Darbo grupė, sprendusi, kokie verslo liudijimų įkainiai Klaipėdos mieste turėtų būti kitais metais, siūlė nieko nekeisti ir palikti tokius pat įkainius, kokie galioja ir šiais metais.

Tad simbolinį 1 euro mokestį siūlyta nustatyti 27 mažai populiarioms veiklos rūšims, kurių pajamingumas ir paslaugos kaina rinkoje maža, o mokestį, siekiantį nuo 35 Eur iki 585 Eur, taikyti atsižvelgiant į veiklos populiarumą, pelningumą, paklausą.

Tačiau miesto Tarybos narys Simonas Gentvilas, netrukus tapsiantis parlamentaru, pateikė pasiūlymą simbolinį 1 euro mokestį taikyti ir būstą nuomojantiems asmenims.

Esą taip nekilnojamojo turto nuomos rinka būtų traukiama iš šešėlinio verslo, o tai būtų naudinga ne tik žmonėms, bet ir Savivaldybei, kuri siekia sudaryti sąlygas lengviau deklaruoti gyvenamąją vietą Klaipėdos mieste.

Savivaldybės administracijos Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė pažymėjo, kad, Savivaldybės administracijos nuomone, 1 euro mokestis patalpų nuomos veiklai būtų nenaudingas ekonominiu aspektu, nes per metus būtų netenkama apie 100 tūkst. eurų.

Taip pat tai esą būtų neteisinga socialiniu aspektu, nes didesnes pajamas generuojanti veikla apmokestinama tik simboliškai, o mokesčio dydis neva yra nesusijęs su gyvenamosios vietos deklaravimu.

Tačiau S. Gentvilas argumentavo, kad svarbiau yra gyventojų gerovė, o ne pinigai.

„Klausimas yra ekonominis - ar turėsime mieste 10 tūkstančių gyventojų, ar mes juos prarasime - tuos studentus, kurie šiandien yra registruoti prie Savivaldybės, ar jie iškris iš socialinio būsto eilės, ar neteks socialinių pašalpų, eilės darželiuose. Manau, kad tai yra maži pinigai, ir mes, kaip liberali Savivaldybė, turime orientuotis ne į pinigų surinkimą, o į gerų sąlygų sudarymą miestiečiams", - kalbėjo S. Gentvilas.

Jo pasiūlymą Taryba palaikė, tad kitais metais verslo liudijimas nuomojant gyvenamosios paskirties patalpas, bet neteikiant kaimo turizmo ar nakvynės ir pusryčių paslaugų, kainuos tik eurą.