Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, liepos mėnesį fiksuojama rekordinė šių metų išduotų būsto paskolų suma. Per mėnesį jų išduota buvo už 184,3 mln. Lt.

Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje nupirkta 12 053 butai. Tai – 21 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

NT rinkos atstovai teigia, kad gyventojus gerai pamokė krizė: prieš porą metų daugiau nei pusė butų pirkėjų juos įsigijo be bankų paskolų. Dabar, bent jau kol kas, tokių pirkėjų – mažiau.

Aktyviai vysto naujus projektus Vilniuje

Augančią būsto paklausą jaučia ir nekilnojamo turto vystytojai, kurie vis dažniau praneša apie naujų daugiabučių sostinėje statybas.

Šiuo metu „MG Valda“ sostinės Fabijoniškių rajone vysto „LightHouse” projektą, kurio pirmame etape siūlomi 156 butai. „Antakalnio terasų“ antrame etape bus pastatyti dar 140 naujų butų.

Nekilnojamo turto vystytojo pardavimų vadovas Mantas Umbrasas teigia, kad imtis daugiau projektų verčia naujų butų rinkoje paklausos atsigavimas.

„Didžioji dalis klientų perka būstą sau. Nebūtinai tai būna pirmas būstas, bet didžioji dalis ruošiasi jame gyventi. Tokių žmonių, kurie kaip prieš krizę pirko butus, kad vėliau parduotų brangiau, kol kas nėra. Tačiau iki 10 proc. klientų perka butus kaip investiciją – dėl sumažėjusių indėlių palūkanų. Tikriausiai NT jie mato kaip saugią investiciją“, - svarstė pašnekovas.

M. Umbrasas taip pat pastebėjo, kad paklausa auga daug greičiau nei būsto kaina. Prognozuojama, kad šiemet butų kaina turėtų augti 2-4 proc.

Komentuodamas, kodėl naujų butų projektus „MG Valda“ kol kas siūlo tik sostinėje, pardavimų vadovas teigė, kad vilniečių perkamoji galia didesnė, be to, jie greičiau išpirko per krizę neparduotus butus.

Tuo metu „Hanner“ iki metų pabaigos žada naujo būsto rinką Vilniuje papildyti 500 butų.

Toliau vystomas „Bajorų kalvų“ projektas (115 butai). Jau šią savaitę turėtų prasidėti statybos Žvėryne, buvusios „Pergalės“ gamyklos vietoje (120 butų). Dar 40 naujos statybos butų bus parduodama Čiurlionio g. Metų pabaigoje žadama pradėti paskutinį „Bajorų kalvų“ etapą, po kurio atsiras dar 180 butų.

Gyventojai pilni optimizmo

„Matome, kad ir kiti mūsų konkurentai aktyviai dirba rinkoje ir taip pat padidins pasiūlą artimiausiu metu. Aktyvesnę rinką jau galima stebėti nuo metų pradžios. Nuosaikus paklausos augimas jaučiamas kas mėnesį.“, - naujienų portalui DELFI komentavo „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis.

Pašnekovas teigė, kad paskutinės tendencijos leidžia tikėtis, kad butų paklausa ir toliau augs.

Arvydas Avulis
„Mūsų versle labai svarbu pozityvios nuotaikos, nes, jei rinkoje atsiranda pesimizmo, labai greitai žmonės sustabdo savo planus. Būsto įsigijimas – gyvenimo kokybės gerinimas. Jei iškyla grėsmių, planai pirkti būstą atidedami. Tačiau tiek ES rinka veržiasi iš recesijos, tiek Lietuvos ekonomikos prognozės gerėja – galima tikėtis, kad ateityje NT rinkoje bus dar daugiau optimizmo“, - vylėsi pašnekovas.

Pasak jo, gyventojus būstus įsigyti paskatina ir ekonomistų prognozės, kad pagaliau galima tikėtis pastebimo darbo užmokesčio augimo.

A. Avulis pastebėjo, kad suaktyvėjusi NT rinka kol kas neprimena prieš krizę susidariusios situacijos.

Pašnekovas paminėjo, kad prieš krizę su paskola butus įsigydavo apie 95 proc. pirkėjų. Prieš porą metų tokių jau buvo likę tik apie 50 proc. Vis dėlto šiuo metu verslininkas mato, kad pradeda vėl augti su paskolomis perkamų būstų skaičius.

Išaugo naujo būsto paklausa

„RE/MAX“ nekilnojamo turto brokeris Mišelis Galeckas taip pat pastebi, kad būsto rinka aktyvesnė jau kuris laikas, tačiau kartu mato ir besikeičiančias tendencijas.

Pasak jo, prieš krizę žmonėms nelabai rūpėjo, kokį būstą pirkti, – svarbu pirkti. Dabar gyventojai pradeda labiau vertinti kokybę, išaugo naujos statybos butų paklausa.

„Senos statybos būstų paklausa ir kaina nukritusi labiau nei naujos statybos“, - teigė jis.

Gyventojų akylesnis žvilgsnis renkantis NT privers labiau pasistengti ir nekilnojamo turto vystytojus: „Manau, kad ateityje naujų projektų tik padaugės. Tai reiškia, kad vystytojai turės dėl konkurencijos pasitempti – ir kokybe, ir išplanavimu“.

Vis dėlto kol kas dar atsiranda neadekvačiai į rinkos pasikeitimus reaguojančių pirkėjų.

„Kartais žmonės dar tikisi, kad gali nusiderėti iki 30 proc. kainos, bet taip jau nėra“, - teigė M. Galeckas.

Panašias tendencijas pastebi ir „DNB būsto“ vadovas Audrius Gudanavičius.

„Šie metai daug aktyvesni nei pernai. Rinką pavadinčiau pakankamai stabilia ir aktyvia. Susidomėjimas išaugęs“, - teigė jis.

Specialistas pasakojo, kad butus, kaip investiciją ilgalaikei ateičiai, aktyviau perka ne tik sostinės, bet ir Kauno ar Klaipėdos gyventojai.

„Nesitikima uždirbti, ne spekuliatyviniais tikslais, kaip buvo prieš krizę. Dabar, esant žemoms bankų palūkanoms, žmonės galvoja, kur padėti savo grynus pinigus. Jaučiama, kad vis daugiau žmonių nori investuoti į būstą“, - kalbėjo A. Gudanavičius.

Nepaisant augančios paklausos, „DNB būsto“ atstovas pastebi, kad kainos išlieka gana stabilios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (370)