Honkonge nekilnojamasis turtas yra vienas brangiausių pasaulyje ir daugybė mažas pajamas gaunančių šio didmiesčio gyventojų – kartais net ištisos šeimos – yra priversti gyventi vadinamuose padalytuose butuose.

Šeimininkai šiuos butus pertvarko taip, kad juose galėtų sutilpti daug nuomininkų. Taip elgtis nėra nelegalu, bet tokiems butams kyla daug struktūrinių ir priešgaisrinės saugos problemų, rašo „The Wall Street Journal“.

Kaip rodo tyrimas, kurį atliko Kinų universiteto Honkongo ateities miestų institutas ir padalytuose butuose gyvenančių žmonių grupė, tokių būstų nuomininkai šiuo metu už nuomą turi pakloti maždaug 41 proc. savo pajamų, nors prieš du metus ši dalis sudarė tik 29 proc. Vidutinė gyvenamojo ploto nuomos kaina yra maždaug 506 JAV doleriai (465,5 euro) per mėnesį, teigiama tyrime.

Būsto nuoma arčiau centro esančiuose Honkongo rajonuose yra kur kas brangesnė negu naujose teritorijose, kur priverstos glaustis skurdžiau gyvenančios šeimos, nepaisant to, kad jų laukia ilgos ir brangios kelionės į darbą ir atgal.

Anot tyrimo, 8 kvadratinių metrų erdvės padalytame bute nuoma centriniame Tsim Sha Tsui rajone gali kainuoti 710 JAV dolerių (653 eurus) per mėnesį.

Tai reiškia, kad vienas kvadratinis metras gyvenamojo ploto per mėnesį atsieina beveik 89 JAV dolerius (82 eurus). Pasak vieno 2011 metais pasirodžiusio „The Wall Street Journal“ straipsnio, keturių asmenų šeima už gyvenimą 14 kvadratinių metrų padalyto buto erdvėje mažų pajamų Sham Shui Po rajone mokėdavo po 516 JAV dolerių per mėnesį. Tokioje buto dalyje tilpo viryklė, šaldytuvas, rašomasis stalas ir dviaukštė lova.

Padalytuose butuose taip pat mažėja atskiriems nuomininkams skirtos erdvės, rodo tyrimas. Nuo 2013 iki 2015 metų vienam asmeniui tenkanti erdvė susitraukė 29,3 proc. iki 4,4 kvadratinio metro – tai maždaug atitinka karališko dydžio lovą.

Honkongo ateities miestų instituto profesorius Edwardas Yiu teigė, kad gyvenamojo ploto nuoma padalytuose butuose lieka brangi, nes jų paklausa toliau išlieka didelė, o renovuoti tokius būstus yra brangu.

Remiantis Honkongo vyriausybės duomenimis, mažo, „normalaus“ buto nuoma 2015 metų spalį kainavo vidutiniškai 353 Honkongo dolerius (42 eurus) už vieną kvadratinį metrą. Honkongo vyriausybė mažais butais laiko tuos būstus, kurių plotas nesiekia 40 kvadratinių metrų.

Metų pradžioje, netrukus po to, kai baigėsi prodemokratiški „Okupuok“ protestai, Honkongo lyderis Leung Chun-yingas savo kasmetinėje kalboje palietė gyvenimo padalytuose butuose klausimą.

Savo kalboje jis žadėjo pažaboti padalytų butų savininkus. Jis taip pat sakė, kad per artimiausią dešimtmetį jis pastatys dešimtis tūkstančių naujų butų, įskaitant subsidijuojamus butus, nors žmonėms, atitinkantiems pajamų reikalavimus ir norintiems apsigyventi viename iš tokių būstų, tenka dalyvauti atrankos procese, kur tvyro itin didelė konkurencija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)