Nors priimti šiuos įstatymus Seimui prireikė beveik metų, tikimasi, jog jie padės kovoti su konkurenciją dažnai linkusiomis pažeidinėti savivaldybėmis ir kitais viešojo administravimo subjektais.

Nustatomos aiškesnės savivaldybių funkcijos

Priėmus Vietos savivaldos įstatymo pakeitimus, apribojama savivaldybių teisė vykdyti ūkinę veiklą. Ūkinės veiklos vykdymas nėra savivaldos funkcija.

Vis dėlto, peržiūrėjus savivaldybių valdomų įmonių sąrašą tampa akivaizdu, kad dažnai šio apribojimo nėra laikomasi, o ryškiausi tokios ūkinės veiklos pavyzdžiai neabejotinai yra daug atgarsio sulaukęs avialinijų ar taksi veiklos vykdymas.

Tam, kad tokių situacijų būtų išvengta, įstatyme atsiranda bendras principas, jog savivaldybės nevykdo ūkinės veiklos.

Išimtis paliekama tik tuo atveju, jei vykdyti ūkinę veiklą yra būtina siekiant patenkinti savivaldybės bendruomenės bendruosius interesus, kiti ūkio subjektai nevykdo tokios veiklos ar ją vykdo nepilna apimtimi ir naujos ūkinės veiklos vykdymu nebus teikiamos privilegijos ar diskriminuojami atskiri ūkio subjektai.

Siekiant užtikrinti šio principo laikymąsi, Vietos savivaldos įstatymas įtvirtina novatorišką ir modernų mechanizmą – ketinančiai steigti naują juridinį asmenį savivaldybei reikės gauti Konkurencijos tarybos sutikimą.

Tam, kad Konkurencijos taryba tokį sutikimą duotų, savivaldybė turės įvertinti ir pateikti duomenis apie tai, ar kiti rinkoje veikiantys ar potencialiai galintys veikti ūkio subjektai galėtų užtikrinti atitinkamos veiklos, kuriai norima steigti naują bendrovę, vykdymą.

Taigi, savivaldybei apsisprendus steigti naują įmonę, kuri, pavyzdžiui, vykdytų knygyno veiklą, savivaldybė pirmiau turėtų įvertinti, ar tikrai jos teritorijoje ir galbūt gretimų savivaldybių teritorijoje veikiantys knygynai negali patenkinti savivaldybės gyventojų poreikių, ar privatus verslas nevykdo tokios veiklos, o jei nevykdo – kodėl.

Galiausiai, savivaldybė turėtų užtikrinti, jog naujam knygynui nebus teikiamos privilegijos prieš kitus jau veikiančius knygynus. Tik esant visoms sąlygoms, Konkurencijos taryba palaimins tokio ūkio subjekto steigimą.

Konkurencijos tarybai – teisė skirti pinigines baudas

Ne tik naujų įmonių steigimas gali kelti grėsmę sąžiningai konkurencijai. Konkurencijos tarybos praktika rodo, kad dažniausiai konkurencijos teisę pažeidžia būtent viešojo administravimo subjektai.

Pavyzdžiui, per pastaruosius penkerius metus iki Konkurencijos įstatymo pakeitimų inicijavimo Konkurencijos taryba priėmė net 23 nutarimus dėl viešųjų subjektų padarytų konkurencijos teisės pažeidimų.

Dar daugiau – Konkurencijos tarybai nusprendus, jog viešojo administravimo subjektas pažeidė Konkurencijos įstatymą, Konkurencijos taryba iš esmės neturėjo jokių priemonių, kurios galėtų priversti įvykdyti Konkurencijos tarybos nurodymus.

Tačiau situacija nuo 2017 metų keičiasi. Priėmus Konkurencijos įstatymo pakeitimus, Konkurencijos tarybai suteikiama teisė skirti pinigines baudas ne tik privačiam verslui, nesilaikančiam sąžiningos konkurencijos taisyklių, bet ir viešojo administravimo subjektams.

Tam, kad viešojo subjekto galimybės toliau vykdyti savo funkcijas, paskyrus baudą, nesumažėtų, įstatyme numatyta, jog paskirtos baudos dydis negali viršyti 0,5 proc. viešojo administravimo subjekto metinio biudžeto ir ši suma bet kuriuo atveju negali būti didesnė nei 60 000 eurų.

Nors naujas Konkurencijos tarybai suteiktas įrankis atrodo paprastas, tačiau iš jo tikimasi didelio efektyvumo. Viešojo administravimo subjektams piktnaudžiaujant savo įgaliojimais ir konkuruojant nesąžiningai, Konkurencijos taryba galės ne tik pagrūmoti pirštu, bet imtis ir realių priemonių, kurių viešieji subjektai jau negalės nepaisyti.

Taigi, naujieji 2017 metai turėtų atnešti nemažai pokyčių savivaldybėms ir kitiems viešojo administravimo subjektams.

Nors savivaldybėms ir Konkurencijos tarybai gali tekti didesnė našta šiuos įstatymus įgyvendinant, tačiau gyventojams ir privačiam verslui šie pokyčiai turėtų atnešti teigiamų pokyčių. Privatus kapitalas mažiau susidurs su nesąžininga viešojo administravimo subjektų konkurencija, todėl galės teikti daugiau paslaugų už geresnę kainą, o ilguoju laikotarpiu to naudą pajus ir gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją