Daugiabučių gyventojams ėmė plaukti laiškai iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI), kuriuose nurodoma sumokėti žemės mokestį.

Pasirodo, šio mokesčio mokėtojais yra ne tik individualių namų savininkai, bet ir dalis daugiabučių gyventojų.

„Šiemet gavau laišką iš VMI, kad turiu sumokėti 19 Lt žemės mokestį. Ar buvo toks mokestis pernai, negaliu pasakyti, nes butą įsigijau tik pernai gruodį. Tačiau, kai pasirašinėjau pirkimo sutartį, pastebėjau, kad kartu su butu parduodamas lopinėlis žemės, man buvo paaiškinta, kad jis priklauso prie buto“, - DELFI pasakojo vieno naujojo daugiabučio gyventoja.

Kita Vilniaus centre butą turinti moteris gavusi pranešimą apie mokestį nustebo, kad butui priskiriama ir dalis žemės.

VMI komunikacijos vadovas Darius Buta sako, kad žemės mokestis paskaičiuojamas naujuose daugiabučiuose butus įsigijusiems žmonėms, nes jie yra pastatyti ant privačios žemės.

„Naujos statybos butų savininkai, sudarydami sutartis su butų statytojais, tuo pačiu metu įsigyja ir žemės lopinėlį, esantį po namu. Senieji daugiabučiai yra pastatyti ant valstybinės žemės, todėl šių butų savininkai nėra žemės savininkai“, - DELFI komentavo jis.

VMI neturi duomenų, kiek naujų daugiabučių gyventojų šiemet turės mokėti žemės mokestį. Tačiau akivaizdu, kad kone visi naujųjų rajonų gyventojai turės sumokėti šį mokestį.

Anksčiau naujųjų butų savininkai žemės mokesčio deklaracijos negaudavo, kadangi mokėtina suma nesiekdavo 5 Lt.

Tačiau nuo praėjusių metų mokėtina žemės mokesčio suma didėja, nes jis apskaičiuojamas nuo žemės rinkos vertės: pernai šis mokestis buvo mokamas nuo 20 proc. žemės rinkos vertės, šiais metais – nuo 40 proc., kitąmet bus nuo 60 proc., kol 2018 m. pasieks 100 proc. rinkos vertės. Taigi kasmet mokamas mokestis naujųjų daugiabučių gyventojams irgi didės.

„Taigi šiemet atsirado daugiau žemės mokesčio mokėtojų“, - sakė D. Buta.

Kokio senumo butų savininkai turi mokėti mokestį?

Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius DELFI sakė, kad  Civilinio kodekso ir Žemės įstatymo pakeitimai, numatantys, kad su butu įsigyjama ir dalis žemės, įsigaliojo 2001 m.

De facto ši nuostata imta įgyvendinti maždaug prieš 7-8 metus (2006-2007 m. - DELFI), tai sutapo su nekilnojamojo turto plėtra, kai įsisiūbavo naujosios statybos“, - komentavo jis.

Žemės mokestį savininkai turi sumokėti iki šių metų lapkričio 17 dienos. Šį mokestį nustato kiekviena savivaldybė savo nuožiūra, jo tarifas gali būti nuo 0,01 proc. iki 4 proc. Pastarasis tarifas dažniausiai taikomas apleistai žemei.

VMI duomenimis, šiais metais žemės mokesčio mokėtojai į savivaldybių biudžetus turėtų sumokėti apie 78 mln. litų žemės mokesčio (gyventojai į savivaldybių biudžetus turėtų sumokėti apie 67 mln. litų, o įmonės – apie 11 mln. litų).

Praėjusiais metais apskaičiuota žemės mokesčio suma siekė 64 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (414)