Nekilnojamo turto bendrovės „Ober-Haus“ duomenys rodo, kad didžiausias nuomos pokytis matomas Kaune – čia nuomininkas turės mokėti 4 proc. daugiau. Klaipėdoje kaina pakilo 3 proc., o Vilniuje ir Šiauliuose – 2 proc. Panevėžyje nuomos didėjimas nepastebimas.

„Ober-Haus“ senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada sako, kad tai lėmė trys priežastys: sezoniškumas, nekilnojamo turto rinkos atsigavimas ir euras. „Prieš mokslo metus kainos visada pakyla, ypač rugpjūtį, kai prasideda paieškų bumas. Taip pat keliais procentais pabrango senos bei naujos statybos būstai. Galiausiai, po euro įvedimo butų šeimininkai apvalina nuomos kainas ir paprastai į didesnę pusę“, − teigia M. Čiulada.

Remiantis nekilnojamo turto portalo Aruodas.lt kainų statistikos duomenimis ir ten pat pateiktais skelbimais, Vilniuje tvarkingo 2 kambarių buto, esančio arčiau centro, vidutinė nuoma siekia apie 340 eurų, toliau nuo centro – 280 eurų. Kaune analogiškai 290 ir 250 eurų.

Nepriklausoma nekilnojamo turto agentė Jūratė Dijančukienė pastebi ir kitą tendenciją – dabar butus labiau norima parduoti nei išnuomoti. „Nuomininkų bijoma, nes kartais būstai tiesiog nusiaubiami“, − pasakoja J. Dijančukienė. Agentės patirtis rodo, kad norint iškraustyti nuomininkus dažnai daug vargo turima su šeimomis, kurios turi mažus vaikus. „Kartais net sudaryta nuomos sutartis neturi daug galios“, − pasakoja J. Dijančiukienė.

Ignas Vėgėlė
Tačiau Lietuvos advokatūros Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė pataria ne tik pasirašyti nuomos sutartį, bet ir užregistruoti ją viešajame registre. „Sutarties neišviešinimas nedaro sandorio negaliojančio, bet jei sutartis registruota, ginčo atveju ja būtų galima remtis prieš trečiuosius asmenis”, − sako I. Vėgėlė.

Tam, kad būtų išvengta konfliktų, teisės specialistas sutartyje tai pat pataria surašyti ne tik esminius dalykus: sutarties šalis, jų asmens kodus bei deklaruotą gyvenamąją vietą, kainą, nuomos terminą, mokėjimo laiką, sutarties nutraukimo tvarką, bet ir parengti priedą. Jame turėtų būti aptarta patalpų ir daiktų, jei jie išnuomojami, būklė, padarytos nuotraukos.

Pasidomėjus, ar daug nuomos sutarčių įregistruojamos Registrų centre valstybinės įmonės atstovas spaudai Aidas Petrošius teigia, kad tokie atvejai yra reti. „Pastebimas labai nežymus registruotų nuomos sutarčių augimas, tačiau vis dėlto teisės aktai nenumato, kad tai yra būtina”, − aiškina A. Petrošius. Pasak Advokatų tarybos pirmininko I. Vėgėlio, nuomos sutartys neregistruojamos dėl dviejų priežasčių: žmonės neturi teisinių žinių ir/ar vengia mokėti mokesčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)