Tai trečiadienį nusprendęs Vilniaus miesto apylinkės teismas taip pat iš dalies patenkino atsakovės – viešosios įstaigos „Maskvos kultūros ir verslo centras – Maskvos namai“ – prašymą leisti sutvarkyti pastatą ir statybų dokumentus ne per metus, kaip prašė inspekcija, o per trejus metus.

Šis teismo sprendimas gali būti skundžiamas aukštesnės instancijos teismui.

Statybų inspekcija teismui buvo nurodžiusi, kad pagal savivaldybės patvirtintą detalųjį planą, A.Juozapavičiaus g. 30 Vilniuje turėjo būti pastatytas šešių aukštų pastatas, tuo metu Maskvos namų projekte atsirado septyni aukštai. Inspekcija nurodė, kad pažeistas ir detaliajame plane nustatytas sklypo užstatymo tankumas – vietoj 70 proc. buvo 74 procentai.

Nurodoma, kad leidimą teisės aktus pažeidžiančiai statybai 2008-aisiais pagal Maskvos namų samdytos įmonės „Archikadas“ parengtą statybos projektą išdavė savivaldybė.

Savivaldybė palaikė inspekcijos prašymą panaikinti statybų leidimą. Maskvos namų atstovai inspekcijos sprendimo iš esmės neginčijo, tik prašė nustatyti ilgesnį laiką nelegalioms statyboms sutvarkyti.

Vilniaus savivaldybės vadovai ketvirtadienį rengia spaudos konferenciją situacijai pakomentuoti.

Idėja Vilniuje pastatyti Maskvos namus gimė 2004 metų liepą, kai karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejaus iškilmėse lankėsi tuometis Maskvos meras Jurijus Lužkovas. Tada nutarta panašų projektą vykdyti ir Maskvoje.

Skelbta, kad šie namai būtų kultūros ir verslo bendradarbiavimo centras, jo tikslas – sukurti ir toliau plėtoti gerus kaimyninius santykius tarp Maskvos ir Vilniaus.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius po pernai vykusio susitikimo su Rusijos ambasadoriumi Aleksandru Udalcovu suabejojo šio objekto nauda, sakydamas, kad kol nebus išspręstas įstrigęs Vilniaus namų klausimas, „bus imamasi priemonių“, kad durų neatvertų ir Maskvos namai Vilniuje. Sostinės savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė birželį teigė, kad nuo Lietuvos ir Rusijos sostinių projekto pradžios pasikeitus geopolitinei situacijai tokio objekto Vilniaus miesto savivaldybei Maskvoje nebereikia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)