Daugiau apie planuojamus pokyčius ant Vilniaus Tauro kalno šlaito papasakojo projektus parengusios ir juos derinusios bendrovės „Archinova“ architektas Aleksandras Gvildys, kuris pasidalino planų vizualizacijomis.

„Buvęs Tauro alaus bravoras yra vienintelis taip gerai išlikęs alaus bravoras Vilniuje. Kitas buvo ties Markučiais, tačiau jo struktūra labiau išardyta ir mažai kas beišliko. Tauro alaus bravoras yra Lietuvos kultūros paveldas, pastatytas XIX a. pabaigoje, žinoma, ne vieno etapo metu“, - kalbėjo architektas.

Konkursą laimėję ir projektą parengę architektai siūlo išgryninti bravoro architektūrą ir pašalinti visus sovietinius antstatus. Pagal projektą, senoji architektūra bus apvilkta šiuolaikiniais tūriais, taip paryškinant esančių pastatų autentiškumą.

Prieš ekonominę krizę planuota, kad bravoro vietoje iškils viešbutis su komercinės paskirties patalpomis biurams ir restoranams, o rūsiuose įsikurs SPA kompleksas.

„Po žeme yra išlikę autentiški rūsiai, kuriuose buvo brandinamas, šaldomas ir laikomas alus, juose visus metus – viena temperatūra, nes jie iškasti po šlaitu. Rūsiai yra labai gražūs, autentika bus išsaugota ir juose planuojama įrengti baseinus, masažo kambarius ir panašiai“, - vardijo architektas.

Apytiksliais vertinimais, naujajame komplekse būtų įrengta apie 40 tūkst. kv. m ploto, dabar šis plotas mažesnis, nes šlaitas apstatytas neefektyviai erdvę naudojančiais pastatais, pavyzdžiui, garažais.

„Antstatų ant autentiškos dalies plotas nebus iš esmės didesnis nei esantis dabar – taip padaryta tyčia“, - kalbėjo A. Gvildys.

Kiti ant šlaito esantys pastatai būtų gyvenamosios paskirties.

„Šis projektas yra vienas iš nedaugelio pramoninės paskirties objektų Vilniaus centrinėje dalyje, kuris bus išpildytas vakarietiškais principais - pramoninės paskirties objektas bus atnaujinamas ir sugrąžinamas naujam gyvenimui“, - mano A. Gvildys.

Bendrovės parengtas projektas buvo svarstytas kaip pasiūlymas Vilniaus detaliajam planui ir buvo suderintas su visuomene.

Koks bus šio projekto verslo planas – spendžia sklypo savininkai, bendrovė „Aludarių development“, anksčiau buvusi norvegų investuotojų „Verdispar Project”.

DELFI skelbė, kad 2007 m. norvegų kapitalo įmonė „Verdispar Project“ iš „Kalnapilio-Tauro grupės“ įsigijo Vilniaus centre (Aludarių g. 1/Pakalnės g. 2) esantį pastatų kompleksą.

Planuojamas Tauro kalno šlaito projektas:

Buvusi Tauro alaus gamykla dabar:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)