Pirkimo sandoriams skiria kur kas daugiau lėšų nei anksčiau. NT specialistų duomenimis, tokių sandorių vertė nuo 2010 metų iki dabar išaugo penktadaliu.

Keičiantis pirkėjų poreikiams, daugėja didelės vertės būsto sandorių

„Iš tiesų, baziniai gyventojų poreikiai kinta iš lėto. Tiek dabar, tiek ir anksčiau žmonės yra linkę susikurti saugią ir patogią gyvenimo aplinką, kuri nereikalautų didelių išlaidų bei priežiūros pastangų. Be to, būsto poreikiai yra susiję ir su žmogaus gyvenimo etapais. Vis tik, per dešimtmetį tikrai pasikeitė gyventojų sprendimai bei būdai, kuriais minėtus poreikius jie stengiasi išpildyti.

Pirkėjai tapo daug labiau išprusę ir rinkdamiesi būstą nebeapsiriboja vien tik vieta arba kaina. Pastebime, kad jiems daug aktualesnis tampa būsto kokybės, eksploatavimo sąnaudų, plėtotojo reputacijos kriterijus. Taip pat fiksuojame daug daugiau brangesnio būsto sandorių nei prieš penketą metų. Tai atskleidžia pirkėjų orientaciją į ilgalaikės būsto vertės išlaikymą, taip pat norą būti kuo arčiau socialinės infrastruktūros – šalia darželių, mokyklų, gydymo įstaigų ar laisvalaikio praleidimo vietų“, – teigia NTPA prezidentas, Robertas Dargis.

Robertas Dargis

Pasak NTPA prezidento, pokyčiai ypač jaučiami didžiųjų miestų zonose.

Pirkėjai neretai nori itin smulkmeniškai susipažinti tiek su būsimo būsto projekto išorės, tiek su vidaus detalėmis. Jiems svarbu, kaip atrodys jų būsimi namai, didelis dėmesys skiriamas naturalios aplinkos, gamtos artumo kriterijams, ko dabartiniams miestelėnams išties trūksta. Ne mažiau svarbi ir socialinė infrastuktūra.

Bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovo Sauliaus Vagonio duomenimis, žvelgiant į būsto pasiūlos kokybės struktūrą – sparčiai auga prestižinio būsto dalis. Jei 2014-2015 m. tokių butų dalis tarp naujai statomų butų buvo 5-10 proc., tai 2016 m. tokių buvo pastatyta apie 20 proc. Pusė naujų, 2016 m. statybos, būstų pasiūlos sudarė vidutinės klasės butai, o trečdalis - ekonominės klasės.

Daugiausiai NT sandorių sudaroma Vilniuje. Ar situacija artimiausiu pasikeis?

S. Vagonio teigimu, svarbiausios priežastys kodėl taip aktyviai pastaruoju metu perkamas būstas Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose – tai auganti šalies ekonomika, augantys gyventojų atlyginimai, rekordiškai žemos palūkanos, bei augantis gyventojų pasitikėjimas NT rinka.

„Reikia suvokti, kad urbanizacija yra pasaulinė tendencija, sparčiai vykstanti ir Lietuvoje. Šiuo metu gyventojų traukos taškais yra tapusios nebe šalys, tačiau atskiri miestai. Vilnius yra bene vienintelis augantis miestas Lietuvoje bei visame Baltijos regione ir tai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl čia NT rinka yra tokia aktyvi.

Deja, Vilnius auga mažesnių Lietuvos miestelių sąskaita, tačiau šis procesas labai greitai pasibaigs, todėl kiekvieno miesto vadovai privalo nuolat aktyviai veikti, norėdami pritraukti tiesioginių investicijų, jei nori savo miestą išlaikyti gyvybingą“, – antrino NTPA prezidentas Robertas Dargis.

Saulius Vagonis

NT specialistų teigimu, prognozuojama jog 2017 metais kainų ir sandorių augimo tempai Vilniuje bei kituose didmiesčiuose turėtų susilyginti. O prielaidų dar didesniam sostinės sandorių skaičiaus augimui nei 2016 m., nėra. Rinka pernai buvo itin aktyvi, netgi viršijo prognozes, todėl dabar laukiama atokvėpio.

Išrankiems pirkėjams vilioti - virtualios realybės technologijos

Nekilnojamo turto plėtros bendrovės UAB „Eika“ generalinio direktoriaus Domo Dargio teigimu, šalies, o ypač sostinės pirkėjai yra reilklūs, nebijo investuoti į NT, tačiau mainais reikalauja kuo daugiau išankstinės informacijos apie būstą. Tai skatina pasitempti ir kelti klientų aptarnavimo kartelę, na o tam puikiai pasitarnauja virtualios realybės technologijos.

„Dabar asmuo, užsidėjęs specialius VR akinius ir patekęs į virtualią erdvę, gali pasivaikščioti po itin tikroviškai sukurtus virtualius butų modelius, pajusti patalpų dydį, keisti interjero detales, sienoms bei grindims parinkti norimas spalvas. Unikalu tai, kad galima apžiūrėti butą dar nepradėtame statyti daugiabutyje“, - teigė Domas Dargis.

Išbandyti naujovę bus galima ir balandžio 20-23 d. Vilniaus „Siemens“ arenoje vyksiančioje statybos ir interjero parodoje „Super namai“.


5-osios Vilniaus statybų ir interjero parodos „Super namai 2017“ pagrindinis akcentas - „Išmanūs namai“.
„Išmanios technologijos jau dabar yra nuolatinė mūsų gyvenimo dalis, o artimoje ateityje jų pritaikymo galimybės tik augs. Todėl parodoje pristatysime visą puokštę naujovių: tai ir protingų namų sistemos, virtualios realybės galimybės, išmanus apšvietimas, „mąstantys“ jungikliai ir dar daug visko“, - teigė parodos organizatorius, UAB „Super namai“ direktorius Darius Jokubauskas.

Tiek NT rinkos atstovai, tiek statybų ar interjero strities ekspertai akcentavo klientų technologijų alkį, todėl parodoje pristatys moderniausius sprendimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)