Pats A. Velutis sako čia neįžvelgiantis interesų konflikto. Jis teigia pažįstantis „Irdaivos“ vadovą ir turintis su juo darbinių ryšių, tačiau projektus esą rengė, prieš įsidarbindamas VVK, ir dirbo ne tiesiogiai šiai bendrovei, o kelioms įmonėms, pagal kurių parengtus techninius darbų projektus statybas atliko „Irdaiva“.

Apie tai jis sako informavęs jį į naujas pareigas paskyrusią VVK valdybą.

Visagino savivaldybės tinklalapyje 2013-ųjų sausį A. Velutis buvo pristatytas kaip „Irdaivos“ atstovas - bendrovė tuomet už 6 mln eurų sutvarkė ežero pakrantę ir įrengė sporto zoną. Pats A. Velutis sako niekada nedirbęs „Irdaivoje“.

Prižiūri buvusį partnerį ir klientą

Praėjusią savaitę VVK vadovu tapęs A. Velutis į bendrovę atėjo 2012-ųjų liepą, kai pradėjo vadovauti jos Projektavimo priežiūros skyriui.

Kaip skelbė savivaldybė, A. Velutis dalyvavo įgyvendinant svarbius miestui nekilnojamojo turto projektus, prižiūrėjo statinių projektų parengimą, o didžiausi jo kontroliuoti projektai pradėti 2013-aisiais: 5,9 mln. eurų vertės Šv. Roko ligoninės Vilniuje rekonstrukcija, beveik 4 mln. vertės vaikų darželio-lopšelio Santariškėse projektavimas ir statyba.

Šiuos A. Velučio iš dalies prižiūrėtus projektus įgyvendino bendrovė „Irdaiva“, pirmąjį konkursą laimėjusi kartu su partneriais, antrąjį - viena.

Tarp stambiausių pastarųjų metų „Irdaivos“ laimėtų VVK konkursų yra ir 3,6 mln. vertės Antakalnio poliklinikos modernizavimas, be to, ji viena ar su partneriais renovavo daugiau nei dvidešimt Vilniaus ugdymo įstaigų, kurių steigėja yra Vilniaus savivaldybė. Nors pirkimus vykdė pačios mokyklos ir darželiai, projektus valdė VVK.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, per pastaruosius 5 metus „Irdaiva“ vien tik su „Vilniaus vystymo kompanija“ pasirašė 18 sutarčių, kurių bendra vertė - daugiau nei 5,8 mln. eurų. Ši suma sudaro apie trečdalį visų šio laikotarpio VVK pirkimų, kurių vertė nuo 2011-ųjų vidurio siekia 18,3 mln. eurų.

Tačiau vertinant visus laimėtus konkursus renovuoti Vilniaus mokyklas, sveikatos ir kitas įstaigas, „Irdaivai“ kartu su kitomis įmonėmis - konsorciumų partnerėmis - tekusi užsakymų suma per pastaruosius penkerius metus viršija 51 mln. eurų.

A. Velutis: „Irdaiva“ tik naudojosi mano darbais

A. Velutis BNS neneigia dirbęs su „Irdaivos“ projektais, pažįstantis ir vienintelį įmonės akcininką ir vadovą Irmantą Kubilių, tačiau tikina, kad juos sieja tik darbiniai santykiai. A. Velutis teigia apie tai informavęs jį atrinkusią VVK valdybą bei nemato, kad jam priimant sprendimus, gali kilti interesų konfliktas.

„Su „Irdaiva“ neturėjau jokių juridinių santykių - aš konsultavau projektavimo įmonę. Prieš ateidamas dirbti į Vilniaus vystymo kompaniją, aš dirbau projektuotoju ir dirbau su nemažai projektavimo įmonių tuo metu: ir autorinių sutarčių turėjau, tiesiog buvome projektuotojai. Kalbame apie Visagino stadioną - taip, tokia informacija yra, bet aš tuo metu vykdžiau projekto vadovo funkcijas. Ten yra viešinimo klaida - nesu „Irdaivos“ atstovas, esu projekto vadovas“, - BNS aiškino A. Velutis.

VVK vadovas sako tuo metu dirbęs projektavimo įmonėje „Enero“ ir rengęs pasiūlymus projektavimo darbų konkursui - tuo metu jis dar nedirbo Vilniaus vystymo kompanijoje, o 2012-ųjų liepą įsidarbinus VVK, jo pradėtus darbus užbaigė kitas projektų vadovas.

„Konkursas buvo, berods, kovo mėnesį ir tęsėsi iki spalio mėnesio - jie („Irdaiva“) naudojosi mano kvalifikacija, mano atestatu ir mano projektiniais pasiūlymais ir natūraliai po to pasirašė rangos sutartį“, - aiškino jis.

Visagino savivaldybės nurodytu A. Velučio kontaktu į BNS žurnalisto skambutį atsiliepė „Enero“ atstovai.

Su „Irdaivos“ vadovu A. Velutis susitinka ir dabar

„Enero“ yra rengusi techninių darbų projektus ne vienos Vilniaus mokyklos atnaujinimui, tarp jų - bent dviejų, kurias renovavo „Irdaiva“: Vilniaus Sietuvos pagrindinės ir Šeškinės vidurinės mokyklos.

Be šių, „Enero“ ir „Irdaiva“ bendradarbiavo, rekonstruojant Palangos Gintaro muziejų, Paežerių dvaro rūmus Vilkaviškyje.

„Reikėtų pažiūrėti visą mano biografiją. Matote, kai dirbau projektuotoju, buvo tipinė situacija, kada aš parengdavau projektą, „Irdaiva“ buvo rangovas. Aš „Irdaivą“ pažįstu, man atrodo, dar nuo 2009-ųjų metų. Mes buvome kitose barikadų pusėse - aš buvau projektuotojas, jie buvo rangovai“, - kalbėjo A. Velutis.

„Taip, žinoma, aš jį (I.Kubilių - BNS) žinau, ne, ne asmeniškai, žinau kaip paslaugos tiekėją, kaip rangovą, kaip rangovo atstovą. Visiškai neturiu jokių asmeninių (ryšių - BNS). Žinoma, pas mus vyksta gamybiniai susirinkimai, kada kviečiami rangovai, ypač, kai vėluoja rangos sutartys. Žinote, tai tik vadovą ir kvieti, nes tik vadovas garantuoja“, - aiškino jis, paklaustas, ar pastaruoju metu susitinka su „Irdaivos“ vadovu I. Kubiliumi.

Tuo metu, kai vadovavo VVK Projektavimo priežiūros skyriui, A.Velutis tikina neturėjęs tiesioginio ryšio su „Irdaiva“ stambiuosiuose projektuose, pavyzdžiui, rekonstruojant Šv. Roko ligoninę, atnaujinant Antakalnio polikliniką. Pasak VVK vadovo, jo funkcijos šioje įmonėje buvo prižiūrėti projektus „iki rangovo atrinkimo“.

Jis sako informavęs valdybą ir jos pirmininką Giedrių Dusevičių apie tai, jog anksčiau yra rengęs techninių darbų projektus, kuriuos vėliau įgyvendindavo viena didžiausių VVK rangovių: „Žinoma, valdyboje buvo užduota daug klausimų, ta informacija buvo pristatyta, vertinta“.

A. Velutis sako dirbęs bendrovėse „Hidrostatybos projektai“, UPA - pastaroji jau yra bankrutavusi. Jis teigė neprisimenantis, ar tuo metu rengė bent vieną darbų projektą Vilniuje „Irdaivos“ vėliau tvarkytiems objektams.

„Tikrai nematau, neturiu jokių sąsajų, santykių. Yra grynai profesiniai, darbiniai santykiai“, - teigė jis, paklaustas, ar neįžvelgia interesų konflikto.

„Aecom“, „Klasco“ atstovai valdybai pasirodė prastesni

VVK vadovo pareigas užimti siekė keliolika dalyvių, tačiau galutiniame pretendentų sąraše valdyba atrinko šešis, tarp jų - ir A. Velutį.

BNS šaltinių duomenimis, be jo, sąraše buvo VVK Plėtros ir investicijų tarnybos vadovė Rasa Kaširovienė, ilgametė statybų bendrovės „Eika“ plėtros vadovė Beatričė Radzevičienė, tarptautinės inžinerinių paslaugų ir projektavimo kompanijos „Aecom“ Lietuvos filialo vadovas Vitalijus Vileskas, Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Klasco“ Teisės ir personalo skyriaus vadovas Egidijus Kaselis.

Galutiniame atrankos etape nedalyvavo ir laikinai VVK vadovavusi Ugnė Jasinskaitė - buvusi „MG Baltic“ grupės darbuotoja ir buvusi Liberalų sąjūdžio vicepirmininko Gintaro Steponavičiaus sutuoktinė.

A. Velutis sako nežinantis motyvų, kodėl buvo pasirinktas būtent jis, bei sako turintis vadovavimo patirties „kompleksinio projektavimo įmonėse“, kur buvo atsakingas už projektų valdymą.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius situacijos nekomentuoja ir patarė klausimus pateikti VVK valdybos pirmininkui Giedriui Dusevičiui. „Irdaivos“ vadovas I.Kubilius šiuo metu atostogauja yra nepasiekiamas.

G. Dusevičius: informacija apie A. Velutį netrukdė užimti aukštas pareigas

Šešėlinis liberalų finansų ministras G. Dusevičius sako, jog VVK valdyba žinojo apie A. Velučio sąsajas. Tačiau, G. Dusevičiaus teigimu, tai netrukdė jam užimti įmonės vadovo pareigas, nes anksčiau jis dirbo didelėje projektavimo įmonėje, kuri dirbo „praktiškai visoms statybinėms kompanijoms“.

„Irdaiva“ buvo vienas iš tos įmonės klientų, kaip statybinė organizacija. Jis, kaip kontaktinis asmuo, buvo nurodomas ne tik šios įmonės, bet ir visų kitų įmonių. Kalbant apie šį konkretų atvejį - taip, mes žinome, kad jis, pradėjęs dirbti, buvo minimas kaip kontaktas ir valdyboje atkreipėme į tai dėmesį, paklausėme pono A. Velučio, ką visa tai reiškia. Visa tai susiję su tuo, kad tas projektas labai ilgai truko ir pažiūrėjus toliau, į techninę specifikaciją, jis nėra nurodomas kaip projekto vadovas“, - BNS paaiškino G. Dusevičius.

Jis sakė negalintis kalbėti apie kitus pretendentus į VVK vadovo kėdę, tačiau tvirtino, kad valdybos nuomonė dėl A. Velučio „buvo vieninga“, o sprendimas priimtas, „gavus visą reikiamą informaciją“ apie kandidatą iš specialiųjų tarnybų.

„Aš tik pasikartosiu, kad vertinant situaciją, kokioje reikia dirbti, tiek patirtį, tiek visą šitą, mes visi sutarėme, kad pono Velučio kompetencija geriausiai tam tiko. Tai nereiškia, kad kitų kandidatų kompetencija netinka - toli gražu“, - kalbėjo G. Dusevičius.

Buvęs VVK vadovas Renatas Dūdonis kompanijos valdybos sprendimu ir R.Šimašiaus raginimu atleistas balandžio pabaigoje. G. Dusevičius tuomet teigė, kad R. Dūdonis atleistas, „kad įmonė galėtų dirbti toliau“, ir dėl paviešintos informacijos, kad jo svainis Mantas Kurlianskis per tarpininkus abejotinomis aplinkybėmis įsigijo dalį didelės vertės žemės sklypo Vilniaus centre.

Registrų centro duomenimis, I. Kubilius yra vienintelis „Irdaivos“ akcininkas.

Be kitų darbų, bendrovė yra remontavusi Seimo pirmuosius rūmus, Vytauto Kasiulio muziejų, Paežerių dvaro rūmus, Užutrakio dvaro sodybą ir kitus. Bendrovė yra laimėjusi didžiausius kitos savivaldybės įmonės „Start Vilnius“ konkursus - vien 2014-aisiais pasirašyta gatvių ir inžinerinių tinklų tvarkymo sutarčių už 3,25 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)