Iš pradžių meistras perspėjo, kad kiekviena remonto rūšis turi savą specifiką, todėl visų patarimų, kaip reiktų elgtis, duoti neįmanoma. Paprasčiausiai reikia būti budriais.

Artimiausiu metu galvojantiems pradėti būsto atnaujinimą pašnekovas patarė palaukti. Esą visus vidaus remonto darbus geriausia atlikti žiemą. Tuomet galėsite susitarti dėl geresnės kainos.

„Jeigu norite daryti remontą, geriausias laikas yra žiema, praėjus kelioms savaitėms po Naujųjų metų. Dėl kelių priežasčių: pirma – kritusios darbų kainos, nes niekas žiemą nesamdys meistrų, kad būtų pakaltas stogas ar atlikti kiti lauko darbai. (...) Antra priežastis – dauguma statybininkų atostogauja būtent vėlų rudenį ar žiemą, kada jau baigiasi minėtieji lauko darbai. Kada žmonės yra pailsėję, su jais yra lengviau susitarti, išsireikalauti geresnių kainų“, - sakė Vytautas. Jis taip pat atkreipė dėmesį ir į trečiąją priežastį: dauguma statybininkų alkoholį vartoja periodiškai. Taigi atšventę didžiąsias metų šventes, jie būna labiau sukalbami ir sumažėja pavojus, kad meistrai paliks nebaigtus darbus.

Planuojant remontą derėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad finansiškai naudingiausia, o kartu ir patogiausia yra remontuoti visą būstą vienu kartu. Žinoma, toks remontas užtrunka ilgokai. Tačiau už medžiagas sumokėsite mažiau, nes pirksite jas didesniais kiekiais, o, samdant meistrą didesniam darbui, jis gali pritaikyti nuolaidą. Tiesa, tokiu atveju, pašnekovas pataria būsto šeimininkams laikinai išsikraustyti. Dėl šios priežasties žiema, kai kritusios butų nuomos kainos, taip pat puikiai tinka.

„Tokiu būdu (remontuojant būstą, kai šeimininkai išsikėlę – DELFI) yra taupomos ne tik piniginės lėšos, bet ir šeimininkų nervai“, - tikino statybininkas ir akcentavo, kad tai taip pat naudinga darbininkams, kuriems nereikia gaišti daug laiko paruošiamiesiems darbams.

Parengiamieji darbai – šeimininko reikalas

Prieš pradedant remontą pašnekovas taip pat pataria tiksliai išsiaiškinti ir susitarti, kas turės pasirūpinti parengiamaisiais darbais. Pavyzdžiui, kas turi uždengti norimus apsaugoti paviršius. Meistro nuomone, tuo turėtų pasirūpinti pats šeimininkas, bet iš anksto to neišsiaiškinus, vėliau gali kilti nesutarimai. pašnekovo teigimu, tai bene viena dažniausių klaidų, kurias padaro būsto šeimininkai.

„Jūs supraskite, jeigu pas Jus ateina statybininkas ir jis turi klijuoti vonioje plyteles, tai daugumai darbininkų yra visiškai vienodai, kad jie supurvins grindis, kad namuose bus dulkių. Jie ateina ir iš karto dirba. Nesirūpina uždengimu, patiesimu ar dar kažkuo, nes tai užtrunka pakankamai daug laiko. Be to, už tą laiką jis negauna pinigų“, - aiškino Vytautas.

Neturintys galimybių vienu kartu suremontuoti visą būstą, gali pasirinkti alternatyvų variantą: pirmiausia namuose atlikti visus būtiniausius santechnikos ir elektros instaliacijos darbus. Na, o susitaupius pakankamą pinigų sumą – atlikti kosmetinį remontą: atnaujinti sienas, pakeisti grindis ir atlikti kitus darbus.

Gero meistro požymiai elementarūs

Pats alkoholio nevartojantis Vytautas pripažįsta, kad tai gana didelė problemų tarp statybininkų. Tačiau patikino, kad girtauti linkusius darbininkus atskirti nėra labai sunku.

Norintys pasisamdyti gerą specialistą turėtų atkreipti dėmesį į elementarius dalykus: kaip žmogus bendrauja, kaip atrodo jis ir jo darbo įrankiai. Pašnekovas tikino, kad atidžiau pasižiūrėjus į veidą, galima iš karto pasakyti, ar meistras piktnaudžiauja alkoholiu. Be to, savo darbą rimtai vertinantis žmogus niekada pas užsakovą neatvažiuos apsivilkęs suplyšusiais, purvinais ar netvarkingais drabužiais.

Nėra teisių – blogas ženklas

Jis patarė pasidomėti, ar statybininkas dirba pagal individualios veikos sutartį, ar įmonėje. Ragino nebijoti paprašyti asmens dokumento, pasidomėti, ar meistras turi vairuotojo teises, paprašyti parodyti automobilį.

„Jeigu meistras neturi teisių, tai 95 proc. tikimybė, kad jos yra „pragertos“, - tikino Vytautas. Taip pat aiškino, kad netvarkingas ir senas automobilis – signalas, kad darbininkas elgsis netvarkingai ir remontuodamas Jūsų būstą.

Be to, pašnekovas primena, kad nėra žmogaus, galinčio vienodai gerai atlikti visus darbus. Todėl reiktų samdytis tokį, kuris gerai išmano vieną ar dvi sritis, o kitose gali Jums patarti.

Vienas visų galų meistras turi supratimą, bet nieko kokybiškai nepadarys, nes reikia nuolat domėtis savo sritimi, žiūrėti, kokios yra naujovės ir tendencijos. Negalima pasitikėti tais medžiagų gamintojais, kurie buvo prieš dešimt metų“, - aiškino statybininkas ir patarė prieš pradedant bet kokius remonto darbus pirmiausia patiems pasidomėti, kaip tie darbai turi būti atliekami. Esą paprasčiausiai galima sumokėti nedidelę sumą pinigų keliems meistrams, kurie, prieš pradėdami darbus, Jums suteiks konsultacijas, paaiškins, kaip kokie darbai turi būti teisingai vykdomi, sudarys darbų sąmatą. Vėliau iš jų galėsite pasirinkti vieną ir jį nusamdyti darbui.

Paprastas būdas apsidrausti

Pašnekovas neslėpė, kad yra statybininkų, kurie, pastebėję, kad užsakovas nesupranta arba apsimeta suprantąs, kaip atliekami remonto darbai, gali tuo piktnaudžiauti ar bandyti apgauti.

„Turite žinoti, kas bus daroma ir kaip technologiškai tai padaryti. Pamačius pirmąjį broką reikia stabdyti darbus arba klausti, kodėl taip nutiko“, - perspėjo Vytautas.

Na, o norint išvengti didesnių nesusipratimų galima iš anksto imtis atsargumo priemonių. Prieš samdant darbuotoją internetinėje paieškos sistemoje įveskite telefono numerį, kuriuo skambinate. Prastai, neatsakingai dirbantis meistras dažnai keičia telefono numerius, todėl jokių atsiliepimų ar skelbimų nerasite.

Taip pat, prieš pradedant darbus galite sudaryti dvišalę sutartį, kurioje meistras tiksliai nurodys, kokie ir iki kada darbai turi būti atlikti. Savo ruožtu užsakovas sutartyje nurodys iki kada jis atsiskaitys su darbininku ir kokia suma įvertintas galutinis darbas.

„Tokią laisvos formos sutartį tikrai rekomenduočiau, nes ir Jūs, ir darbininkas turi tam tikrą apsaugą. Užsakovas dažnai abejoja, ar meistras kokybiškai ir laiku atliks darbus, o meistras labai dažnai turi pagrįstų abejonių, ar visi pinigai bus sumokėti laiku. Deja, skaudi asmeninė patirtis byloja, kad labai retai visą sutartą sumą tu gauni laiku ir sumokama sąžiningai“, - sakė Vytautas.

Metas remontui

Dvejojate, ar Jums jau laikas atsinaujinti? Pašnekovas patarė kapitalinį būsto remontą – elektros instaliacijos, santechnikos, langų, buitinės technikos keitimą – atlikti maždaug kas 20 metų. o perkantiems senos statybos butą – iš karto. Esą atlikus tokį remontą dažniausiai yra gerokai lengviau vėliau atlikti kosmetinį, o kapitalinio remonto darbus atlikus kokybiškai ir naudojant kokybiškas medžiagas kito remonto gali prireikti tik po 30 metų.

„Į viską, kas yra susiję su remontu, reikia žiūrėti labai atsakingai, kruopščiai, skirti daug laiko pasiruošimui ir turėti nusimačius tam tikrą rezervą. Jeigu jūs manote, kad jums užteks tam tikros pinigų sumos ir laiko, prie tos pinigų sumos ir laiko pridėkite bent 20 proc. nenumatytiems atvejams. Nenumatytų atvejų visada buvo, yra ir bus. O kad suma neatrodytų labai didelė ir įspūdinga, skaičių padalykite iš 20 metų, nes paprastai toks remontas laiko bent tiek“, - apibendrino pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)