Balandžio viduryje Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad geriausia vieta Nacionalinei koncertų salei laiko Tauro kalną.

„Dabartinių profesinių sąjungų rūmų vietoje planuojama 1,5 tūkst. vietų salė, kurioje pasirodymus rengtų simfoniniai orkestrai – tai geriausia vieta tokio lygio projektui. Planuose užvažiavimas su požeminiu eskalatoriumi.

Įgyvendinus baigiamą rengti Tauro kalno sutvarkymo projektą, bus sukurta tinkama infrastruktūra ir patrauklumas šiai vietai – architektai rado daug puikių sprendimų. Visi jie taps įmanomi, jeigu su kultūros ministerija rasime bendrą kalbą Nacionalinės koncertų salės klausimu“, – tuomet sakė meras Remigijus Šimašius.

Į šiuos jo žodžius atsiliepė architektas Marijus Surdokas.

„Su kolegomis iš „Baltic Architects Group“ padarėme projektą, kaip tai galėtų atrodyti. Tegul pasižiūri, ką galima padaryti“, – DELFI sakė jis.

Pasak M. Surdoko, pagrindinė pastato idėja yra tai, kad jis turi ne skaldyti erdvę, bet vienyti aplinką.

„Tautos namų vizijoje rodomas sprendimas sujungia pietinėje pusėje esančia žalią erdvę su šiaurinėje pusėje esančiu kalno šlaitu“, – dėstė architektas.

Pašnekovas savo kūrinį lygino su „Swedbank“ būstine Konstitucijos prospekte.

„Ten yra du dalykai: Tautos namai ir koncertų salė. Būtų tiek viešoji erdvė, t.y. terasos, kur gyventojai galėtų rinktis, leisti laiką, tiek ir koncertų salė, kuri orientuota į miestą, su langu užnugaryje, pro kurį matosi dangoraižiai“, – pasakojo M. Surdokas.

Jis atkreipė dėmesį, kad viena pastato kraštinė yra šiaurinėje pusėje, todėl pro ją nesklis nereikalinga dienos šviesa.

Planuoja skelbti konkursą

Dar neaišku, ar Tautos namai bus statomi ant Tauro kalno. Kultūros ministerija šiuo metu svarsto ir kai kurias kitas vietas.

Anksčiau skelbta, kad Vilniaus miesto savivaldybė ketina tartis su dabartiniu profesinių sąjungų rūmų savininku dėl mažesnės turto pardavimo kainos, nes dabartinė įvardijama suma – 11 mln. eurų už visuomeninės paskirties objektą, įvertinta pagal aplink esančius sandorius komercinei gyvenamųjų butų ar biurų statybai, yra ženkliai per didelė.

Savivaldybės miesto plėtros departamento vadovas Mindaugas Pakalnis DELFI sakė, kad pastatą perėmus savivaldybės ar valstybės nuosavybei bei apsisprendus čia statyti visuomeninės paskirties objektą, planuojama surengti naują architektūrinį konkursą numatomai programai realizuoti.

„Šiuo metu vyksta derybos su Kultūros ministerija dėl projekto finansavimo“, – sakė jis.

Savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ anksčiau yra pristačiusi Tauro kalno sutvarkymo projektą, pagal kurį jo papėdėje palei Pamėnkalnio gatvę numatyta pastatyti 483 vietų daugiaaukštę stovėjimo aikštelę, liftus neįgaliesiems bei mamoms su vežimėliais, dviratininkams.

„Mašinų stovėjimo aikštelių stogas bus apželdintas ir pratęs kalno šlaitą. Nuo gatvės pusės numatoma palikti ir vietų komercinės bei kultūrinės paskirties objektams – kavinėms, parduotuvėms, informacijos centrui. Iš parkavimo aikštelės į patį kalno viršų galima bus pakilti judančiu taku, kurį įrengti numatoma po žeme, todėl juo naudotis galima bus ištisus metus. Jis bus įrengtas ties Aukų gatve.

Dar vienas strategiškai ir funkciškai svarbus objektas – viadukas virš Tauro gatvės, kurioje šiuo metu nėra saugaus praėjimo pėstiesiems, sujungsiantis žaliąsias miesto erdves – P. Cvirkos skverą, Rožių alėją, Reformatų skverą“, – skelbė savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)