Skly­pas at­ko­vo­tas, ta­čiau šian­dien ne­aiš­ku, ar pa­vyks iš teis­me nė kar­to ne­pa­si­ro­džiu­sio as­mens su­sig­rą­žin­ti ne­su­mo­kė­tą že­mės nuo­mos mo­kes­tį. To­kios il­gos by­li­nė­ji­mo­si is­to­ri­jos su že­mės nuo­mi­nin­ku sa­vi­val­dy­bė dar nė­ra tu­rė­ju­si. Dar ne­bū­ta ir to­kio at­ve­jo, kad pats nuo­mi­nin­kas ne­si­ro­dy­tų teis­me, jam at­sto­vau­tų tik ad­vo­ka­tai.

Grė­sė pra­ras­ti be­veik 300 tūkst. li­tų

Kai dau­giau nei prieš aš­tuo­ne­rius me­tus Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės skelb­ta­me auk­cio­ne be­veik 23 arų ko­mer­ci­nės pa­skir­ties že­mės skly­pą S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no g. 9, ša­lia „Ne­mu­no“ pre­ky­bos cen­tro, 90 me­tų iš­si­nuo­mo­jo aly­tiš­kis Sau­lius Luc­kus, su­tik­da­mas per me­tus mo­kė­ti 310 tūkst. li­tų, daug kam kė­lė nuo­sta­bą pa­siū­ly­ta to­kia di­de­lė nuo­mos kai­na. Ta­čiau jei žmo­gus lais­va va­lia, no­rė­da­mas nu­ga­lė­ti ki­tus pre­ten­den­tus į šio skly­po nuomą, pa­siū­lė jam pri­im­ti­ną kai­ną, su juo ir bu­vo pa­si­ra­šy­ta že­mės skly­po nuo­mos su­tar­tis.

S.Luc­kus skly­po nuo­mos su­tar­tį 2006-ųjų va­sa­rio pra­džio­je pa­si­ra­šė su tuo­me­te Aly­taus ap­skri­ties vir­ši­nin­ko ad­mi­nist­ra­ci­ja, nes ji bu­vo vals­ty­bi­nės že­mės val­dy­to­ja, o sa­vi­val­dy­bė tik skel­bė šios že­mės auk­cio­ną ir vyk­dė nuo­mos mo­kes­čio ad­mi­nist­ra­vi­mą.

Aly­tiš­kis pa­si­ra­šy­tos nuo­mos su­tar­ties me­tais sa­vi­val­dy­bei su­mo­kė­jo 264 tūkst. 193 li­tus. Dau­giau iš jo iš­si­rei­ka­lau­ti ne­pa­vy­ko. 2008-ai­siais sa­vi­val­dy­bė krei­pė­si į Kau­no apy­gar­dos teis­mą dėl ne­su­mo­kė­to že­mės nuo­mos mo­kes­čio už pra­ėju­sius me­tus – 310 tūkst. li­tų ir dau­giau kaip 24 tūkst. li­tų dels­pi­ni­gių.

By­los nag­ri­nė­ji­mas ku­riam lai­kui bu­vo su­stab­dy­tas, nes S.Luc­kus by­li­nė­jo­si su iš­si­nuo­mo­to skly­po kai­my­nais dėl su­ti­ki­mo leis­ti vyk­dy­ti sta­ty­bas įsi­gy­ta­me skly­pe. Čia ke­tin­ta sta­ty­ti 3 tūkst. kv. met­rų ko­mer­ci­nį pra­mo­gų cen­trą su gy­ve­na­mo­sio­mis pa­tal­po­mis.

2012-ųjų ge­gu­žės pra­džio­je Kau­no apy­gar­dos teis­mas pa­ten­ki­no sa­vi­val­dy­bės ieš­ki­nį aly­tiš­kiui. Šis to­kį teis­mo spren­di­mą ap­skun­dė Lie­tu­vos ape­lia­ci­niam teis­mui pra­šy­da­mas pri­pa­žin­ti že­mės nuo­mos su­tar­tį ne­ga­lio­jan­čia, vyk­dy­ti res­ti­tu­ci­ją – skly­po grą­ži­ni­mą vals­ty­bei, nes jis iš­nuo­mo­tas ne­ati­da­li­jus nuo ki­to skly­po kaip jo da­lis, ku­rio­je ne­ga­li­ma vyk­dy­ti sta­ty­bų be ben­dra­tur­čio su­ti­ki­mo, o jo ne­gau­na­ma. S.Luc­kui bu­vo iš­nuo­mo­ta be­veik 23 arų skly­po da­lis dau­giau kaip 30 arų skly­pe. Per 7 arus šio­je vie­to­je pri­klau­so Vil­niu­je re­gist­ruo­tai ben­dro­vei „Aly­taus val­da“, ku­ri šį skly­pą įsi­gi­ju­si iš pri­va­taus as­mens. Ji kar­tu su S.Luc­ku­mi da­ly­va­vo ir sa­vi­val­dy­bės skelb­ta­me auk­cio­ne 90 me­tų ter­mi­nui iš­si­nuo­mo­ti be­veik 23 arų skly­pą, ta­čiau aly­tiš­kio pa­siū­ly­tos kai­nos ap­lenk­ti ne­pa­vy­ko.

Lie­tu­vos ape­lia­ci­nis teis­mas šie­met va­sa­rio pa­bai­go­je pri­ėmė S.Luc­kui pa­lan­kų spren­di­mą. Nu­spręs­ta pa­nai­kin­ti su juo su­da­ry­tą že­mės nuo­mos su­tar­tį, aly­tiš­kis įpa­rei­go­tas grą­žin­ti skly­pą vals­ty­bei, o iš sa­vi­val­dy­bės jo nau­dai pri­teis­ta grą­žin­ti su­mo­kė­tą že­mės nuo­mos mo­kes­tį už ne vi­sus 2006 me­tus ir dau­giau kaip 18 tūkst. li­tų by­li­nė­ji­mo­si iš­lai­dų. Sa­vi­val­dy­bei grė­sė pra­ras­ti be­veik 300 tūkst. li­tų. Dar iš Na­cio­na­li­nės že­mės tar­ny­bos prie Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos S.Luc­kui pri­teis­ta per 3 tūkst. li­tų nuos­to­liams, su­si­ju­siems su de­ta­lio­jo pla­no pa­ren­gi­mu, nuo­mos su­tar­ties įre­gist­ra­vi­mu, at­ly­gin­ti.

Pa­grin­di­nė prie­žas­tis teis­mui ten­kin­ti aly­tiš­kio pra­šy­mą – prieš skly­po nuo­mos su­tar­ties su juo su­da­ry­mą ne­gau­tas skly­po ben­dra­tur­čio su­ti­ki­mas nuo­mai, o pa­gal Ci­vi­li­nį ko­dek­są tai pri­va­lu pa­da­ry­ti nuo­mo­to­jui.

Krei­pė­si į Lie­tu­vos Aukš­čiau­si­ą­jį Teis­mą

Po to­kio Lie­tu­vos ape­lia­ci­nio teis­mo spren­di­mo sa­vi­val­dy­bė tuoj pat ga­vo ant­sto­lių ra­gi­ni­mą S.Luc­kui su­mo­kė­ti pri­teis­tą su­mą. Plius 1 tūkst. 500 li­tų iš­ieš­ko­ji­mo vyk­dy­mo iš­lai­dų.

Mies­to sa­vi­val­dy­bė krei­pė­si į Lie­tu­vos Aukš­čiau­si­ą­jį Teis­mą. Pa­pra­šė su­stab­dy­ti Lie­tu­vos ape­lia­ci­nio teis­mo spren­di­mo vyk­dy­mą, kol bus iš­nag­ri­nė­tas jos skun­das šia­me teis­me.

Aukš­čiau­sia­sis Teis­mas že­mes­nės ins­tan­ci­jos teis­mo spren­di­mo vyk­dy­mą su­stab­dė ir pri­ėmė nag­ri­nė­ti sa­vi­val­dy­bės skun­dą dėl Ape­lia­ci­nio teis­mo spren­di­mo pa­nai­ki­ni­mo.

Sa­vi­val­dy­bė sa­vo in­te­re­sus ban­dė ap­si­gin­ti, mo­ty­vuo­da­ma, kad že­mės nuo­mos su­tar­tį S.Luc­kus pa­si­ra­šė su bu­vu­sia Aly­taus ap­skri­ties vir­ši­nin­ko ad­mi­nist­ra­ci­ja, jos tu­rė­tas že­mės val­dy­mo funk­ci­jas pe­rė­mė Na­cio­na­li­nė že­mės tar­ny­ba, to­dėl iš es­mės aly­tiš­kio ieš­ki­nys tu­ri bū­ti nu­kreip­tas jai, sa­vi­val­dy­bė tik pa­skel­bė auk­cio­ną pa­ti­kė­tam že­mės skly­pui.

Lie­tu­vos Aukš­čiau­sia­sis Teis­mas da­bar pri­ėmė ga­lu­ti­nę ir ne­skun­džia­mą nu­tar­tį šio­je še­še­rius me­tus tru­ku­sio­je by­li­nė­ji­mo­si is­to­ri­jo­je. Pa­lik­tas ga­lio­ti Kau­no apy­gar­dos teis­mo spren­di­mas, ku­riuo va­do­vau­jan­tis iš S.Luc­kaus sa­vi­val­dy­bės nau­dai pri­teis­ta že­mės nuo­mos mo­kes­čio už 2007 me­tus ir dau­giau kaip 24 tūkst. li­tų dels­pi­ni­gių, taip pat be­veik 12 tūkst. li­tų by­li­nė­ji­mo­si iš­lai­dų, mo­kė­ti­nų į vals­ty­bės biu­dže­tą.

Šis teis­mas pa­nei­gė Ape­lia­ci­nio teis­mo pri­tai­ky­tą Ci­vi­li­nio ko­dek­so nuo­sta­tą dėl tu­ri­mo gau­ti skly­po ben­dra­tur­čio su­ti­ki­mo prieš pa­si­ra­šant nuo­mos su­tar­tį. Kon­sta­tuo­ta, kad ne­pa­grįs­tai su­ta­pa­tin­tas pri­va­tus ir vie­ša­sis in­te­re­sas, pri­va­tūs as­me­nys in­te­re­sus gin­ti teis­me ga­li im­tis sa­vo ruož­tu, sa­vi­val­dy­bė tu­ri už­tik­rin­ti vie­šo­jo in­te­re­so gy­ni­mą.

Teis­mo pa­pra­šė vyk­do­mo­jo raš­to

Lie­tu­vos Aukš­čiau­sia­jam Teis­mui pri­ėmus mies­to sa­vi­val­dy­bei pa­lan­kią nu­tar­tį, ši Kau­no apy­gar­dos teis­mo pa­pra­šė iš­duo­ti vyk­do­mą­jį raš­tą dėl pri­teis­tos su­mos – dau­giau kaip 334 tūkst. li­tų iš­ieš­ko­ji­mo iš S.Luc­kaus.

Be­veik 23 arų že­mės skly­po S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no g. 9, ku­ria­me pa­gal mies­to ben­drą­jį pla­ną lei­džia­ma sta­ty­ti tri­jų aukš­tų su man­sar­da pa­sta­tą ir ga­li­ma už­sta­ty­ti 60 proc. vi­so skly­po, čia pat vi­sos mies­to ko­mu­ni­ka­ci­jos, nuo­mos su­tar­tį su S.Luc­ku­mi tu­ri nu­trauk­ti Na­cio­na­li­nė že­mės tar­ny­ba.

Te­oriš­kai sa­vi­val­dy­bė, per teis­mus iš pri­va­taus as­mens at­ko­vo­ju­si že­mės skly­pą pres­ti­ži­nė­je mies­to vie­to­je, ga­li kreip­tis į teis­mą dėl ne­su­mo­kė­to nuo­mos mo­kes­čio nuo 2008-ųjų iki šiol ir pra­šy­ti pri­teis­ti dels­pi­ni­gius. Tai su­si­da­ro per 2 mln. li­tų.

 Ta­čiau šian­dien iš­ky­la klau­si­mas, ar iš S.Luc­kaus pa­vyks iš­si­ieš­ko­ti teis­mo pri­teis­tą su­mą, nes šis aly­tiš­kis ne­tu­ri jo­kio tur­to Lie­tu­vo­je, per­nai ko­vo vi­du­ry­je iš­si­dek­la­ra­vo iš jo šei­mai sa­vi­val­dy­bės nuo­mo­ja­mo būs­to. „Aly­taus nau­jie­noms“ pa­vy­ko gau­ti šio as­mens mo­bi­lio­jo ry­šio te­le­fo­no nu­me­rį, bet juo ne­at­sa­ko­ma.

S.Luc­kus tei­sė­sau­gi­nin­kams ži­no­mas kaip ry­šius su Aly­tu­je vei­ku­sio­mis nu­si­kals­ta­mo­mis gru­puo­tė­mis pa­lai­kęs as­muo. Ti­kė­ti­na, kad per jį že­mės skly­pą Aly­taus mies­to cen­tre iš­si­nuo­mo­jo vi­siš­kai ki­ti as­me­nys, ku­rių net ne­pa­vyks su­ži­no­ti. Ne­at­si­tik­ti­nai jis ne­da­ly­va­vo nė vie­na­me teis­mo po­sė­dy­je, aly­tiš­kiui at­sto­va­vo ad­vo­ka­tai.

Sa­vi­val­dy­bė ir kar­tu vals­ty­bė pa­ty­rė iš tie­sų di­de­lę ža­lą ne­su­lauk­da­mos di­de­lių pi­ni­gų už iš­nuo­mo­tą že­mės skly­pą. O jį dau­giau kaip prieš aš­tuo­ne­rius me­tus iš­nuo­mo­jus rim­tų tiks­lų tu­rin­tiems as­me­nims, mies­to cen­tre gal iš tie­sų jau bū­tų pa­sta­ty­tas kad ir ko­mer­ci­nis pra­mo­gų cen­tras.