Tūkstančiai naujutėlaičių namų metų metus stovi negyvenami. Dabar Airijos valdžia nusprendė juos griauti, skelbia gizmodo.com.

Kaip skelbia BBC, tuščias stovi kas penktas naujai pastatytas namas Airijoje. Būstų perteklius – simptomas, išduodantis, jog XXI amžiaus pradžioje Airijoje kaip reikiant siautėjo statybų bumas. Namai dygo kaip grybai po lietaus. Praėjus vos keleriems metais, įsisiūbavus pasaulinei ekonominei krizei, tapo akivaizdu, jog paklausos paprasčiausiai nėra.

2006 metais ekonomistas Davidas McWilliamsas šiuos statinius pavadino „būstais-vaiduokliais“ – ir pavadinimas prilipo.

Šiandien Airijos teritorijoje stovi daugiau nei 600 tokių apleistų projektų. Dauguma iš tokių būstų gana prastos statybos, jie paprasčiausiai netinkami gyventi. Jeigu ir atsirastų šiems vaiduokliams pirkėjai, juose gyventi pernelyg pavojinga.

„The New York Times“ skelbia, jog 2013 metais vienas dvimetis užklydo į tokį apleistą namą ir jame žuvo. Panaši situacija ir Ispanijoje, kur gyventojų niekaip neranda tūkstančiai būstų.

Išgąsdinti tokių ir panašių istorijų, Airijos valdžios pareigūnai imasi drastiškų veiksmų, kaip atitaisyti padarytas klaidas. Jie nusprendė tokius naujus namus negailestingai griauti – ir pradėti nuo tų, kurie turi akivaizdžių statybos darbų trūkumų. Kaip skelbia „The New York Times“, Airijos valdžia ketina iki 2014 metų pabaigos su žemėmis sulyginti mažiausiai tokių 40 nekilnojamojo turto objektų. Buldozeriai sugriaus šimtus namų – štai jums įrodymas, jog rinka tiems prabangiems priemiesčiams niekada neegzistavo ir niekada neegzistuos.

Ar yra kitų problemos sprendimų variantų? Galbūt. Viena Detroite veikianti pelno nesiekianti organizacija pradėjo siūlyti tokius tuščius būstus rašytojams ir menininkams – taip bandoma įpūsti gyvybės praktiškai tuštiems rajonams, nors, kuo šios iniciatyvos baigsis, prognozuoti nedrįsta niekas. Kitas projektas įgyvendintas Klivlande – tuščias namas paverstas šiltnamiu su saulės baterijomis. Kiti miestai taip pat suka galvas, ką daryti su tokiais būstais. Minčių kyla pačių įvairiausių – nuo prieglaudų benamiams ar sandėlių iki viešųjų dirbtuvių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (475)