Pasak pranešimo, apgriuvusį Medvilionių dvarą Joniškio rajono savivaldybė buvo įtraukusi į griaunamų objektų sąrašą, bet sukilus visuomenei bei paraginus Kultūros ministerijai ir KPD sprendimą pakeitė. Įtraukus dvarą į kultūros vertybių registrą, jam suteikta teisinė apsauga.

„Šį Pirmosios nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos sprendimą vertinu kaip galimybę ir pareigą išsaugoti svarbų tautos kultūrinės atminties simbolį ateičiai. Dėkojame visuomenei už aktyvią pilietinę poziciją, tai yra mūsų bendrų pastangų vaisius. Džiugu ir tai, kad Joniškio rajono savivaldybė, nelaukdama išvadų dėl Medvilionių dvaro įrašymo į registrą, suskubo atšaukti sprendimą dėl griovimo“, – sako KPD direktorė Diana Varnaitė.

Pasak jos, Medvilionių dvaras yra svarbus kaip XIX amžiaus pabaigos – XX amžiaus pradžios lietuviško teatro ir literatūros oazė, jo savininkai bajorai Goesai finansavo lietuviškų laikraščių leidybą, rėmė įžymius to meto visuomenės veikėjus.

Medvilionių dvaro sodybos kompleksui priklauso dvarininko namas ir išlikę dvaro sodybos fragmentai. Anot KPD Šiaulių skyriaus vedėjo Ryčio Budrio, įdėta daug pastangų, kad šis vertingas dvaras būtų išsaugotas.

„Medvilionių dvaro sodybos gelbėjimo istorija parodė, kad mūsų krašte dar yra objektų, kurių kultūrinė vertė nėra atskleista. Ypatingai nedidelių provincijos dvarelių, galbūt, plačiai nežinomų, šiandien suvargusių, bet labai svarbių vienos ar kitos vietovės bendruomenės savimonei. Jų likimą turėtume spręsti itin atsakingai. Šimtus metų dvarai buvo neatsiejama Lietuvos kraštovaizdžio dalis, todėl tikrai nenusipelnė patekti į visokius kraštovaizdžio tvarkymo sąrašus kartu su kolūkinio palikimo likučiais“, – sako KPD Šiaulių skyriaus vadovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)