„Radau skelbimą, kad Vilniuje nuomojamas butas ir man iškart buvo sunku patikėti, kad naujai įrengtas butas Žvėryne su autonominiu šildymu išnuomojamas už 150 eurų. Pasiskambinau ir man sako, kad kaina maža, nes žmonės nori skubiai išvažiuoti ir ieškome tvarkingų nuomininkų, pridėjo, kad butą išnuomotų ir už 100 eurų“, - pasakojo nukentėjusi moteris.

Ji sako vos patikėjusi, kad toks pasiūlymas yra realus, bet nusiteikė optimistiškai, manydama, kad veikiausiai jai pasisekė.

„Paklausiau, kada galėčiau pamatyti butą, nuomotojas sako pasiskambins ir paklaus, ar butas neišnuomotas, po to perskambino ir pasiūlė susitikti tą pačią dieną po darbų. Po to sekė klausimai, su kuo gyvenčiau, aš patikinau, kad esame tvarkingi. Galiausiai jis pasakė, kad jau norėtų gauti užstatą už butą, nes norinčių – daug, o išnuomoti norisi greitai. Paprašiau sąskaitos, bet nuomotojas atsakė, kad jo sąskaita - tarptautinė, tad pinigus jis pamatytų tik ryte, todėl paprašė pervesti avansą per lažybų įmonę. Aišku, kaip pasakoju, suprantu, kad mane apgavo“, - pasakojo moteris.

Tačiau ji dėsto, kad tuo metu, kai rado būstą, buvo euforijoje, tad pervedė 30 eurų per lažybų bendrovę bei gavo menamo nuomotojo patvirtinimą, kad pinigai gauti.

„Vakare pasitikrinau nuomojamo būsto adresą ir supratau, kad to namo nėra. Dabar vis dar ieškau buto nuomai ir matau, kad panašių skelbimų yra ne vienas, pasiūlymai panašūs: butai už nedidelę kainą, nuomojami skubiai. Tiesa, nuotraukos nėra tos pačios, skelbimas dėl vieno buto apskritai yra be nuotraukų, prie kito skelbimo pateiktų nuotraukų matosi, kad jos išrankiotos iš kitų skelbimų“, - dėstė ji.

Netrukus skelbimas buvo ištrintas, o nurodytu telefonu nepavyko susisiekti.

Advokatų profesinės bendrijos „Avocad” advokatas Egidijus Langys DELFI komentavo, kad tai – akivaizdi apgavikų schema.
Egidijus Langys

„Patarčiau nemokėti avanso prieš apžiūrint turtą, nes gali būti, kad jis netiks, nepatiks arba jo apskritai nėra. Antra, yra panašus sukčiavimo būdas su automobiliais: yra skelbimas apie pardavimą, prašoma pervesti avansą, o po to nebėra nei skelbimo, nei pardavėjo“, - sakė jis.

Advokatas primena, kad nuomos santykiai prasideda tik nuo sutarties pasirašymo ir tuomet jau prašoma avanso už vieną ar kelis mėnesius.

„Po sutarties pasirašymo jau yra aišku, su kuo bendraujama: ar su įmone, kuri turtą nuomoja, ar su asmeniu, kuriuo asmens duomenys yra nurodyti sutartyje. Šiuo atveju yra akivaizdus sukčiavimas, tad siūlyčiau kreiptis į policiją ir rašyti pareiškimą, kad įvyko toks atvejis, aprašyti visas aplinkybes ir tikėtis, kad sukčiavusįjį pavyks nustatyti“, - dėstė E. Langys.

Pasak jo, situacija būtų visai kitokia, jei žmogus žinotų, kam pinigus pervedė, nes šiuo atveju jie gavėją galėjo pasiekti per kelias sąskaitas.

„Jeigu yra žinoma, kam sumokėti pinigai, o paslauga nebuvo suteikta, galima pateikti pretenziją su reikalavimu pinigus grąžinti, o jei tai nedaroma - kreiptis į teismą ir prašyti, kad skola būtų grąžinta“, - apibendrino E. Langys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)