„Prašysime iš Nacionalinės žemės tarnybos, kad būtų savivaldybės vardu įforminta teritorija aplink profsąjungų rūmus, kuri kažkodėl ilgus metus nebuvo įforminta savivaldybės vardu, kaip ir daug sklypų. Akivaizdu, kad ši teritorija reikalinga visuomeninei erdvei, parkui ar atskiram želdynui, kaip nurodoma įstatyme, įrengti, žmonių buvimo vietai. Kitas dalykas – savivaldybė savo iniciatyva pradės detaliojo planavimo procedūras dėl visos tos teritorijos panaudojimo, t.y. ir teritorijos aplink profsąjungų rūmus, ir toje vietoje, kur yra profsąjungų rūmai“, – BNS sakė meras Remigijus Šimašius.

Jis tikino, jog sostinės bendrajame plane aiškiai nurodoma, kad pastatas yra visuomeninės paskirties.

R. Šimašius primena savivaldybės planus, kad vietoje profsąjungų rūmų turi atsirasti didelė, europinius standartus atitinkanti koncertų salė, pastatas gali atlikti ir daugiau visuomeninių funkcijų, jis būtų pavadintas Tautos namais.

Pastatas priklauso ne savivaldybei, o bendrovei „VIPC Vilnius“, tad meras kol kas negalėjo pasakyti, kaip ir kieno lėšomis ši idėja būtų įgyvendinta. Jis patikino, kad nėra planuojami ir nekilnojamojo turto mainai – tą Vilniaus savivaldybė planavo daryti dar sostinei vadovaujant Artūrui Zuokui, tačiau jų atsisakyta po žiniasklaidos informacijos, jog mainai gali būti neadekvatūs dėl galbūt pernelyg optimistinės turto vertintojų nurodytos buvusių Profsąjungų rūmų vertės, taigi ir per didelio savivaldybės suteikiamo turto.

R. Šimašius sako, kad „mainai tikrai nėra tas variantas, apie kurį reikėtų šnekėti“, jis taip pat neturi tikslios informacijos, kam pastatas priklauso.

Administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė anksčiau yra užsiminusi, jog prie projekto būtų kviečiama prisidėti Vyriausybę, tačiau Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis teigė, kad tokių galimybių kol kas nėra, nes rengiantis minėti valstybės tūkstantmečio programą yra numatyti kiti prioritetai.

Žemės sklypo, ant kurio stovi buvę profsąjungų rūmai, naudojimo paskirtį iš visuomeninės į rekreacinę prieš metus savo parašu pakeitė A.Vaitkunskienė. Savivaldybė pradžioje teigė, jog tai atlikta tikslingai „siekiant padaryti šį objektą patrauklesnį privačioms investicijoms“. Tuo metu A.Vaitkunskienė praėjusią savaitę prisipažino, jog įsakymą pasirašė nežinodama, koks pastatas sklype stovi, nes administracijos darbuotojai nepateikė išsamios informacijos ir sako, jog būtų leidusi apsispręsti savivaldybės tarybai.

Valdančiųjų konservatorių teigimu, toks sprendimas atveria kelią savininkams vystyti ir gyvenamąją statybą, dėl šių aplinkybių svarstoma kreiptis ir į prokurorus. Tuo metu meras teigia, kad atšaukti sprendimą nebėra teisinių galimybių.

„Nelabai yra teisinių galimybių tą padaryti, tiesą sakant, nelabai buvo teisinių galimybių ir kitokį sprendimą priimti“, – teigė meras.

Įkuriant ant Tauro kalno tautinės kultūros daugiafunkcinį centrą svarstyta įgyvendinti tautos patriarcho Jono Basanavičiaus idėja. Dabartinis Vilniaus Profesinių sąjungų kultūros rūmų pastatas atsirado sovietmečiu, 1964-aisiais.

Planai rūmų vietoje įkurti Tautos namus Lietuvoje svarstomi jau beveik du dešimtmečius, tačiau projektas nepradėtas įgyventinti.

1911 metais ant Tauro kalno buvo nupirktas žemės sklypas Tautos namams pastatyti. Projekto iniciatorius J.Basanavičius važiavo į JAV rinkti lėšų statyboms. Tačiau ir tuomet Tautos namai Vilniuje neatsirado.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)