Kai kurie ultraortodoksų žydų rabinai rugpjūčio pabaigoje paragino Vyriausybę atšaukti Sporto rūmų rekonstrukciją, sakydami, kad ji gali pažeisti Šnipiškių žydų kapines, kurių vietoje pastatyti rūmai.

Kaip vilnietė, aišku, aš norėčiau, kad ta teritorija būtų patraukli, sutvarkyta taip, kad visiems vilniečiams būtų malonu pasižiūrėti, praleisti laiką, ir kad buvę Sporto rūmai (...) netaptų sąvartynu, bomžynu ar girtuokliu prieglobsčiu“, - žurnalistams penktadienį sakė F.Kukliansky.

„Mes norime, kad ta vieta, kur anksčiau buvo kapinės, atrodytų gražiai, tai man atrodo, kad mūsų (su Vyriausybe) norai sutampa“, - teigė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė.

Ji pabrėžė, kad vystant teritoriją būtina rabinų priežiūra.

„Visą laiką kartojame, kad reikalinga rabinų priežiūra ir tas, mano supratimu, vyksta (...). Tai, kad vieni rabinai turi vienokią nuomonę, o kiti - kitokią nuomonės, tai jau aš tikrai kaip Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė negaliu nei komentuoti, nei aš turiu pakankamai žinių, kad turėčiau savo nuomonę tuo klausimu“, - teigė ji, kartu pažymėjusi, kad nemato „nieko tokio, ką Vyriausybė darytų prieš pasaulio žydų tradicijas, prieš mūsų religiją“.

Buvusius Vilniaus koncertų ir sporto rūmus valstybė perka už 5,6 mln. eurų. Turto bankas trečiadienį pasirašė trijų pastatų komplekso pirkimo sutartį, pagal kurią iš Ūkio banko investicinės grupės (UBIG) bankroto administratoriaus perkamo turto dalies kaina siekia 5,4 mln. eurų, iš bendrovės „Žalgirio sporto arena“ – 0,2 mln. eurų.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad buvusių žydų kapinių vietoje esančiuose Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose po jų rekonstrukcijos vyks konferencijos, o ne koncertai.

Sporto rūmų kompleksas yra senųjų žydų kapinių teritorijoje, kurios čia veikė nuo XVI amžiaus. Jos uždarytos XIX amžiuje - aštuntajame dešimtmetyje statant Sporto ir koncertų rūmus didžioji dalis kapų buvo sunaikinta, taip pat panaikintos bet kokios paviršinės kapinių ribos. Kapinių ribos vėl buvo patvirtintos 2009 metais, kapinių vietoje pašalinta automobilių stovėjimo aikštelė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)