Naudodamiesi ant pastato užkelta sunkiasvore technika demontavimo specialistai jau baigė didžiąją dalį sudėtingiausių griovimo darbų, tad senojo statinio griaučiai pradeda nykti tiesiog akyse. Jau po kelių mėnesių dabartinė griovimo aikštelė virs verslo centro „Magnum“ statybų aikštele.

„Šiuo metu – tam tikras lūžio taškas visame procese, kai pradedame labai aiškiai matyti nelengvo ligšiolinio griovėjų darbo vaisius. Dėl inžinerinių sumetimų sudėtingiausia griauti patį pastato stogą, kampus ir aukštus, kuriuose įrengta visa komunikacijų infrastruktūra.

Didžiąją dalį tokių darbų baigėme ir dabar griauname gerokai sparčiau, tad dažniau Karaliaus Mindaugo prospektu keliaujantys kauniečiai gali stebėti akyse besikeičiančią Kauno centro panoramą“, – sako „Vičiūnų grupės“ vadovas Šarūnas Matijošaitis.

Anot jo, darbai vyksta pagal grafiką, pasiteisino ir netradicinis sprendimas pastatą griauti iš viršaus, ne nuo žemės ar sprogdinant. Sprogdinti nebuvo įmanoma, nes tai judri vieta miesto centre, o griaunant nuo žemės, būtų naudojamas tik vienas ilgastrėlis ekskavatorius, tad progresas būtų gerokai lėtesnis – šiuo metu pluša net trys sunkiasvoriai ekskavatoriai.

Pasak pranešimo, pasirengimas pagrindiniam griovimui prasidėjo lapkritį, kai buvo valomos gausios per dešimtmečius į vaiduoklį sutemptos šiukšlės, statybinės liekanos, tvarkyta teritorija aplink pastatą. Netrukus startavo ir vidiniai demontavimo darbai – darbininkai ir maži mobilūs krautuvai vertė vidines senojo vaiduoklio pertvaras, statybų laužą metė į liftų šachtas.

Tuo tarpu gruodį pradėtas beprecedentis Baltijos šalyse griovimo etapas. Jo metu ant 42 metrų pastato užkelti trys daugiau nei 20 tonų sveriantys ekskavatoriai, kurie iki šiol karpo pastatą iš viršaus ir griuvėsiais po truputį leidžiasi žemyn.

Griovimo liekanos čia pat rūšiuojamos, smulkinamos smulkintuvais ir iš teritorijos išvežamos savivarčiais. Šiuo metu jau surūšiuota ir panaudoti išgabenta net 15 000 tonų betono, metalo ir kitų po griovimo likusių medžiagų. Nemenka dalis skalda virtusio betono naudojama naujiems keliams tiesti ir senųjų duobėms lyginti.

Po kelių mėnesių nugriovus dabartinius griaučius, o 20 000 m² „Magnum“ dar neišstybus, priešais Nemuno salą atsivers ir kurį laiką plytės dar neregėta visapusė Kauno centro panorama.

Patį verslo centrą „Magnum“ „Vičiūnų grupė“ statyti pradės vos užbaigusi griovimą – 2017 m. pirmoje pusėje. Be pagrindinio grupės biuro, čia įsikurs kitos didelės kompanijos, veiks 2 200 m2 komercinės patalpos, modernios pagal poreikį transformuojamos konferencijų salės, pirmasis Kaune vaikų dienos centras biurų pastate, lauko terasos, taip pat kavinė, restoranas ir „Sky“ baras su neeiline panorama į Nemuno salą bei senamiestį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)