70-čiai gyventojų pradėti mokestiniai tyrimai

Vykdant projektą VMI, įvertinusi surinktą informaciją, identifikavo rizikingiausias statybų bendroves ir iš jų 33 atsirinko kontrolės veiksmams.

Analizuojant individualių namų statybos sektorių, mokestiniams tyrimams atsirinkti 170 gyventojų, nes jų panaudotos lėšos būstui įsigyti galimai neatitinka gaunamų pajamų, o pastatai neregistruoti Nekilnojamojo turto registre (NTR).

70-čiai atsirinktų gyventojų pradėti mokestiniai tyrimai, kurių metu aiškinamasi įsigyto turto pajamų šaltiniai. Šiuo metu 10 iš jų jau baigti ir dėl 5 atvejų kreiptasi į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą dėl neteisėto praturtėjimo.

„Aiškinantis šešėlio mastus individualių gyvenamųjų namų statybų sektoriuje, galima išskirti tendenciją, kai būstus gyventojai įsigyja arba statosi iš lėšų, kurių jie neuždirbo. Kitaip sakant – šios lėšos yra neaiškios kilmės. Pasistatę „šešėlyje“ tokius namus gyventojai jų neregistruoja ir NTR“, - naujienų portalui Etaplius.lt aiškino VMI projekto „Būstas be mokesčių“ vadovė, VMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vaimira Jakienė.

Namą pasistatė organizuodami talkas

Vienas tokių atvejų yra susijęs su Šiauliuose registruotų gyventojų šeima. Ji Kaune iš dovanotų lėšų statė namą ir nurodė tai dariusi „ūkio būdu“, t. y. kai namo savininkui statybose padeda tėvai, giminės ir artimieji organizuodami talkas.

Pasak V. Jakienės, VMI projekto metu pastebėjo tendenciją, kai „ūkio būdu“ vykdomos statybos tėra tik priedanga, nes tikrieji paslaugos teikėjai ir jų uždirbtos pajamos lieka šešėlyje. Namo savininkas nurodė, kad šio namo statybos jam kainavo nuo 130 tūkst. iki 160 tūkst. litų ir norėdamas tai pagrįsti pateikė medžiagų įsigijimo bei įrankių nuomos dokumentus, rodančius 150 tūkst. litų išlaidas.

Pagal eksperto – atestuotos įmonės, kuriai suteikta teisė atlikti statinio dalies projektavimo ir ekspertizės darbus statybos skaičiuojamosios kainos nustatymo, ekonominės bei sąnaudų kiekių žiniaraščių rengimo srityse – duomenis, tokio namo, statomo ūkio būdu, išlaidos galėjo siekti mažiausiai apie 270 tūkst. litų.

Statybos atskleidė daugiau faktų

Mokestinio tyrimo metu paaiškėjo, kad mokėtojai turėjo ir daugiau žemės sklypų, skirtų statyboms. Viešoje erdvėje jie skelbėsi, parduodą žemės sklypus su nebaigtos statybos namais. „Yra požymių, kad gyventojai, įformindami pirkimo – pardavimo sutartis, nuslėpė tikrąją žemės sklypų vertę ir gyvenamųjų namų statybos būklę bei galimai pirkimo-pardavimo sutartyse nurodė gerokai mažesnę vertę nei tikroji nekilnojamojo turto pardavimo kaina“, – Etaplius.lt pasakojo V. Jakienė.

Šios šeimos atžvilgiu pradėtas ir mokestinis patikrinimas. Įtariama, kad gyventojai ne tik iš nežinomų pajamų pasistatė neregistruotą namą, bet dar ir vykdė ekonominę veiklą, t. y. įsigytuose sklypuose statė namus, atskirais atvejais įregistruodavo nedidelio procento gyvenamųjų namų statybos baigtumą ir juos parduodavo. „Jie, neįregistravę prekybos nekilnojamuoju turtu individualios veiklos, savarankiškai vykdė nekilnojamojo turto pirkimo – pardavimo sandorius, dauguma atvejų deklaruodami tik sklypo pardavimo pajamas, o pajamų už parduotus nebaigtos statybos gyvenamuosius namus nedeklaravo ir nesumokėjo priklausančių mokesčių“, – teigė VMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja.

Gyventojų mokestinės prievolės bus apskaičiuotos remiantis nepriklausomais turto vertintojais, kurie nustatys tikrąją nekilnojamojo turto rinkos vertę bei patirtas išlaidas statant gyvenamuosius namus.

Medžioja prabangius būstus

Verta priminti, kad VMI vykdomu projektu „Būstas be mokesčių“ siekia nustatyti prabangius Nekilnojamojo turto registre neregistruotus gyvenamuosius namus, nebaigtos statybos ar savavališkai pasistatytus namus.

Jeigu anksčiau į mokesčių inspekcijos akiratį patekdavo tik tie būstai, kurie buvo registruoti NTR, tai įgyvendinant projektą „Būstas be mokesčių“ didžiausias dėmesys skiriamas neįregistruotam gyvenamosios paskirties nekilnojamajam turtui.

Atrinkęs NTR neįregistruotus ar nebaigtos statybos namus mokesčių administratorius vertina gyventojų pajamas, kurios buvo investuotos į būsto statybą, o taip pat statybos įmonių pajamų už parduotus butus apskaitymą bei apmokestinimą. Įgyvendinant projektą tikrinamos ir statybos bendrovės, ir gyventojai.