FED, kaip ir buvo laukta, pakėlė bazinę palūkanų normą nuo 1 proc. iki 1,25 proc. Vis dėlto, rinkoms ir jose įvykusiems pokyčiams daugiausia įtakos turėjo ne pats palūkanų normos kėlimo faktas, o tai, kas buvo pasakyta spaudos konferencijoje po to.

Pakėlus bazinę palūkanų normą, pigo nafta ir auksas

Iškart po sprendimo WTI naftos kaina nukrito beveik 4 proc. ir šiuo metu sudaro 44,70 JAV dolerio už barelį, o auksas, prieš pat sprendimą pakilęs apie 1 proc., iškart nukrito 1,70 proc. ir šiuo metu sudaro 1 264 JAV dolerio už unciją.

Doleriui staiga atpigus 0,80 proc., dėl prastesnio nei laukta JAV infliacijos rodiklio, FED sprendimas sugrąžino jį į prieš tai buvusį lygį – 1,1220 EUR/USD.

Rinkos dalyviai iš anksto laukė šio palūkanų normos kėlimo, tad FED sprendimas didelių svyravimų rinkose ar siurprizų nepateikė.

Nepaisant to, kad po šios naujienos doleris reikšmingai nebrango, taip pat – vasaros sezono, artimiausiu laikotarpiu tikimasi, kad palaipsniui doleris stiprės euro atžvilgiu ir pasieks 1,10 EUR/USD lygį.

FED planams įtaką daro rinkos

Janet Yellen, FED vadovė, spaudos konferencijos metu didelį dėmesį skyrė šalies infliacijos rodikliui ir atskleidė, kad užsibrėžtas 2 proc. infliacijos rodiklis bus pasiektas ilguoju laikotarpiu. Trumpuoju laikotarpiu, pabrėžiama, galimas ir mažesnis rodiklis.

Ypatingą pasitikėjimą savo strategija ir veiksmais parodė FED narių planai sumažinti šalies balansą, kuris šiuo metu sudaro 4,5 trln. JAV dolerių, parduodant skatinimo programos metu supirktus vertybinius popierius – 300 mlrd. JAV dolerių pirmaisiais metais (60 proc. bus skirta valstybės obligacijoms, 40 proc. su būsto paskola susietiems popieriams) ir 600 mlrd. JAV dolerių antraisiais.

Konferencijos metu pakartotiniai akcentai buvo uždėti ant to, kad staigmenų ar netikėtumų iš FED neturėtume laukti, visa komunikacija apie skatinimo priemonių mažinimą rinkoje turėtų būti aiški ir suderinta, be jokių staigių veiksmų.

Didžioji dalis rinkos dalyvių mano, kad FED, švelniai tariant, buvo užspaustas į kampą. Kad ir kaip jie grįstų priimtus sprendimus statistiniais ar ekonominiais rodikliais, šis bazinės palūkanų normos kėlimas tik patvirtina, kad rinkos nuomonė yra kur kas svarbesnė, nei teigiama.

Akivaizdu, kad FED narių nuomone, siurprizams ir spekuliavimui rinkose pakanka ir D. Trumpo, papildomos įtampos kelti nebenorima.

Tikimybė, kad palūkanos dar kils šiemet mažėja

Pasak FED narių, priklausomai nuo skelbiamos statistikos ir sėkmės bandant suderinti tris esminius ekonomikos stabilizavimo kriterijus: bendrąjį vidaus produktą, infliaciją ir nedarbo lygį, dar vienas palūkanų normos kėlimas artimiausiu metu yra mažai tikėtinas.

Vasara – atostogų metas net ir didžiausioms pasaulio ekonomikoms, tad be rudens neturėtų kilti daugiau kalbų ar spekuliacijų apie būsimus FED veiksmus.

Toks greitas bazinės palūkanų normos pakėlimas nuo paskutinio kilstelėjimo, kuris buvo kovo mėnesį, tik dar labiau įtikina, kad kito kėlimo greitai nesulauksime.

FOMC narių pasisakymai į rinkas įvedė netikrumo dėl sekančio JAV bazinės palūkanų normos kėlimo. Prieš susirinkimą vyravo nuomonė, kad šiais metais sulauksime dar vieno kėlimo metų pabaigoje, šiuo metu tikimybė, kad tai įvyks siekia maždaug 42 proc.

Vis dėl to, jei sulauktume dar vieno kėlimo 2017 metais, manoma, kad 2018 metais galime tikėtis dar papildomų 1-2 kėlimų. Vyrauja nuomonė, kad palaipsniui didinant bazinę palūkanų norma, 2019 metais JAV turėtume sulaukti 2,9 proc. palūkanų normos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją