Projekto rangovas bendrovė „Contestus projektai“ savo tinklalapyje nurodo, kad prabangių gyvenamųjų namų kompleksą planuojama pradėti statyti šių metų pabaigoje. Darbų pabaiga numatyta lygiai po dvejų metų.

Iš tinklalapyje pateiktos vizualizacijos matyti, kad vietoje apleistos ligoninės iškils U raidės formos šešių dviaukščių namų kompleksas su palėpėmis. Nurodoma, kad viso statinio lotas bus 12 tūkst. kv. m.

Rangovas nieko apie projektą nekomentuoja. Nurodoma, kad užsakovas yra bendrovė „Misionierių namai“. Tačiau internete nurodomu telefonu niekas neatsiliepia.

Registrų centro duomenimis, ši bendrovė anksčiau vadinosi „Corpmanagement“. Jos pavadinimas pakeistas šių metų birželį. Bendrovės direktorė Viktorija Gavrysiuk gyvena Liuksemburge, o vienintelė įmonės akcininkė yra Kipre registruota bendrovė „HJKM holdings limited“.

Planavo prabangų viešbutį

Kaip DELFI sakė Vilniaus arkivyskupijos Ekonomo tarnybai vadovaujantis Rimantas Dalgėda, Misionierių vienuolyną, kur buvo ligoninė, atgavo Bažnyčia, o naujesnes ligoninės patalpas yra nusipirkęs gruzinas.

Pasak ekonomo, ant Šventaragio kalvos, nuo kurios atsiveria įspūdinga Vilniaus panorama, buvusios ligoninės vietoje planuota statyti prabangų viešbutį. „Matėme projektą, bet tikriausiai paskui apsiramino“, – sakė R. Dalgėda.

Šalia esančioje Misionierių bažnyčioje – vis dar Nacionalinio muziejaus sandėlis. Ekonomo žodžiais, kaip buvo nuo sovietinių laikų, taip ir yra, tad, galima sakyti, jog bažnyčia arkivyskupijai grąžinta de jure, bet de facto negrąžinta.

„Paties Misionierių vienuolyno patalpos šiuo metu yra laisvos. Savivaldybė turi minčių jas nuomoti muzikos mokyklai. Tačiau kol kas tai tik pamąstymai, konkrečių susitarimų neturime. Mes irgi svarstome įvairius variantus, kaip geriau jas panaudoti“, – sakė Vilniaus arkivyskupijos ekonomas.

Kvadratinis metras kainuoja 10-15 tūkst. Lt

Saulius Vagonis
Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-haus“ Rinkotyros departamento vadovas Saulius Vagonis DELFI pripažino nedaug žinąs apie projektą, tik tiek kad investuotojas iš užsienio ruošiasi pradėti darbus.

„Tai turėtų būti vienas prabangiausių ir geriausių Vilniaus projektų, nes vieta ten yra pakankamai išskirtinė. Taigi jeigu bus atitinkamai investuojama į pastatą ir jis bus pastatytas prabangiai, kokybiškai, tai prabangiausių pastatų kainos Senamiestyje svyruoja tarp 10-15 tūkst. Lt su daline apdaila“, – komentavo jis.

Dar maždaug po tūkstantį litų kiekvienam kvadratiniam metrui reikėtų skaičiuoti, jei norima prabangaus įrengimo.

NT specialistas atkreipia dėmesį, kad kompleksas bus pakankamai didelis, todėl butų pardavimas gali užtrukti ne vienerius metus.

„Šis projektas vystytojams šiek tiek problematiškas, nes būtų didelės apimties. Jiems reikėtų surasti ne dešimt ar penkiolika, o keliasdešimt pirkėjų. Tai gali trukti dvejus-trejus metus, tačiau jeigu pardavinės po 7 tūkst. Lt, tai išparduotų turbūt ir per metus“, – sakė S. Vagonis.

NT bendrovės duomenimis, vidutinis buto plotas prestižiniuose naujos statybos daugiabučiuose Vilniuje buvo 75,9 kv.m. Netgi skaičiuojant matematiškai, komplekse gali atsirasti daugiau nei 100 prabangių butų.

Buvo kilęs ir korupcijos skandalas

Ligoninės pastatus 2008 m. už 55 mln. Lt privatizavo bendrovė „Corpmanagement“. Dar 2008 m. DELFI rašė, kad dėl nesumokėtų delspinigių Vilniaus miesto savivaldybė bylinėjosi su investuotoju.

Taip pat iki šiol teismuose bylinėjamasi dėl kilusio korupcijos skandalo. „Corpmanagement" savivaldybei turėjo sumokėti 55 mln. Lt, tačiau pinigus sumokėjo vėliau, todėl susidarė milijoninė skola. Siekdama išvengti delspinigių mokėjimo, bendrovė kreipėsi į miesto savivaldybės Privatizavimo komisiją ir paprašė juos nurašyti.

Verslininkai tikino, kad nupirkti pastatai yra Vilniaus misionierių vienuolyno ansamblio dalis, todėl Lietuvos bankai nesiryžo finansuoti objekto privatizavimo. Lėšų pavyko gauti tik iš užsienio bankų, tačiau derybos su jais ir užtrukusios.

Kad verslininkams būtų priimtas palankus sprendimas, tarybos narys Gintaras Kazakas per konservatorių Vidą Urbonavičių prašė paveikti komisijos narę Birutę Galinienę. Už tai G. Kazakas konservatoriui esą siūlė 10 tūkst. litų kyšį.

Dėl to G. Kazakui Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Vilniaus apygardos prokuratūra pareiškė įtarimus.

Per kelerius metus apleista ligoninė virto landyne.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)