Kasdienės vagystės – tai didelis iššūkis, su kuriuo kartais susidoroti nepadeda net ir moderniausia apsaugos ir stebėjimo įranga, rašoma prekybos tinklo „Senukai".

„Kesko Senukai Lithuania“ Saugos tarnybos viršininkas Vitalijus Latypovas pastebi, kad ilgapirščiai darosi vis išradingesni, kartais slėpdamiesi ir po Kalėdų Senelių kostiumais ar priklijuotais ūsais.

V. Latypovas pastebi tendenciją, kad didžiuosiuose Lietuvos miestuose nusikaltimų įvykdoma daugiau. Dažniausiai vagiamos rinkoje paklausiausios prekės, kurias galima lengvai realizuoti. Ilgapirščiai bando išsinešti pačias įvairiausias prekes: nuo augalų sėklų, žaislų iki kompiuterių ir buities prekių.

Saugos tarnybos viršininkas nesąžiningus pirkėjus skirsto į kelias grupes.

Pirmoji – tai nepilnamečiai, kurie nusikaltimus vykdo norėdami turėti išsvajotą daiktą ar bandydami pasirodyti esantys „kieti“.

Kiti netinkamai elgiasi dėl kleptomanijos. „Momentiniais“ jis vadina tą grupę, kuri pasisavina svetimą nuosavybę be jokios išankstinės nuostatos ar planavimo. Tačiau dažniausiai į parduotuvės nuosavybę kėsinasi „profesionalai“, žmonės turintys priklausomybių, kurie į tai žiūri kaip į darbą.

„Kad ir kokie būtų nesąžiningų pirkėjų tipai, svarbu užfiksuoti įvykį ir perduoti juos teisėsaugai. Šiuolaikinės vaizdo kameros, prekių žymekliai, apsaugos darbuotojai bei budrus personalas padeda išsiaiškinti nemalonias situacijas ir jų išvengti“, – sako V. Latypovas.

Jo darbo praktikoje pasitaikė ne vienas kuriozinis atvejis. Vieną jaunuolį apsauga aptiko užsitrenkusį šaldiklyje, kur jis ketino sulaukti parduotuvės uždarymo. Jam teko ten praleisti visą naktį, laimei, jis buvo neįjungtas, nes įvykis būtų turėjęs liūdnesnių pasekmių.

„Esame parduotuvėje sulaukę dešimtmečio, kuris nuo kamerų slėpėsi po vešliais priklijuotais ūsais, galvodamas, kad taip neatkreips į save dėmesio. Kalėdų Seneliais persirengę vyrai bandė į prekybos centrą patekti pro stoglangį. Atvykus policijai jie teisinosi, kad ieškojo dūmtraukio, kuriuo nusileidę galėtų palikti parduotuvėje dovanas“, – apie tiesiog neįtikėtinus atvejus pasakojo V. Latypovas.

Kai kurie įvykiai skamba juokingai, tačiau vagysčių problema yra didelė. Lapkričio 18 d. rengiama Verslo saugos vadovų klubui konferencija, kurios tikslas – nesąžiningo elgesio prevencija bei apsaugos darbe stiprinimas. Šis renginys organizuojamas jau trečią kartą, jame šiemet žada dalyvauti rekordinis skaičius didžiausių Lietuvos įmonių atstovų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)