DELFI skelbė, kokia kaimynystė paprastai atgraso NT pirkėjus, tąkart apie Stoties rajoną vaizdžiai pasisakė bendrovės „ReSolution“ Gyvenamojo NT grupės vadovas Darius Ringaitis.

„Prie kalėjimo žmonėms gyventi atrodo ne taip baisu, kaip prie Stoties. Matyt, atrodo, kad tas, kas yra kalėjime, nėra toks baisus, nes jis turbūt ten pateko darydamas nusikaltimus prie Stoties. - tuomet šmaikštavo pašnekovas. - Tas rajonas po truputį tvarkosi, bet šleifas dar yra. Mažiau patraukus yra ir Savanorių prospektas dėl galimai nesaugios kaimynystės.“

DELFI skelbė, kad prieštaringos reputacijos Stoties rajono Sodų g. buvo rasta nužudyta ten nusprendusi kraustytis dailininkė Agnė Každailytė. Policijos duomenimis, įtariamieji atliko jos būsto remontą.

Stotis – dar ne Senamiestis

NT specialistai sutinka, kad nors sostinės Stoties rajonas yra pasipuošęs architektūrinio paveldo ir naujais pastatais, jo reputacija dar nėra švari.

„Kai sužinojau gatvės pavadinimą, kur įvyko nusikaltimas, šiurpuliukas nuėjo. Bet paprastai, kai rašoma, kad objektas parduodamas Senamiestyje, Sodų g., abejoju, kad yra manančių, kad ten Senamiestis, tai – Stoties rajonas. Šis įvykis, manau, turės neigiamos įtakos rajono įvaizdžiui“, - kalbėjo D. Ringaitis.

Jis sako pastebėjęs, kad norintiems brangiai parduoti turtą Stoties rajone ne taip dažnai pasiseka: šioje vietoje turtas parduodamas sunkiau.

Darius Ringaitis
„Žinoma, ir kituose rajonuose visko atsitinka. Tik praktikoje pastebėjau, kad įvykiai miegamuosiuose rajonuose žmonių taip nepaveikia: kur blogiau, pasidaro dar blogiau, o kur gerai, nusikaltimas priskiriamas atsitiktinumui. Be abejo, ir Stoties rajonas keičiasi, bet jis dar nėra išsivalęs, kaip, pavyzdžiui, Užupis“, - dėstė NT specialistas.

Tačiau, anot D. Ringaičio, Stoties rajonas nėra vienintelis Vilniuje, kurio reputacija prieštaringa.

„Yra ir daugiau įdomesnių rajonų, pavyzdžiui, Šnipiškės: ten yra ir gražių biurų, butų, bet užėjus giliau gali pamatyti labai nekokį vaizdelį. Atitinkamai skiriasi ir kainos: vieno objekto kaina nedidelė, o už 20 metrų jau gali būti ir kaina didesnė, ir objektas geidžiamas. Naujininkai taip pat lėtai atsigauna, jei ten matysime daugiau naujų statybų, tai bus gera tendencija, bet kol kas ten esminių gerų pokyčių nematau“, - apibendrino jis.

NT bendrovės „Ober-Haus“ vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis laikosi kitokios nuomonės: Stoties rajonas dabar išgyvena transformaciją ir negali būti gretinamas su Naujininkais.

„Paprastai, kai kalba eina apie pavienius nusikaltimus, kurie nutinka ne gatvėje, jie žmonių negąsdina, nes tai gali įvykti bet kur. Vienas nusikaltimas neturėtų sukrėsti kainų konkrečiame sostinės rajone, - kalbėjo S. Vagonis. - Žinoma, gimusiems ir augusiems Vilniuje, Stoties rajono reputacija išlieka prasta, net ir vykę teigiami pokyčiai juos nelabai įtikino, kad tai – gera vieta gyventi. Bet paprastai ten turtą perka atvykusieji iš kitų miestų ar užsieniečiai, o pasirinkti yra iš ko, ten yra ir naujos statybos objektų.“

Vertindamas miesto vystymąsi, pašnekovas Stoties rajoną yra labiau linkęs priskirti prie Senamiesčio, nei prie Naujininkų.

Saulius Vagonis
„Faktas ir tai, kad kainomis Stoties rajono objektai neprimena Naujininkų, bet yra arčiau Senamiesčio. Anksčiau Stoties rajonas tikrai buvo vieta, kur neverta nei gyventi, nei eiti tamsiu paros metu, dabar, sakyčiau, situacija yra pasikeitusi. Veikiausiai, daugiausiai nusikaltimų yra registruojama Senamiestyje, nes ten daugiausia barų, tad žmones ir apvagia, ir muštynių įvyksta, bet niekas nesakys, kad žmogus pirko butą „prieštaringos reputacijos Senamiesčio rajone“, - šmaikštavo jis.

„Ober-Haus“ ekspertas primena, kad stereotipai apie miesto rajonus yra gajūs, bet jei rajonai keičiasi, galiausiai įvyksta lūžis.

„Prieš 30 metų Užupio reputacija buvo tokia pat kaip Stoties. Tai buvo sugriuvęs miesto rajonas, kur gyveno žemiausio socialinio sluoksnio žmonės ir ten nebuvo ką veikti. Bet po truputį investuojant pinigus jis pasikeitė ir dabar Užupio niekas negretina su Stotimi, bet priskiria Senamiesčiui“, - sakė S. Vagonis.

Anot pašnekovo, tokie rajonai kaip Naujininkai, Nauja Vilnia taip pat keičiasi į gerą.

„Tas pats ir Pilaitė: vilniečiams ji atrodo miesto pakraštys, nes anksčiau ten iš tiesų buvo laukai. Bet iš rinkos kainų perspektyvos ten yra ne ką blogiau nei Fabijoniškėse arba Justiniškėse“, - apibendrino S. Vagonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)