„Siūlau Vyriausybei spręsti dėl perėmimo valstybės žinion, o Trakų rajono savivaldybei – paruošti pastato panaudojimo kelis variantus, viziją“, – pasiūlymą trečiadienį komiteto posėdyje išsakė jo vadovas „darbietis“ Raimundas Paliukas, ir jam buvo pritarta.

Pasak R. Paliuko, valstybės lygiu nesiėmus spręsti problemos ir laukiant, kol kas nors dvarą nupirks aukcione, jis paprasčiausiai sugrius.

„Kitos kadencijos pabaigoje galėsime nusiųsti buldozerius į Lentvarį, nušluot nuo paviršiaus ir kokius nors kotedžus gerus prie to ežero pastatys“, – ironizavo komiteto vadovas.

Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas sakė, kad norint išsaugoti neogotikinius XIX amžiaus Lentvario rūmus būtinas valstybės įsikišimas.

Lentvario dvaro rūmus 2007 metais įsigijo verslininkas Laimutis Pinkevičius, jie yra įkeisti SEB bankui. Antstoliai kelis kartus bandė Lentvario rūmus parduoti varžytinėse, tačiau kol kas potencialių pirkėjų neatsirado.

„Mūsų kaip skyriaus užduotis – pastebėti, kad pastatas neprižiūrimas, ir reikalauti, kad bent būtų stabilizuota situacija. Nuo 2011 metų yra per 25 reikalavimai surašyti. Būtų galima bausti, jei L. Pinkevičius nevykdytų jokios veiklos, bet gavęs per antstolius reikalavimus jis atlieka minimalius veiksmus – užkalamos durys, langai, nupjaunami medžiai, ir po dviejų savaičių situacija vėl ta pati, kartojamas reikalavimas.

Negaliu kalbėti apie valstybės politiką tokių objektų atžvilgiu, galiu kalbėti apie trumpalaikę taktiką, kuri vyksta įstatymų nustatyta tvarka. Manęs irgi netenkina situacija, bet čia politikų klausimas, kaip padaryti, kad pastatas būtų iš tiesų apsaugotas valstybės“, – kalbėjo V. Karčiauskas.

Lentvario dvaras

Valstybinė kultūros paveldo komisija taip pat siūlo „valstybei rūmus paimti visuomenės poreikiams teisingai atlyginant ir perduoti Trakų istoriniam nacionaliniam parkui arba dalyvauti šios kultūros vertybės varžytinėse“.

Grafams Tiškevičiams priklausęs anglų neogotikos stiliaus Lentvario dvaras pastatytas XIX amžiuje. Aplink rūmus pagal žinomo prancūzų kraštovaizdžio architekto Eduardo Andrė projektą įrengtas didelis parkas. Nuo 1957 metų rūmuose buvo įsikūrusi tuometinio Lentvario kilimų fabriko administracija.

Dvaro sodyba 2008 metais paskelbta kultūros paminklu, įregistruota Kultūros vertybių registre ir yra valstybės saugomas objektas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)