Skyrėsi 16 ir 20 proc.

Tai, kad renovuotuose namuose suvartojama mažiau šilumos nei naujos statybos namuose, aiškiai pastebima pastaruosius porą mėnesių.
Gruodį pirmuosiuose vidutiniškai vieno kv. metro apšildymas kainavo 2,61 lito, lapkritį – 1,29 lito. Naujos statybos namuose ši paslauga buvo brangesnė. Gruodį juose vidutiniškai vieno kv. metro apšildymas atsiėjo 3,03, lapkritį – 1,58 lito.

Įmonės „Klaipėdos energija“ duomenimis, lyginant atskirus namus pasitaiko ir taip, kad naujos statybos būstuose suvartojama mažiau šilumos nei renovuotuose.

Manoma, kad viena pagrindinių priežasčių, kodėl visiškai renovuotų namų gyventojai suvartoja mažiau šilumos nei naujos statybos, yra taupymas.
Skaičiuojama, kad, vienu laipsniu padidinus temperatūrą kambaryje, sąskaita už šildymą išauga 5 proc.

Nori gyventi šilčiau

Pasak Dragūnų kvartalą administruojančios įmonės vadovo Aleksejaus Jegorovo, sunku pasakyti, kodėl naujos statybos namuose suvartojama daugiau šilumos nei visiškai renovuotuose.

„Prižiūrėdami namus mes stengiamės taupyti. Laiptinėse nelaikome įjungtų visų radiatorių. Gal daugiau šilumos suvartojama, nes naujos statybos namuose gyvena daug jaunų šeimų su mažais vaikais. Jie negali arba nenori taupyti namuose vilkėdami megztinius ir vilnones kojines. Žmonės sutinka daugiau mokėti, kad jaustų komfortą“, – spėjo vadovas.

A.Jegorovo teigimu, naujos statybos namų kokybė tikrai nėra prastesnė už renovuotų.

Bendrijose – griežtesnė kontrolė

Vienos langus gaminančios ir pastatų ekspertize užsiimančios bendrovės vadovo Kęstučio Grigaičio nuomone, tokius skirtumus labiausiai lemia darbų kokybė.

„Jei yra toks skirtumas, vadinasi, renovacija yra atlikta geriau nei pastatyta: įrengta kokybiškesnė šildymo sistema, langai, geriau apšiltintos sienos. 2007–2008 metais namų statybai buvo naudojamos pigiausios medžiagos. Žinoma, ne visi nauji namai yra tokie. Yra ir kokybiškų“, – komentavo vadovas.

K.Grigaitis atkreipė dėmesį ir į tai, kad renovuojant namus vykdoma griežtesnė techninė priežiūra, nei statant naujus namus. Prie jos prisideda ne tik specialistai, bet ir gyventojai, bet dėl to kartais stringa darbai.

Vien renovacija nepadės

Visiškai renovuoto Kauno gatvės 19-o, kuris pernai buvo taupiausias, daugiabučio namo bendrijos „Pamario kiemas“ pirmininkė Jūratė Žukauskaitė tvirtino, kad mažoms sąskaitoms už šildymą įtakos turi kelių priemonių visuma.

„Didelę įtaką turi gerai atlikta renovacija. Tačiau svarbu ne tik pastato kokybė, bet ir taupymas. Svarbu, kad žmonės suvoktų, kad tai turi daryti patys. Niekas neateis ir neprisuks jų radiatoriaus“, – pabrėžė pirmininkė.
Pasak J.Žukauskaitės, Kauno gatvės 19-o namo gyventojai labai stengiasi taupyti.

„Be taupymo nieko nebus. Nepadės ir renovacija. Svarbu kelių priemonių visuma. Net šildymo sistemos prižiūrėtojas. Jis turi būti profesionalas“, – tvirtino pirmininkė.