Prieš trejus metus inovacijų šalininkas užpatentavo energetiškai nepriklausomą plūduriuojančią platformą ir jos ratų sistemą, kuri gali būti pritaikyta gyventi. Tokia platforma su gyvenamosiomis patalpomis galėtų plūduriuoti tiek ežere, tiek jūroje, tiek vandenyne.

Gyvenimu ant vandens R. Varanauskas domisi jau gerus septynerius metus. Per šį laiką vyrui teko apkeliauti daug Europos šalių, kuriose plaukiojantys namai nėra naujovė. Apie gyvenamųjų patalpų konstrukcijas ant vandens „Inovacijų poligono“ vadovas mokėsi ir Ispanijoje, ir Švedijoje, o itin daug žinių pasisėmė Olandijoje, kurioje namai ant vandens itin populiarūs.

„Nedraskys“ gamtos

Tačiau lietuvio užpatentuotas plūduriuojantis namas skiriasi nuo Amsterdamo kanaluose esančių statinių. Pastarieji dažnai būna įrengti ant baržų, neekologiški ir priklausomi nuo infrastruktūros krantinėse.

Tuo metu R. Varanausko svajonių namas ant vandens energija apsirūpintų iš atsinaujinančių energijos šaltinių – stogas būtų uždengtas saulės elementais, denio kraštuose būtų montuojami vėjo generatoriai, denio ertmėse – hidrogeneratoriai. Plūduriuojančiame name taip pat būtų įrengti lietaus vandens surinkimo, vandens tiekimo, valymo įrenginiai.

„Žmones visą laiką traukė gyventi prie vandens. Tačiau prie vandens statyti namus yra sudėtinga dėl aplinkosaugos. Tenka kasti pamatus, daryti kelius, privažiavimą, todėl tokiu būdu yra draskoma gamta. Čia tiesiog būtų galima švartuotis prie kranto“, - pasakojo pašnekovas.

R. Varanauskas tiki, kad būtent ekologiški plūduriuojantys namai ateityje pakeis šiuo metu Europoje vandenis teršiančius namelius ant vandens: „Olandijoje įrengti namai yra senos koncepcijos, neturi valymo įrenginių, nuotekos leidžiamos į vandenį. Olandai gana liberalūs ir sako, kad palauks, kol tie statiniai atgyvens savo ir skatina naujus. Vis dėlto didžioji dalis tokių statinių yra nemobilūs, pririšti prie kranto infrastruktūros“.

Ilgai domėdamasis plūduriuojančių namų koncepcija „Inovacijų poligono“ vadovas suprato, kad šiuo metu jau pakankamai išvystytos ir nebrangios technologijos, kurios leistų sukurti tokį plūduriuojantį namą, nereikalaujantį specialiai įrengtų uostų ar pakrančių. Platforma su gyvenamąja patalpa galėtų „išlipti“ į krantą bet kurioje pakrantėje.

Būtent dėl statinio mobilumo pašnekovas teigė, kad jo patentuota idėja daugiau būtų priskiriama transporto priemonei nei būstui.

Pašnekovas įsitikinęs, kad tokie plūduriuojantys būstai puikiai tiktų ir lietuviškam klimatui: „Jam esant upėje, žiemą galimą būtų nuvaryti į tas vietas, kuriose būtų galima išvengti ledonešio“.

Tiktų gyventi, dirbti, muziejams, parduotuvėms

Bendraudamas su bendraminčiais ir skleisdamas savo idėją vyras pastebėjo, kad gyvenimas ant vandens itin įdomus atrodo menininkams ar su kompiuteriu dirbantiems žmonėms, kurie nėra pririšti prie konkrečios darbo vietos.

„Be to, šiaip tokį statinį būtų galima turėti kaip sodo namelį“, - pridėjo jis.

R. Varanauskas teigė, kad inovatoriškas plūduriuojantis statinys tiktų ne tik gyventi, bet galėtų būti išnaudotas ir komercijos tikslais. Pavyzdžiui, jame būtų galima kurti parduotuvę ar kavinę, informacijos centrus.

Kol kas pamatyti iš tiesų, kaip atrodo idėjos autoriaus suprojektuotas statinys, galimybių nėra, tačiau R. Varanauskas pasakojo, kad turi sukūręs modelį, valdomą radijo bangomis. Iki tikrojo statinio – dar reikia laiko ir, žinoma, nemažai lėšų.

„Jau laikas pagalvoti apie finansinių šaltinių pritraukimą ir statymą, - sakė vyras. - Pagalvojome, kad pirminė plaukiojančio namo koncepcija galėtų būti muziejus, kuriuo būtų keliaujama vandeniu ir pasakojama apie geriamą vandenį“.

Optimistinis ir optimalus planas

Pašnekovas pripažino paskaičiavęs, kad jo idėjai įgyvendinti ir ant platformos pastatyti ir pilnai įrengti 78 kv. m vieno aukšto pastatą reikėtų apie 800 tūkst. Lt.

Kaip vieną iš planų pritraukti lėšų pirmajam mobiliam muziejui apie vandenį, R. Varanauskas sugalvojo projektą „FLOW Water“ (Fine Living On & With WATER).

Projekto esmė – informacinė kelionė aplink Baltijos jūrą arba Europos jūros pakrantes su kemperiu.

Kelionės metu būtų bendraujama su potencialiais partneriais, projektas pristatomas viešose erdvėse, bendradarbiaujama su nevyriausybinėmis kitų šalių organizacijomis. Ši kelionė numatoma dar šiais metais.

Jei R. Varanauskaui pavyks sėkmingai pritraukti partnerių ir visuomenės dėmesio, tikimasi, kad Mobilusis vandens muziejus ir jo patentuota konstrukcija į vandenį galėtų nusileisti 2014 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)