Investuos 50 mln. eurų

Palangoje šią savaitę pradėjo burgzti buldozeriai – griaunami buvusių purvo gydyklų pastatai. Išvalytoje teritorijoje, kurios plotas yra net 7 hektarai, bus įkurtas sanatorijų kompleksas. Jo statybos turėtų prasidėti po metų.

Vytauto gatvėje, netoli Palangos kapinių, esantis apleistas buvusių purvo gydyklų kompleksas ne tik atgims, bet bus itin šiuolaikiškas ir išskirtinis.

Sklype ketinama pastatyti devynis pastatus, kurių keli bus 3-5 žvaigždučių viešbučiai, vienas pastatas bus skirtas gydymo ir reabilitacijos paslaugoms, kitas – maitinimui.

„Visi pastatai bus sujungti pasažais, kad klientams, einantiems iš baseino į kambarį, nereikėtų išeiti į lauką. Kitaip tariant, viskas bus po stogu. Tuose pasažuose, koridoriuose taip pat bus teikiamos įvairios paslaugos, pavyzdžiui, veiks suvenyrų parduotuvėlės“, – būsimą vaizdą piešė projektą įgyvendinančios bendrovės „Minera“ direktorius Donatas Jurevičius.

Skaičiuojama, jog investicijos į šį sanatorijų kompleksą sieks 50 mln. eurų. Vienas finansavimo šaltinių – „Šiaulių bankas“, nes „Minera“ yra jos antrinė bendrovė. Investuoti į projektą žada ir „Eglės“ sanatorijų tinklo operatoriai, tokius objektus jau valdantys Druskininkuose ir Birštone. Numatoma, jog komplekse bus 1000 nakvynės vietų, ketinama sukurti 450 darbo vietų.

Planuojama, kad bendras gydyklų ir gyvenamųjų pastatų plotas sieks apie 53-54 tūkst. kvadratinių metrų ir bus beveik 10 tūkst. kvadratinių metrų didesnis už „Eglės“ sanatorijos kompleksą Druskininkuose.

Gydymo ir reabilitacijos paslaugų taip pat ketinam siūlyti pačių įvairiausių ir naujausių, pavyzdžiui, net šalčio terapiją.

„Aišku, kad bus baseinas – ir plaukimo, ir skirtas procedūroms, pirčių kompleksas. Kai baigsis užsiėmimai klientams, baseinas ir pirtys bus atviros visiems žmonėms“, – kalbėjo pašnekovas.

Tarp sanatorinių paslaugų bus ir purvo vonios. Purvas į jas bus gabenamas iš už maždaug 8 kilometrų nuo Palangos esančio Pryšmančių karjero.

Šio purvo savybės esą leidžia gydyti odos ir sąnarų ligas. D. Jurevičius vylėsi, jog pirmuosius klientus naujajame sanatoriniame komplekse bus galima priimti 2018 metų rudenį. Komplekso statybos ir įrengimo darbai, kurie vyks keliais etapais, visiškai baigti turėtų būti iki 2022 metų.

Prisiviliojo „Marriot“ viešbučių tinklą

Buvęs "Jūratės" baseinas, būsimo "Marriott" viešbučio vieta

Kitas projektas, kuriuo Palanga jau dabar didžiuojasi, – pasaulinio lygio tinklo „Marriott“ viešbutis su SPA centru. Jo statybos turėtų prasidėti šiemet rudenį arba kitų metų pradžioje. Statybų trukmė – 16 mėnesių, todėl planuojama, kad 2018 metais jau bus galima priimti pirmuosius klientus.

„Marriot“ viešbutis, kuriame veiks ypač didelis SPA ir sveikatingumo centras, bus pastatytas buvusio „Jūratės“ baseino vietoje. Sklypo plotas – šiek tiek daugiau nei hektaras, todėl jame iškilsiančio komplekso plotas sieks apie 15 tūkst. kvadratinių metrų, požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje tilps iki 150 mašinų. Pastato aukštis neviršys 19,5 metro, o tai yra penkių aukštų.

„Marriott“ viešbučių tinklą į Palangą atves bendrovė „Vastint Lithuania“, kuri ir finansuos statybas. Viešbučio bei SPA ir sveikatingumo kompleksą valdys „SPA Vilnius“.

Bendra investicijų suma siekia 30 mln eurų, nes 10 mln. jau išleista įsigyti sklypą, tvarkyti pamatus. Pirminiame projekte buvo numatyta, kad naujajame „Marriott“ viešbutyje bus 250 kambarių ir tik 10-12 patalpų, kuriose bus teikiamos SPA ir sveikatinimo paslaugos.

„Per derybas pasiekėme, kad procedūrinių kambarių skaičius padidėtų iki 50. Mums įdomu valdyti viešbutį, į kurį žmonės pirmiausia važiuoja ne pernakvoti, o gauti sveikatinimo ir kurortinio gydymo paslaugas. Toks noras yra ir todėl, kad galėtume veikti visus metus, o ne tik vasarą. Tik siūlydami daug sveikatinimo paslaugų, klientų turėsime visus metus. Smagu, jog pavyko susitarti ir dabar architektai dirba, perplanuoja kompleksą“, – kalbėjo „SPA Vilnius“ generalinis direktorius Valdas Trinkūnas.

Naujajame komplekse bus sukurta 250 darbo vietų. Vidutinis darbuotojų atlyginimas „SPA Vilnius“ grupėje siekia apie 850 eurų per mėnesį. Palangoje atlyginimai darbuotojams taip pat nebus mažesni.

Baseine įkurs viešąją pirtį

Palangoje šiais metais planuojama pradėti statyti ir baseiną, į kurį visus metus galės patekti ir visi palangiškiai, ir miesto svečiai.

Norima, kad šis baseinas tarnautų ir pramogoms, ir mokymui – čia vyktų fizinio lavinimo pamokos Palangos mokiniams, kad prie jūros gyvenantys vaikai išmoktų plaukti.

Todėl techninio projekto rengėjai gavo užduotį baseiną suprojektuoti taip, kad jame būtų trijų skirtingų paskirčių zonos.

Pirmojoje – baseinas su aštuoniais 25 metrų ilgio plaukimo takais ir vaikams skirtas baseinas, antroji – pramogų zona su pirčių kompleksu, sūkurinėmis voniomis bei pramogomis vaikams. Trečioji zona turėtų tapti miesto viešąja pirtimi, į kurią planuojamas įėjimas iš Virbališkės tako pusės.

Nors statybos jau planuojamos, šiuo metu vyksta baseino techninio projekto viešojo pirkimo procedūros. Valstybės investicijų programoje per Sporto departamentą statyboms šiais metais yra numatyta 350 tūkst. eurų. Skaičiuoti projekto vertė viršija 3 mln. eurų.

Aikštėje – ir žemėlapis, ir čiuožykla

Buvęs "Jūratės" baseinas, būsimo "Marriott" viešbučio vieta

Palangoje žadami ne tik tokie milžiniški projektai, bet ir sutvarkytos viešosios erdvės.

Netrukus neatpažįstamai turėtų pasikeisti buvusios autobusų stoties aikštė – iš senos autobusams sustoti skirtos aikštės ji virs modernia bei palangiškiams ir turistams patrauklia rekreacine erdve.

Pasak šio projekto vadovo Algirdo Stripinio, pagrindiniu aikštės akcentu taps grindinyje įrengtas Palangos miesto žemėlapis su jame pažymėtais lankytinais objektais. Pasirinkus dominančio objekto simbolį bei išmaniuoju telefonu nuskaičius čia įrengtą QR kodą, į išmanųjį įrenginį bus galima gauti informaciją apie šį objektą.

Miesto žemėlapio kontūras bus suformuotas iš dekoratyvinio tamsaus betono, o lankytinų objektų simboliai bus sukurti iš nerūdijančio plieno.

Aplink stilizuotą miesto žemėlapį planuojama įrengti prekybos paviljonus – tai bus dar vienas projektuojamos aikštės akcentas. Praeivių žvilgsnius paviljonai trauks ne tik savo forma. Numatoma juose įrengti tamsiuoju paros metu veikiantį LED apšvietimą, sukuriantį stilizuoto miesto žibinto/liktarnos įvaizdį.

Išskirtinis bus ir naujosios erdvės apšvietimas – tam planuojama panaudoti lazerius, kurie šviesą skleistų iš keturių aikštės kampų. Pasak architektų, šis sprendimas suteiks labai plačias aikštės apšvietimo galimybes, pradedant „bėgančia“ šviesa, atkartojančia žemėlapio kontūrus ir baigiant animaciniais vaizdais.

Šaltuoju metu laiku aikštė neatpažįstamai pasikeis – pasinaudojant specialiomis technologijomis, čia bus įrengta dirbtinio ledo čiuožykla. Bus pasirūpinta ir reikiama infrastruktūra – suolais, įgarsinimo galimybėmis, taip pat numatyta galimybė teikti pačiūžų nuomos, jų priežiūros paslaugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (334)