Ši tvarka, leisianti renovacijos darbus užsakyti ne tik per CPO, bet ir viešojo pirkimo tvarka, įsigalios Aplinkos ministrui pasirašius naują tvarką reglamentuojančius dokumentus bei juos patvirtinus Vyriausybei.

Vis dėlto renovaciją administruojantiems atstovams CPO tvarkos išvengti nepavyks. Viešąjį konkursą bus galima skelbti, tik nesutikus pirkimo rezultatams per CPO.

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė teigė, kad CPO sistema savaime nėra bloga, tačiau kelia grėsmių, todėl bus leista naudotis ir nauja alternatyva.

„Perkant per CPO grėsmių yra. Negali sakyti, kad čia tik gėris. CPO yra gerai, nes pirkimas gali įvykti per 15 dienų, o viešųjų pirkimų tvarka 2-3 mėnesiai ir galima dar apskųsti“, - teigė ji. Būtent dėl apskundimo galimybės, viceministrės teigimu, anksčiau ir strigo renovacijos programa.

Tiesa, D. Matonienė pabrėžė ir neigiamą per CPO vykstančių pirkimų aspektą. Organizacijoje yra atrinkta tik 61 įmonė, atitinkanti keliamus reikalavimus.

„Kokia garantija, kad jos nesusitaria, nežaidžia ar nesidalina rinka? - retoriškai klausė ji. - Įvertinus rizikas nusprendėme padaryti dar vieną alternatyvą. Sakome, kad CPO sistema yra veiksminga, greitesnė, skaidresnė, bet, jei nenuperkama per CPO, sudaroma galimybė pirkti per viešuosius pirkimus, kad nebūtų stabdomas visas renovacijos procesas“.

Daiva Matonienė
D. Matonienės teigimu, jau spėta parengti 851 investicinį projektą renovacijai. 697 projektai jau patvirtinti – gyventojams pristatytas galutinis biudžetas, kuriam yra pritarta. Šie daugiabučiai sudaro vos apie 2 proc. visų šalies daugiabučių, kuriems reikalinga renovacija.

Utenoje, Zarasuose, Anykščiuose, Molėtuose jau yra įvykusių rangos darbų pirkimų per CPO. Tačiau stringama su renovacijos eiga Varėnoje, Alytuje, Mažeikiuose ir Druskininkuose.

Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta taip pat pripažino, kad šiandien galiojančiai rangos darbų pirkimo sistemai reikalingas tobulinimas. Pasak jo, šiuo metu rengiamas ketvirtas CPO elektroninis katalogas, iki kurio parengimo darbus renovacijai bus galima pirkti viešojo konkurso būdu.

„CPO katalogas neužtikrino visų priemonių nupirkimo. Turime penkis daugiabučius, kur gyventojai nori įsirengti alternatyvius energijos šaltinius (šilumos siurblį), o per CPO galima pirkti tik įmonės darbus. Kol bus sudarytas naujas katalogas, tai sukuriama alternatyva“, - teigė jis.

D. Matonienės teigimu, galimybe užsiimti renovacijos darbais domisi ir įmonės iš Lenkijos, Danijos, Vokietijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)