Abi kepyklėlės siūlo labai panašų kepinių asortimentą, abi dirba tomis pačiomis valandomis, abiejų pardavėjai maloniai pasitinka kiekvieną užsukusį pirkėją. Tačiau kodėl viena kepyklėlė per dieną parduoda daugiau bandelių negu kita?

Priežastis paprasta – sėkmingesnėje kepyklėlėje pirkėjai gali atsiskaityti ir grynaisiais pinigais, ir mokėjimo kortele.

SEB banko duomenimis, pirmą šių metų pusmetį banko klientų atsiskaitymų kortele dalis, palyginti su atsiskaitymų grynaisiais pinigais dalimi, buvo 38 procentai – daugiau negu tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Tai rodo, kad vis rečiau daugelio mūsų kišenėse rasi grynųjų pinigų banknotų ar monetų, nes daugelis jau suprato, kad atsiskaityti mokėjimo kortele daug greičiau, saugiau, patogiau. O ir vietos kišenėje ji užima mažiau.

SEB banko duomenimis, per praėjusius metus mažos ir vidutinės įmonės įdiegė 13 proc. daugiau mokėjimo kortelių skaitytuvų negu 2014 metais, o pirmą šių metų pusę augimo tempai nelėtėja. Gerėjanti infrastruktūra lemia, kad atsiskaitymų mokėjimo kortelėmis sparčiai daugėja. Pirmą šių metų pusmetį atsiskaitymų SEB banko mokėjimo kortelėmis padidėjo 20 proc., palyginti su 2015 metų pirmu pusmečiu.
Tačiau kai toks prie atsiskaitymo mokėjimo kortele įpratęs pirkėjas ateina pas prekybininką, kuris džiugiai įteikia jam prekę ir tada paprašo atsiskaityti grynaisiais pinigais, jam nelieka nieko kito, kaip paklausti, kur yra artimiausias bankomatas. Po šio klausimo dalis tvarkingai nueina iki bankomato, pasiima grynųjų pinigų ir grįžta atsiskaityti už prekę.

Tačiau kiek pirkėjų išeina pro parduotuvės dalis ir niekada į ją negrįžta?

Tokie išeinantys klientai – karti pamoka kiekvienam smulkiojo ar vidutinio verslo atstovui. Tačiau panašu, kad mūsų šalies verslininkai sparčiai mokosi iš klaidų – ir iš savų, ir iš svetimų.

Jei prieš keletą metų užsukus pas kirpėją ar stomatologą šie mandagiai parodydavo kelią iki bankomato, tai dabar nieko nebenustebins mokėjimo kortelių skaitytuvas grožio salone, medicinos kabinete, kepykloje ar notarų biure.

SEB banko duomenimis, per praėjusius metus mažos ir vidutinės įmonės įdiegė 13 proc. daugiau mokėjimo kortelių skaitytuvų negu 2014 metais, o pirmą šių metų pusę augimo tempai nelėtėja. Gerėjanti infrastruktūra lemia, kad atsiskaitymų mokėjimo kortelėmis sparčiai daugėja. Pirmą šių metų pusmetį atsiskaitymų SEB banko mokėjimo kortelėmis padidėjo 20 proc., palyginti su 2015 metų pirmu pusmečiu.

Įdomu tai, kad į gyventojų finansinių įpročių pokyčius reaguoja ne tik verslininkai. Tokius mokėjimo kortelių skaitytuvus diegia ir bažnyčios, religinės bendruomenės, labdaros organizacijos. Kortelių skaitytuvų paklausa šiame segmente ypač išauga prieššventiniu laikotarpiu metų pabaigoje. Ir nieko čia keisto – kaip ir atsiskaitydami už prekes žmonės renkasi jiems patogesnį mokėjimo būdą, taip ir aukoti jie nori tokia mokėjimo priemone, kokia įpratę atsiskaityti.

Taigi kortelių skaitytuvas atsiranda ir labdaringuose renginiuose, kalėdinėse mugėse, labdaros organizacijose.

Populiariausia ši paslauga yra didžiausiuose Lietuvos miestuose, kur gausu turistų, užsienio svečių, kurių daugelis įpratę netgi arbatpinigius kavinėje palikti mokėjimo kortele. Būtent todėl prekybininkai mano, kad mokėjimo kortelių skaitytuvas prekybos vietose yra būtinas.

Beje, jiems SEB bankas siūlo ne tik šiuos skaitytuvus, bet ir galimybę imti elektroninius, mokėjimo kortele paliekamus arbatpinigius.

Mažesniuose miestuose grynieji pinigai poziciją mokėjimo kortelei užleidžia kiek lėčiau. Taip iš dalies yra ir dėl grynaisiais pinigais gaunamo atlyginimo, ir dėl mažų vietinių parduotuvėlių, kur visi vienas kitą pažįsta ir prekes pardavėjas pirkėjui tam tikrais atvejais duoda skolon.

Visgi ir čia vis labiau populiarėja mokėjimo kortelės.

Ne pirmus metus stebime, kaip Lietuvos regionuose mokėjimo kortelių skaitytuvų populiarumas sparčiai auga, o ateinančiais metais turėtų augti dar labiau. Juk populiarėjant elektroniniams atsiskaitymams, klientai vis dažniau rinksis atsiskaityti mokėjimo kortele.

Ir tada laimės tie, kurie ir atsiskaitantiems už taksi, ir perkantiems šviežio pieno sūrį turguje ne rodys kelią iki bankomato, o leis sumokėti taip, kaip jiems patogu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)