Santrauką apie turimus finansinius įsipareigojimus ir kaip praeityje mokėjome už kreditus, ryšio, interneto ir kitas paslaugas.

Įsivaizduokime. Kreipiamės automobilio lizingo. Lietuvoje sprendimas, ar finansuoti automobilį priklauso nuo kredito rizikos eksperto Jono, o Jungtinėje Karalystėje - nuo John‘o. Joną ir John‘ą sieja kur kas daugiau nei vardo šaknis. Abu atsakingi už savo finansų įstaigos paskolų portfelį. Viena tikrai aišku: vadovas nepagirs, jei jų bendrovėje padaugės blogų paskolų.

Taip pat abu žino, kad viena iš priemonių, kad taip nenutiktų yra vertinti kiekvieno ateinančio kliento kredito istoriją. Taigi, Jonas ir John‘as žvilgteli į ataskaitą.

Andrius Bogdanovičius

O ji mirga nuo neadekvataus kreditų skaičiaus, pernelyg didelių įsipareigojimų arba vėlavimų atsiskaityti už elektrą, internetą ar telefoną.

Nei Jonas Lietuvoje, nei John‘as Jungtinėje Karalystėje nesutiks suteikti lizingo, matydami tokią „paklodę“ ataskaitoje.

Ką dabar daryti? Juk norimą automobilio modelį rinkomės kelis mėnesius. Receptas yra. Tačiau teks rimtai paplušėti, kol iš savo ataskaitos išvalysime visus tuos „nešvarumus“. Nusiteikime rimtiems namų darbams. Mat recepto, kaip kredito istoriją pagerinti „kosmetiškai“, nėra. Taigi, nuo ko pradėti?

Domėkimės prieš skolindamiesi

Nelengva ką nors pakeisti, kai nežinome, ką.

Tad pirmiausia derėtų patiems atsiversti ataskaitą ir žvilgtelėti, kokį mūsų portretą mato skolintojai. Nuo to, ką finansų įstaigos randa ataskaitoje, priklauso kreditas bus pigesnis ar brangesnis, pradinis įnašas – didesnis ar mažesnis, kredito terminas – ilgesnis ar trumpesnis.

Kartais skirtumas tarp sumokėtų palūkanų, turint gerą ir prastą kredito istoriją, gali siekti keliolika tūkstančių eurų (arba svarų, jei gyvenate Jungtinėje Karalystėje).

Kaip pasižiūrėti į save finansų įstaigomis akimis?

Štai kelios nuorodos. Jei gyvenate Lietuvoje skolintojų apie jus matomą informaciją galite pasitikrinti kredito biuro savitarnos svetainėje „Mano Creditinfo“, Lietuvos banko svetainėje „Pinigų bitė“, jei Jungtinėje Karalystėje – savitarnos svetainėje „Noddle“.

Abejose šalyse yra galimybė ataskaitą apie save gauti ir nemokamai. Beje, jei neseniai persikraustėte iš vienos šalies į kitą vietos finansų įstaiga turi teisę peržiūrėti ir iš užsienio „atsivežtą“ ataskaitą.

Sumažinkime kredito apetitą

Dainius Aksinavičius

Kredito istorijos negadina keletas kreditų ar lizingų, kurių įmokos pilnai atitinka gaunamas pajamas, o mokėjimai vykdomi laiku.

Šioje vietoje prisiminkime mūsų kredito rizikos ekspertus – Joną ir John‘ą. Jiems mūsų pernelyg dažnas, neproporcingai didelis kredito apetitas gali būti požymis apie nesubalansuotą finansinį gyvenimą bei pinigų srautus.

Finansų įstaigose dirbantiems rizikos ekspertams pernelyg dažnas skolinimasis gali būti palaikytas rizikos požymiu.

Tad paskolos galite negauti arba būti paprašyti įnešti didesnį pradinį įnašą ar pan. Patarimas kaip Jonui ir John suteikti daugiau pasitikėjimo jumis.

Visų pirma išmokėkite turimus kreditus (bent didesnę dalį). Ir tik po kurio pildykite naujos paskolos paraišką. Tai padidins kredito gavimo galimybes bei sumažins tikimybę, kad finansų įstaiga jus palaikys finansų pirmoku.

Padenkime pradelstus mokėjimus

Jei atėjus į finansų įstaigą ar užpildžius paraišką internetu, finansų įstaiga ataskaitoje pastebės pradelstus mokėjimus už telekomunikacijų, interneto, elektros tiekimo paslaugas, vargu, ar pavyks finansų įstaigą įtikinti nepriekaištinga savo, kaip kliento, reputacija.

Nedelskite, greičiau padenkite susidariusius pradelstus mokėjimus. Beje, įsiskolinimo padengimo greitis išties svarbus. Ir paaiškinimas paprastas.

Jei per kelias dienas nuo pradelsimo padengiate susidariusį uždelsimą, tikėtina, kad rizikos ekspertas Jonas bei jo kolega John‘as Londone šiuos pradelsimus traktuos kaip požymį, kad, nors ir turėjote laikinų sunkumų, tačiau dedate pastangas bei gebate operatyviai juos išspręsti.

Ir atvirkščiai – jei įsiskolinimai nepadengiami mėnesį ar kur kas ilgiau tai kredito rizikos vertintojams Jonui ir John‘ui tai yra ženklas, kad suteikę kreditą, jūs panašiai elgsitės ir kitąkart.

Kantrybė

Skolinimosi apetitą įmanoma sumažinti, o pradelstus mokėjimus padengti. Visgi, ne mažiau svarbu turėti ir kantrybės.

Finansų įstaigos gerai žino, kad finansiniai įgūdžiai ir požiūris į įsipareigojimų vykdymą nepasikeičia per vieną dieną. Naujiems įgūdžiams susiformuoti reikia laiko.

Todėl praeis pusmetis, metai ar daugiau, kol kredito istorijos ataskaitos pataisymas reikšmingai kilstels ir asmeninį kredito reitingą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)