„Taip, šitas klausimas jau yra išanalizuotas. Mes Neringos savivaldybės kreipimąsi gavome, jau anksčiau jis yra nukreiptas į Finansų ir Teisingumo ministeriją. Teisingumo ministerija kreipėsi į teismą, kad antstolių vykdymas būtų atidėtas tam tikram laikotarpiui, būtų nukeltas į kitus metus, kada jau bus patvirtintas naujas biudžetas ir bus numatyti Neringos savivaldybei papildomi asignavimai“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė Ministras Pirmininkas.

Pasak jo, jeigu šitas sprendimas nebus priimtas, Finansų ministerija Neringos savivaldybei suteiks trumpalaikę paskolą.

„Kitais metais formuojant valstybės ir savivaldybės biudžetą šita suma bus įtraukta, kad būtų galima savivaldybei šitą pinigų sumą grąžinti Finansų ministerijai“, – patikslino A. Butkevičius.

Trečiadienį Neringos savivaldybės taryba svarstys kreipimąsi į šalies Prezidentę, Vyriausybės bei Seimo narius dėl statinių griovimo Neringoje padarinių ir žalos atlyginimo. Savivaldybė nesutinka su Neringos bendruomenei tekusia prievole atlyginti privačių asmenų patirtas išlaidas ir dar kartą kategoriškai pasisako prieš statinių griovimą Kuršių nerijoje.

Rengti kreipimąsi paskatino gegužės 19-ąją Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo priimtas sprendimas priteisti žalos atlyginimą už nugriautą pastatą Juodkrantėje Neringos savivaldybei bei Valstybės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai. Solidariai priteista žala – 1 149 349,83 euro ir 5 procentų metinės palūkanos nuo bylos iškėlimo iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.

Dabar jau atliekami veiksmai siekiant privačių asmenų patirtas išlaidas išieškoti iš Neringos savivaldybės biudžeto.

Teisingumo ministerija yra kreipusis į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydama atidėti sprendimo, kuriuo UAB „Meirona“ iš Neringos savivaldybės ir Lietuvos valstybės solidariai priteista 1,150 mln. eurų, vykdymą iki 2016 m. pabaigos.

Ši suma buvo priteista už padarytą žalą dėl neteisėtai pastatyto restorano Neringoje nugriovimo. Valstybei šioje byloje atstovavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos, o Teisingumo ministerija dalyvavo trečiojo suinteresuoto asmens teisėmis.

Pagal įstatymus Teisingumo ministerija turi atlyginti žalą, atsiradusią dėl valdžios institucijų neteisėtų veiksmų.

Antstoliai iš Neringos savivaldybės reikalauja atlyginti daugiau kaip 1 mln. litų nuostolių, kuriuos patyrė nelegaliu statiniu pripažinto restorano Juodkrantėje savininkai. Teismo sprendimu pastatą teko nugriauti, tačiau leidimus pastato statybai išdavė tiek Neringos savivaldybė, tiek Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Kaip liepos pradžioje teigė meras Darius Jasaitis, Neringos savivaldybės sąskaitoje tuo metu tebuvo 400 tūkst. eurų, todėl kurortiniam rajonui gali grėsti nemokumas.

Premjeras Algirdas Butkevičius anksčiau yra sakęs, kad antstoliams iš Neringos savivaldybės išieškojus pinigus dėl Juodkrantėje nugriauto restorano, Vyriausybė kreipsis į Generalinę prokuratūrą, kuri turės pareikalauti atsakomybės iš kaltų asmenų.