O kaip į „Brexit“ reaguoja šis sektorius Lietuvoje?

ES ir JK derybos dėl „Brexit“ tik prasideda, o kol jos baigsis dauguma imigrantų – tarp jų ir lietuviai – norom nenorom yra priversti galvoti apie tolimesnes perspektyvas, kuriose nėra garantijų dėl pasilikimo JK. Esą dėl to ne vienas lietuvis Jungtinėje Karalystėje uždirbtus pinigus suskubo investuoti į nekilnojamąjį turtą.

NT ekspertas, ilgiau nei du dešimtmečius šiame sektoriuje veikiančios agentūros „Aidila“ vadovas Algimantas Bružas teigia, kad Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lietuvių domėjimasis būstu Lietuvos pajūryje – ne naujas procesas, o „Brexit“ jame revoliucijos nesukėlė.

„Jų susidomėjimas buvo jaučiamas ir anksčiau, emigrantai dažniau rinkosi būstus Klaipėdoje ir Palangoje, rečiau – Neringoje.

Per pastarąjį pusmetį radikalių permainų nebuvo, interesų ratas nesikeitė. Gal ir jaučiamas šioks toks pagyvėjimas, bet aktyvaus šuolio tikrai nebuvo“, – sakė NT ekspertas.

Jo manymu, „Brexit“ JK lietuviams gali padaryti kitokį poveikį.

„Dalis turėtų sugrįžti. Vieni dėl gerėjančių sąlygų Lietuvoje, kiti bus priversti, jeigu britai atsisakys žemos kvalifikacijos darbuotojų paslaugų“, – kalbėjo A. Bružas.

Jis pabrėžė, jog ekonomistų pripažinta, kad ilgalaikėje perspektyvoje nekilnojamasis turtas išlieka saugiausia ir pelningiausia investicija Lietuvoje pastaruosius 20 metų.

„Žinoma, į šį laikotarpį nereikėtų įtraukti 2005-2007 metų periodą kai bankai lengva ranka dalijo paskolas būstui ir jo kainos buvo dirbtinai sukeltos, tad daugeliui žmonių tai sukėlė neigiamą efektą – jie įsiskolino didžiules sumas. Dabar bankai jau gerokai pristabdė pinigų įliejimą į šį sektorių, paskolų būstui niekas neperša.

Todėl šiuo metu NT kainos labiau ekonomiškai pagrįstos ir dar toli nuo anuometinio lygio.

O išnuomojus būstą metinė grąža ir pelningumas siekia 6-10 proc. Ypač tokiose savivaldybėse kaip Klaipėda, kurioje leidimai verstis nuoma išduodami už simbolinį vieno euro mokestį“, – aiškino tokios investicijos pasirinkimą A. Bružas.


Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.