Apsiginklavęs plaktuku, kirviu ir pjūklu, Simonas Dale'as su šeima atvyko į jam priklausantį Velso mišką ir ant vienos iš jo kalvelių pradėjo statybos darbus.

Vyras, naudodamas medžio ir kitas statybines atliekas, pastatė trobelę per keturis mėnesius ir jam tai tekainavo 3000 svarų (apie 10 tūkst. Lt)

Kol S. Dale'as, kuris neturi nei dailidės, nei architekto patirties, rentė būstą, jo žmona Džezmina ir vaikai gyveno stovyklavietėje gretimame kaime.

Portalui dailymail.co.uk vyras teigė: „Būti savamoksliu architektu yra labai smagu, nes tai leidžia sukurti kažką, kas yra tavo ir kraštovaizdžio dalis, o ne masiškai gaminamą dėžutę, kuri buvo padaryta tam, kad kuo daugiau ir kuo greičiau uždirbtų kažkokia statybų kompanija“.

S. Dale'as taip pat džiaugiasi, kad nuosavas būstas padės išvengti vėžį sukeliančių medžiagų, kurių turi dažnas modernus pastatas.

Jis patenkintas ir dėl to, kad nebereikia rūpintis dėl mišką prižiūrinčio žmogaus, kadangi šeima dabar tai gali daryti pati.

Statydamas trobelę, S. Dale'as iš pradžių surentė medinį karkasą, paskui ėmė dengti stogą, kurio pirmą sluoksnį sudarė šiaudų spudulai, antrą – plastikas, o viršutinį – žemės. Sienos tinkuotos, tačiau joms nenaudotas cementas. Jų pagrindą taip pat sudaro šiaudų spudulai. Grindis S. Dale'as išklojo medinėmis lentomis.

Didžioji dalis medžiagų buvo surinkta iš konteinerių, atiduota ar dovanota statybininkų.

S. Dale'as žmona Džezmina paaiškina, kaip prasidėjo ir tęsėsi projektas: „Šiek tiek patirties praeityje, daug skaitymo ir tikėjimas savimi mums suteikė drąsos įgyvendinti svajonę ir pastatyti namus natūralioje aplinkoje. Aišku, buvo streso, buvo nuovargio, bet dabar tikrai neturime dėl ko apgailestauti. Esame labai patenkinti“.

Vietiniai gyventojai jau praminė būstą „hobitų namu“ (hobitai - populiarios trilogijos "Žiedų valdovas" personažai, gyvenę mažytėse apvaliastogėse trobelėse). Viskas čia pagaminta savo rankomis – šaldytuvas, kuris šaldomas oru, einančiu iš po namo pamatų, kompostinis tualetas, saulės plokščių sukaupiama energija veikiamas apšvietimas, vandentiekis, sujungtas su netoliese tekančiu upeliu ir t.t.

Šis namas buvo pastatytas 2005-aisiais, tačiau S. Dale'as jau puoselėja naują projektą – pirmąjį Velso "ekokaimą". Vyras pradėjo statyti kitą namą, kurio dizainas labai panašus į sau suręsto būsto.