. Kaip padidėjusios palūkanos palies jūsų verslą?

Įvertinkite darbo jėgos užmokesčio sąnaudas, kurios kasmet didėja 4-5 procentais, žaliavų bei valiutų kursų svyravimus.

• Penkta, prieš ateidami į banką sudarykite kad ir nedidelę, preliminarią verslo pajamų – sąnaudų prognozę.

Neretai verslo idėja verslininko galvoje brandinama ne vienerius metus, o perteikti ją reikia per valandą ar pusantros.

Tad kuo geriau paruošite „namų darbus“, pasiruošite pokalbiui su bankininku, tuo pastarajam bus lengviau suprasti svarbiausius jūsų poreikius.