„Indigo house“ direktorė Vitalija Jankauskaitė pasakojo, kad dažniausiai gamyklose gaminami moduliniai namai yra medinio karkaso ir būna dviejų rūšių. Vieni – skydiniai, kas reiškia, kad namo sienos yra pagaminamos gamykloje, jos atvežamos į statybos aikštelę ir namas surenkamas.

Arba - moduliniai, kai namo dalis, kuri užima apie keliasdešimt kvadratinių metrų, yra pagaminama gamykloje su visa vidaus apdaila ar netgi kai kuriais korpusiniais baldais, vėdinimo sistemomis, santechnika. Tokia namo dalis yra atvežama į aikštelę, tuomet darbai ten užima dar mažiau laiko, nes namas yra montuojamas iš keliolikos modulių.

Modulinis namas – kokybiškesnis?

„Kai gamini namą gamykloje lengviau gali užtikrinti jo kokybę, nes yra specialios kokybės kontrolės sistemos. Jei namo sienas gamina du darbuotojai, jie pasirašo specialiame segtuve, kuriame yra dedamos ir slaptos darbų nuotraukos. Viskas tam, kad jeigu atsirastų brokas, visiems būtų aišku, kas jį padarė“, - modulinio namo privalumus vardijo V. Jankauskaitė.

Pašnekovė patikino, kad kai namas gaminamas gamykloje, medžiagos yra saugomos sausoje patalpoje, todėl nėra jokio atmosferos poveikio, tokiu būdu namas yra pastatomas sandaresnis ir sausesnis.

Individualus modulinis įrengtas namas, apie 100 kvadaratų ploto, vidutiniškai pastatomas per du mėnesius.

Lietuvoje – sovietmečio palikimas

„Tokie namai populiariausi yra JAV, Skandinavijoje, Vokietijoje, Olandijoje. Lietuvoje tai vis dar yra naujovė. Lietuviai, kaip žinia, teikia pirmenybę mūrinei statybai ir tam gaišta labai daug laiko, kartais net permoka, o tokios statybos neretai užsitęsia. Rinkoje vis labiau trūksta žmonių, kurie gali teisingai organizuoti, prižiūrėti statybas ir statybininkai pridaro daug broko arba parduoda namą be apdailos. Tada šeimininkas rūpinasi apdaila, o viena brigada baksnoja pirštais į kitą, nėra kaltų“, - Žinių radijo laidoje kalbėjo pašnekovė.

„Indigo house“ direktorė tikino, kad lietuvio sąmonėje yra labai gajus mūrinis namas. Priežasčių, pašnekovės teigimu, reikėtų ieškoti sovietmetyje, nes būtent tuomet išpopuliarėjo mūras mūsų šalyje.

„Modulinio namo kainos nesiskiria nuo įprastinio mūrinio namo. Namo kaina susideda iš dviejų dalių – medžiagų kainos ir iš darbo kainos, tad jei naudojamos tokios pat medžiagos ir kvalifikuota darbo jėga, suma nesiskiria“, - tvirtino moteris.

„Jeigu statybos užsitęsia, žmogus turi gyventi kitame būste, ar net mokėti bankui ilgiau palūkanas, o gyventi naujame būste dar negali“, - pridūrė V. Jankauskaitė.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.