Ste­re­o­ti­pus liu­di­ja fak­tas

„Tu­ri būs­tą – bu­tą, na­mą – ge­rai, o jei­gu dar ir so­dy­bą, pa­gei­dau­ti­na ant eže­ro kran­to, – pui­ku, ta­da tu tik­ras lie­tu­vis“, – šar­žuo­ja 30-me­tė ma­no pa­šne­ko­vė. Mo­te­ris ti­ki­na nuo­la­tos su­si­du­rian­ti su mū­sų vi­suo­me­nė­je pa­pli­tu­siu ste­re­o­ti­pu, jog kiek­vie­nas tu­ri tu­rė­ti nuo­sa­vą būs­tą, o nuo­mo­tis tar­si „ne ly­gis“, ir vi­sai ne­svar­bu, kad dau­ge­ly­je ša­lių tai nor­ma­lu.

„Čia kaip ta­me anek­do­te: jei­gu iki 30-ies ne­tu­ri mei­lės, tai ir ne­tu­rė­si, jei­gu iki 40-ies ne­tu­ri na­mų, tai ir ne­tu­rė­si, jei­gu iki 50-ies ne­tu­ri pi­ni­gų, tai ir ne­tu­rė­si. Juk vi­si anek­do­tai ir­gi gims­ta iš vi­suo­me­nės gy­ve­ni­mo. Jei tu­ri vai­ki­ną, klau­sia, ka­da gi ves­tu­vės, kai ves­tu­ves at­šo­ki, ta­da jau klau­sia, o ka­da vai­kai, jų at­si­ra­dus – ka­da įsi­gy­si­te būs­tą? Ir taip nuo­la­tos“, – šyp­so­si aly­tiš­kė ir ti­ki­na, kad tai ne jos vie­nos pro­ble­ma, to­kių re­pli­kų su­si­lau­kia ir jos pa­žįs­ta­mos ben­dra­am­žės.
 
Nuo ste­re­o­ti­pų, ku­riuos nag­ri­nė­ti pa­lie­ka­me so­cio­lo­gams ir psi­cho­lo­gams, grįž­ki­me prie es­mi­nės te­mos – no­rint įsi­gy­ti būs­tą daž­nam ten­ka min­ti ban­kų slenks­čius ir ban­dy­ti su­pras­ti, ko­kie gi tie rei­ka­la­vi­mai ei­li­niam mir­tin­ga­jam.

Lau­kia­mi po­ky­čiai

Vi­sai ne­se­niai Lie­tu­vos ban­kas pa­tei­kė siū­ly­mus dėl At­sa­kin­go­jo sko­li­ni­mo nuo­sta­tų pa­kei­ti­mų, ku­riais bū­tų įtvir­tin­tas rei­ka­la­vi­mas at­sa­kin­gai ver­tin­ti klien­to ri­zi­ką dėl ga­li­mo pa­lū­ka­nų ki­li­mo, o siū­lo­ma trum­pes­nė mak­si­ma­li būs­to pa­sko­los truk­mė spar­tin­tų pa­sko­los grą­ži­ni­mą ir ma­žin­tų per­tek­li­nio įsi­sko­li­ni­mo ga­li­my­bę.

„Da­bar­ti­nės pa­lū­ka­nų že­mu­mos di­di­na ri­zi­ką per­ver­tin­ti sa­vo pa­sko­los grą­ži­ni­mo ga­li­my­bes. To­dėl at­si­ran­da pa­pil­do­mas po­rei­kis sau­gik­liams, kad na­mų ūkiai iš­veng­tų skau­džių pa­sek­mių“, – sa­ko Vi­tas Va­si­liaus­kas, Lie­tu­vos ban­ko val­dy­bos pri­mi­nin­kas.

Jo tei­gi­mu, nu­ma­to­mais pa­kei­ti­mais sie­kia­ma dvie­jų pa­grin­di­nių tiks­lų – už­tik­rin­ti, kad sko­li­nin­kas bū­tų pa­si­ren­gęs ga­li­miems pa­lū­ka­nų po­ky­čiams, ir pa­dė­ti iš­veng­ti pra­si­sko­li­ni­mo.

Ma­žin­da­mas per­tek­li­nio įsi­sko­li­ni­mo ri­zi­ką, Lie­tu­vos ban­kas siū­lo nuo 40 iki 30 me­tų trum­pin­ti mak­si­ma­lios pa­sko­los truk­mę. Lie­tu­vos ban­ko ana­li­zė ro­do, kad il­ges­nė pa­sko­los truk­mė su­si­ju­si ir su daž­nes­niu pa­sko­los įmo­kų vė­la­vi­mu. Kai ku­rios ša­lys, pa­vyz­džiui, Ka­na­da, Pran­cū­zi­ja, Por­tu­ga­li­ja, Suo­mi­ja, Bul­ga­ri­ja, ri­bo­ja pa­sko­los truk­mę iki 25 me­tų.

Siū­lo­mi At­sa­kin­go­jo sko­li­ni­mo nuo­sta­tų pa­kei­ti­mai reikš­min­gai su­ma­žin­tų per­tek­li­nio įsi­sko­li­ni­mo ri­zi­ką, nes šiuo me­tu te­oriš­kai įma­no­mas vie­nuo­li­ka kar­tų sie­kian­tis mak­si­ma­lus įsi­sko­li­ni­mo su­mos ir me­ti­nių pa­ja­mų san­ty­kis su­ma­žė­tų iki maž­daug še­šių kar­tų.

Ki­ti šiuo me­tu ga­lio­jan­tys At­sa­kin­go­jo sko­li­ni­mo nuo­sta­tų rei­ka­la­vi­mai, pa­vyz­džiui, 85 proc. pa­sko­los ir įkeis­to tur­to ver­tės (kai­nos) san­ty­kis, ne­si­kei­čia.

Sie­kiant neut­ra­li­zuo­ti ga­li­mą pa­kei­ti­mų po­vei­kį sko­li­ni­mo ap­im­čiai ir su­da­ry­ti ga­li­my­bes ban­kams lanks­čiau at­si­žvelg­ti į iš­skir­ti­nius at­ve­jus, siū­lo­ma iš­im­tis: de­šim­ta­da­liui su­teik­tų nau­jų būs­to pa­sko­lų port­fe­lio kre­di­to įstai­gos ga­lė­tų tai­ky­ti iki 60 proc. pa­ja­mų ir pa­sko­los įmo­kos san­ty­kį.

Pa­kei­ti­mai bū­tų tai­ko­mi tik nau­joms būs­to pa­sko­loms, siū­lo­ma pa­kei­ti­mų įsi­ga­lio­ji­mo da­ta – 2015 me­tų lie­pos 1 die­na.

Šiuo me­tu dėl At­sa­kin­go­jo sko­li­ni­mo nuo­sta­tų pa­kei­ti­mų Lie­tu­vos ban­kas kon­sul­tuo­ja­si su kre­di­to rin­kos da­ly­viais. Po šių kon­sul­ta­ci­jų At­sa­kin­go­jo sko­li­ni­mo nuo­sta­tų siū­lo­mus pa­kei­ti­mus svars­tys ir tvir­tins Lie­tu­vos ban­ko val­dy­ba.

Su­ma­žės ne­mo­kių klien­tų

„Dans­ke Bank“ As­me­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės tar­ny­bos di­rek­to­rė Jū­ra­tė Ne­dzins­kie­nė ti­ki­na, jog At­sa­kin­go­jo sko­li­ni­mo­si nuo­sta­tų pa­kei­ti­mus rei­kė­tų ver­tin­ti tei­gia­mai, nes pa­grin­di­nis jų tiks­las yra ap­sau­go­ti var­to­to­ją, kad pri­si­im­ti fi­nan­si­niai įsi­pa­rei­go­ji­mai klien­tui ne­tap­tų naš­ta at­ei­ty­je.

Aly­tiš­kės Ne­rin­gos ti­ki­ni­mu, spręs­ti, ko­kiam lai­ko­tar­piui pa­si­sko­lin­ti, tu­rė­tų žmo­gus: „Esa­ma be­ga­lės sau­gik­lių, kas ga­li im­ti, kaip ga­li im­ti, o vė­liau ste­bi­ma­si, kad ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to rin­ka mirš­ta, – žmo­nės bi­jo im­ti pa­sko­las, nes per­ne­lyg pri­gąs­di­na­mi. Tu­rė­ti pa­sko­lą nė­ra pa­sau­lio pa­bai­ga, tu­rė­ti pa­sko­lą ir ne­tu­rė­ti sau­gik­lių, to­kių kaip gy­vy­bės ar būs­to drau­di­mas, yra blo­gai. Neigia­mai ver­ti­nu už­mo­jį dar la­biau su­griež­tin­ti rei­ka­la­vi­mus, juo­lab kad ir tuos 15 pro­cen­tų – pra­di­nį įna­šą – nė­ra leng­va tu­rė­ti.“

40 me­tų daž­niau­siai sko­li­na­si as­me­nys, ku­rie pla­nuo­ja sko­lą grą­žin­ti per trum­pes­nį nei 30 me­tų lai­ko­tar­pį, ta­čiau pra­džio­je no­ri, kad įmo­ka ban­kui su­da­ry­tų kuo ma­žes­nę da­lį jų pa­ja­mų.

„Dans­ke Bank“ As­me­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės tar­ny­bos di­rek­to­rės nuo­mo­ne, pa­kei­tus nuo­sta­tus kre­di­ta­vi­mo rin­kos da­ly­viai tu­rės tin­ka­mai in­for­muo­ti klien­tą apie vi­sas kre­di­ta­vi­mo są­ly­gas, ku­rias jis ga­lės leng­vai pa­ly­gin­ti ir pri­im­ti sau nau­din­giau­sią spren­di­mą.

„Na­tū­ra­lu, kad kre­di­to ga­vė­jo įver­ti­ni­mo su­griež­ti­ni­mas ir kre­di­to ter­mi­no su­trum­pi­ni­mas tu­rės įta­kos iš­duo­da­mų kre­di­tų skai­čiui. Ta­čiau ti­kė­ti­na, kad dėl šių ap­ri­bo­ji­mų ma­žės ir ne­mo­kių klien­tų“, – nau­dą klien­tui ir po­ky­čius ban­kams ko­men­tuo­ja J.Ne­dzins­kie­nė.

Fik­suo­to­sios ar kin­ta­mo­sios?

Šian­dien gy­ven­to­jai sko­li­na­si vi­du­ti­niš­kai 21 me­tų lai­ko­tar­piui ir pa­sko­los įmo­koms ski­ria ne dau­giau kaip 30 proc. sa­vo pa­ja­mų – truk­mė kaip ir ne­tu­rė­tų gąs­din­ti apie pa­sko­lą dar tik gal­vo­jan­čiai aly­tiš­kei.

Fi­nan­sų rin­kos eks­per­tų nuo­mo­ne, per­nai būs­to pa­sko­lų rin­ka Lie­tu­vo­je au­go dau­giau nei 20 proc. O šian­dien re­kor­di­nes že­mu­mas pa­sie­ku­sios pa­lū­ka­nos – vie­na prie­žas­čių, ku­ri ska­ti­na žmo­nes su­si­mąs­ty­ti, ar ne pats lai­kas bū­tent da­bar įsi­gy­ti nuo­sa­vą būs­tą. Tie­sa, tai – šian­die­na, o ko­kios pa­lū­ka­nos bus po me­tų ar dve­jų, be­lie­ka spė­lio­ti, mat eks­per­tai prog­no­zuo­ja tik jų ki­li­mą. Dėl šios prie­žas­ties šian­dien ak­ty­viai dis­ku­tuo­ja­ma ir apie tai, ko­kias pa­lū­ka­nas – fik­suo­tą­sias ar kin­ta­mą­sias – rink­tis imant būs­to pa­sko­lą.

Į šį klau­si­mą vie­na­reikš­mio at­sa­ky­mo nė­ra, spren­di­mą pri­ima pats klien­tas, to­dėl ban­kų at­sto­vai te­ga­li pa­tar­ti.

„Fik­suo­tą­sias pa­lū­ka­nas ren­ka­si klien­tai, ku­rie no­ri iš­veng­ti pa­lū­ka­nų ki­li­mo ri­zi­kos at­ei­ty­je. Pa­sko­los su­tei­ki­mo me­tu fik­suo­to­sios pa­lū­ka­nos pa­pras­tai yra di­des­nės ne­gu kin­ta­mo­sios, to­dėl klien­tas tu­ri ap­si­spręs­ti, ar no­ri mo­kė­ti dau­giau pa­lū­ka­nų da­bar, kad at­ei­ty­je iš­veng­tų ki­li­mo kin­ta­mų­jų pa­lū­ka­nų at­ve­ju. Di­džio­ji da­lis pa­sko­lų su­tei­kia­ma kin­ta­mo­sio­mis pa­lū­ka­no­mis“, – ko­men­tuo­ja „Dans­ke Bank“ As­me­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės tar­ny­bos di­rek­to­rė.

Nuo 2014 me­tų Aly­tu­je šio ban­ko sky­rius ne­tu­rė­jo nė vie­no klien­to, ku­ris im­tų kre­di­tą su fik­suo­to­sio­mis pa­lū­ka­no­mis.

„Šiuo me­tu kin­ta­mo­sios pa­lū­ka­nos yra la­bai že­mos ir ne­prog­no­zuo­ja­ma, ka­da ar­ti­miau­siu me­tu tu­rė­tų spar­čiai kil­ti. Ti­kė­ti­na, šie fak­to­riai le­mia to­kį re­zul­ta­tą“, – ti­ki­na pa­šne­ko­vė.

Pa­klaus­ta, ar dėl re­kor­diš­kai že­mų pa­lū­ka­nų iš­au­go kre­di­tų ga­vė­jų skai­čius, J.Ne­dzins­kie­nė at­sa­kė, kad to ne­pa­ste­bė­ta, – dau­giau įta­kos tu­ri ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to rin­kos ak­ty­vu­mas, tur­to kai­nos, ben­dra eko­no­mi­nė si­tu­a­ci­ja ša­ly­je ir at­ei­ties prog­no­zės bei, ži­no­ma,kon­kre­taus klien­to si­tu­a­ci­ja ir po­rei­kiai.

Ar yra ką pirk­ti?

Apie ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to rin­ką ir mies­te­lė­nų ak­ty­vu­mą kal­ba­me su ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to agen­tū­ros „Mi­ro­da“ di­rek­to­re Ri­ma Mit­kie­ne. Ji taip pat ti­ki­na, jog itin di­de­lio ak­ty­vu­mo su­ma­žė­jus ban­kų pa­lū­ka­noms nė­ra, juo­lab kad si­tu­a­ci­jai įta­kos tu­rė­jo ir va­liu­tos pa­kei­ti­mas, ne­ra­mu­mai Uk­rai­no­je.
 
Pa­sak mū­sų kal­bin­tos aly­tiš­kės Ne­rin­gos, su­si­ras­ti būs­tą Aly­tu­je, ku­ris ati­tik­tų vi­sus pa­gei­da­vi­mus, – sun­ki už­duo­tis.
 
O ką ma­no ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to rin­kos eks­per­tė?
 
„Taip, Aly­tu­je pa­siū­la nė­ra mil­ži­niš­ka, ta­čiau jei­gu skai­čiuo­ja­me vie­no, dvie­jų ar tri­jų kam­ba­rių bu­tus ir pa­siū­lo­je es­ti po 30 va­rian­tų, tai nor­ma­li pa­siū­la Aly­taus rin­kai. Šian­die­ni­nė si­tu­a­ci­ja nė­ra bu­mi­nė, kad ne­bū­tų ga­li­ma su­si­ras­ti tin­ka­mo va­rian­to. Be abe­jo, tas, ku­ris ieš­ko, no­ri nu­si­pirk­ti pi­giai ir ge­rą, bet to­kių ne­bū­na. Daž­nas, ku­ris ieš­ko, pa­pras­tai per ke­lis mė­ne­sius iš­si­ren­ka. 2007 me­tais pir­ko vis­ką, bū­da­vo siū­lo­mi vos ke­tu­ri ar pen­ki bu­tai, ga­li­ma sa­ky­ti, ne­bu­vo iš ko rink­tis. Šian­dien pir­kė­jas iš­ran­kes­nis, įno­rin­ges­nis, nie­kur ne­sku­ba, o pa­si­rink­ti tik­rai yra iš ko“, – ko­men­tuo­ja „Mi­ro­dos“ di­rek­to­rė.

R.Mit­kie­nė įsi­ti­ki­nu­si, kad šian­die­ni­niai At­sa­kin­go­jo sko­li­ni­mo nuo­sta­tai kur kas la­biau įpa­rei­go­ja klien­tą ap­mąs­ty­ti sa­vo ga­li­my­bes: „Kai bu­vo at­leis­tos va­džios, kai bet kas ga­lė­jo im­ti pa­sko­las be su­tau­py­to li­to, bu­vo ne­nor­ma­lu. Da­bar rei­ka­la­vi­mai ga­nė­ti­nai adek­va­tūs – tas, kas ga­li, kas pa­si­tau­pęs, tas ir pa­si­i­ma pa­sko­lą, o laz­dos per­ženg­ti ne­rei­kia.“
 
Būs­tai daž­niau per­ka­mi už sko­lin­tus ar sa­vus pi­ni­gus? Pa­šne­ko­vės nuo­mo­ne, san­ty­kis veik vie­no­das: „Di­des­nį būs­tą daž­niau įsi­gy­ja su pa­sko­la, jei­gu apie bu­tus – prak­tiš­kai po tiek pat. Ne pa­slap­tis, kad ne­ma­ža da­lis per­ka ir už gry­nuo­sius pi­ni­gus. To­dėl pro­cen­ta­liai be­veik vie­no­dai.“