Architektas Julius Baronas, projektavęs ne vieną namą šlaituose, interviu „Savaitraštis Kaunui“ sakė patarė, kas svarbu, norint statyti ar renovuoti namą.

- Kokias klaidas dažniausiai daro žmonės, besistatantys namus šlaite?

- Žmonės, pamatę gražų šlaitą ir panoramą, dažniausiai neįsivaizduoja žingsnių, kas po ko turi eiti. Šlaitas turi tam tikrų ypatybių (nuolydis, namo vietos statybos galimybės, privažiavimas), kurios tampa lemiamos. Negalima susikoncentruoti tik į namą. Žvilgsnis turi apimti visą erdvę, projektuojant reikia turėti užtektinai laiko viskam apgalvoti.

Daugiausia nesusipratimų kyla neparengus itin detalaus techninio projekto, nes statyboms įsibėgėjus jį keisti sudėtinga.

Statant namą šlaite atraminės sienelės yra kaip tas ledkalnis, kur matai tik viršų, o du kartus į gylį sugręžti betono poliai, laikantys visą nukasto šlaito slėgį, yra nematomi.

Tie dalykai, skaičiuojant sąmatą, pakelia projekto kainą, o žmonės nesuvokia, kur dingsta pinigai. Kuriant projektą reikėtų apsispręsti, kiek būtinas šlaito terasavimas, įrengiant betonines atramines sieneles, ar pakaktų palikti kuo natūralesnes šlaito dalis, formuoti jas pasitelkiant akmenis, smeiges su tinklu ar augalų šaknis.

Architekto svajonė, kad projektas būtų sąmoningai apmąstomas su klientu, išpildomas iki galo su visais techniniais brėžiniais ir sukurtas pagal sumanymą. Praktika rodo – žmonės nenori investuoti į projektą, ieško kuo paprastesnio ir pigesnio.

Deja, paskui atsitinka nenumatytų dalykų. Jei projektas būna nevisiškai parengtas, jį tenka pildyti. Dėl šių priežasčių gali kilti statybos sąmata, stoti darbai.

- Kas itin svarbu projektuojant namą šlaite? Ką sako jūsų patirtis?

Julius Baronas

- Pirmiausia reikia išanalizuoti esamą šlaito struktūrą, geologiją, galimas namo užstatymo vietas. Vėliau viskas sugula lauko interjere: namas, šlaitas, poilsio zonos, meditacijos kampeliai, laiptai, keltuvas.

Kuriame tokį, kad būtų kaip kalnuotose vietovėse, su mažais nuolydžiais, kad žmogus galėtų pasiekti savo gyvenamą vietą vaikščiodamas, apmąstydamas. Jei yra fast food‘as, gera atsvara jam yra fizinis malonus darbas: lipant šlaitu palikti savo mintis ir grįžti į namą.

Smagu turėti galimybę judėti.

- Susidaro įspūdis, kad kalbame apie Prancūzijos Alpes, bet juk tai – Kaunas!

- Kaunas turi savo charakterį, turime upes ir jų slėnius, tai – unikalus miestas su apgyvendintais šlaitais.

Kiekviena vieta yra specifinė: atsiveria vis kitoks panoraminis vaizdas, buvę sodai, mediniai namukai, neįprastas gatvių tinklas.

Yra vietų, kurios nebuvo užstatytos, nes permatomumas į miestą nebuvo toks svarbus. Namai buvo statomi kiek žemiau prie gatvės.

Matosi, kad Aleksoto pusėje dabar viskas sujudę, sklypus, šalia naujai įrengtų, bando pardavinėti senbuviai. Gali būti, kad ateityje jis taps prestižiniu rajonu. Tiesa, tai stabdo nežabotas žmonių noras pasipelnyti.

- Ar pats nenorėtumėte apsigyventi šlaite?

- Patiktų jame gyventi: turėčiau terasose sodą, gražią poilsio vietą. Jei statyčiausi tokį namą sau, įkasčiau jį į šlaitą ir visiškai apželdinčiau.

- Kokie vaizdai atsiveria nuo Aleksoto šlaito?

- Man labiausiai patinka, kai apželdinant sukuriamos tam tikros oazės, kuriose atsiveria vaizdas į upę , bažnyčios bokštus ar Katedrą. Harisono g., kur statėme namą, bandėme visiškai išsaugoti augmeniją, senus medžius prie pat namo. Jei klientas suvokia, ką architektas siūlo, ir aukoja savo laiką, padarome gražių dalykų.

Galima taip suplanuoti, kad vaikščiodamas gali tapti nematomas ir likti nustebintas.

Man patinka, kai žmonės nori nupjauti visus medžius, kad viską matytų. Aš esu už tai, kad būtų išsaugota kuo daugiau žalumos, medžių, kad būtų išlaikoma sena struktūra. Gal šalia namo buvo senas sodas?

Apsilankius svečiuose pas klientus teko stebėtis, kaip greitai gali keistis miesto panorama. Rūko siena, užklojusi visą vaizdą, leidžia įsivaizduoti, kad kabi ore, debesyse. Sėdėdamas namuose gali stebėti visas gamtos išdaigas: nuo vaivorykštės iki perkūnijos.

- Kokie specifiniai reiškiniai būdingi šlaitams, kur stovi namai?

- Lietaus vanduo. Kai ateini į šlaitą, labai svarbu jį apžiūrėti. Vanduo turi savo kelius ir, kai vyksta statybos, keičiama situacija, užtveriamas įprastas tekėjimas šlaitu žemyn, vanduo niekur nedingsta, bet randa naują kelią.

Daug dėmesio reikia skirti lietaus drenažui, kad jis netrukdytų namui, takams, sodui ir šlaite gyvenantiems kaimynams.

Dabar pradeda populiarėti A arba aukštesnės klasės namai, bet šlaite įrengti pasyvų namą gali būti sudėtinga dėl paprastų priežasčių – šlaito orientacijos į šiaurinę pusę ir pietų saulę užstojančių medžių ar paties šlaito.