Kas lėmė išlaidų didėjimą? Specialistai randa vienareikšmį atsakymą – statybas brangina statybininkų prašomos sumos.

Skaičiuojama, kad dabar darbininkai prašo dukart daugiau, nei krizės metais. Ir kainų lubų nematyti.

Lenkijos šešėlis

Penktadienį Kaune prasidėjo statybų ir interjero paroda „Namų pasaulis“. Parodos dalyviai teigia, kad šiais metais medžiagų kainos išlieka panašios, kaip ir ankstesniais metais. Tačiau vis dažniau statybose pastebimas Lenkijos metamas šešėlis

„Nereikia net važiuoti į Lenkiją – paskambini ir atveža. Kaip bebūtų, skaičiuojant procentaliai, Lenkijoje yra pigiau apie 10 proc.”, - teigė Dalė Ivanauskienė, bendrovės „Lemora“ vadybininkė.

„Galima skaičiuoti, kad kiekvienais metais medžiagos brangsta apie 4 proc. Jau pastatyto būsto kaina kelerius metus laikėsi gana stabiliai.

Pakilimas jaučiamas pastaruosius dvejus metus – kažkiek kainų didėjimą lėmė euro įvedimas. Kainos kilo dar prieš įvedant eurą. Įvedus eurą pusmetį buvo apskritai labai vangi prekyba. Vėliau žmonės atsigavo – įvedus eurą pasaulis nesugriuvo, galime gyventi toliau.

Tuomet kainos ėmė kiek didėti. Kažkada turėjo susispausti tas, kuris statė, o dabar jau vejasi“, - sako NT agentūros „011” atstovas Mantas Jaruševičius.

„Bent jau gelžbetoniniai ir betoniniai gaminiai nepabrango – kaina ir pernai, ir užpernai visiškai nekito. Taip, pas lenkus yra pigiau, tačiau nemanau, kad Lenkija yra mūsų konkurentė. Pas lenkus šiek tiek kokybė kita – negaliu sakyti, kad gerokai prastesnė, bet kažkiek prastesnė“, - sako Paulius Čekanavičius, „Kauno gelžbetonio“ atstovas.

Nemažas kainų šuolis

Tačiau džiaugtis nebrangstančiomis ar nedaug brangstančiomis medžiagomis anksti. Tai, ką pavyks sutaupyti perkant medžiagas, teks atiduoti statybininkams.

Statybos nepigs dėl mūsų darbo paslaugos – statybininkai niekada nemažino ir nemažins kainų, jei kokybiškai dirba. Įvedus eurą paslaugos dar pabrango. Rinka diktuoja savo. Taigi žmogus gali sutaupyti tik medžiagų sąskaita.

O statybininkai jei turi darbų tai kainas dar labiau pakėlė. Gamintojų kainos nepakeltos, nes mes orientuojamės į fizinių asmenų poreikius. Aišku, su statybininkais yra kiti klausimai. O gamintojai labai linksta į lenkų rinką ir pagal tai derina kainas, nes tikrai labai daug objektų praranda, dėl lenkų zloto kurso“, - sako D. Ivanauskienė.

„Galima sakyti, kad medžiagos gal kiek ir pabrango, bet kur kas labiau pabrango darbo jėga. Jeigu skaičiuoti mūrą, krizės metu mūrydavo už 14 litų (4,06 euro) tai dabar mūro darbai pas žmogų, kuris dirba su verslo liudijimu, kainuoja apie 8 eurus. Tai reiškia, kad nuo krizės – 2008-2009 m. - pabrango du kartus. Su kitais darbais irgi yra pokyčių, gal ne tokių drastiškų, bet yra ženklus didėjimas“, - sako M. Jaruševičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (679)