Ar kitas asmuo (partneris) gali pretenduoti į minėto turto dalį?

Nesusituokusių asmenų gyvenimui drauge ir bendram ūkio tvarkymui gali būti suteiktas jungtinės veiklos teisinis statusas ir tokių asmenų santykių apsaugai į bendrai įgytą (sukurtą) turtą yra taikomos nuostatos dėl bendrosios nuosavybės teisės bendraturčiams.

Taigi bendras asmenų gyvenimas drauge, bendro ūkio tvarkymas ir turto kūrimas savo lėšomis bei bendru pačių ar vaikų darbu gali būti pagrindas pripažinti, kad asmenys susitarė ir vykdė jungtinę veiklą (partnerystę) ir jų įgytas (sukurtas) turtas gali būti pripažintas bendrąja daline nuosavybe nepriklausomai nuo to, kad toks turtas buvo registruotas tik vieno iš jų vardu.

Ką tokiu atveju reikia įrodyti?

Asmuo, siekiantis, kad turtas būtų pripažintas bendrąja daline nuosavybe, turi įrodyti dvi esmines sąlygas, jog:

1) asmenys gyveno drauge ir kartu tvarkė bendrą ūkį;

2) turtą įgijo (sukūrė) asmeninėmis lėšomis ir bendru darbu.

Tokiu atveju yra vertinama, ar egzistuoja neformalus, artimas gyvenimui santuokoje, faktinių sutuoktinių santykių pobūdis - nesusituokę asmenys gyvena kartu (ypač jei gyvenimas kartu yra ne epizodinis, trunka ilgą laiką, yra nuolatinis ir pastovus), bendrai kasdien tvarko savo buitį (ūkį), susilaukė vaikų.

Taip pat atsižvelgiama į tai, ar bendrai gyvenančių asmenų pajamos naudojamos abiejų kasdieniams poreikiams tenkinti, ar vienas iš jų prisidėjo prie bendro ūkio savo darbu ir pan.

Vertinant kiekvieno asmens indėlį į bendrosios nuosavybės įgijimą (sukūrimą), atsižvelgiama ne tik į piniginius įnašus (prisidėjimą finansiškai), t. y. asmenines santaupas ar kitas pajamas, pvz., paskolas, dovanotas lėšas ir pan., bet yra vertinamas ir asmens prisidėjimas savo darbu, panaudojant profesines ar kitas žinias, įgūdžius, dalykinę reputaciją ir dalykinius ryšius.

Visas šias aplinkybes tiek dėl bendro ūkio vedimo, tiek dėl indėlio prie turto įsigijimo (sukūrimo) asmenys gali įrodinėti visomis įmanomomis įrodinėjimo priemonėmis (paskolų, dovanojimo ar kt. sutartimis, mokėjimo pavedimais, nuotraukomis, liudytojų parodymais ir kt.).

Taigi, nesusituokusių asmenų gyvenimas drauge, ūkio tvarkymas kartu, bendro turto kūrimas asmeninėmis lėšomis ir bendru jų pačių darbu gali būti pakankamas pagrindas reikalauti teismo pripažinti buvus tokių asmenų susitarimą dėl jungtinės veiklos (partnerystės) sukuriant bendrąją dalinę nuosavybę.

Tokiu atveju laikoma, kad šių asmenų turto dalys yra lygios, nebent būtų įrodyta priešingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)