Renovaciją Lietuvoje kuruojanti aplinkos viceministrė Daiva Matonienė teigia, kad Šiaulių Vilniaus gatvės 255 namo atvejis išėjo netgi į naudą, nes rastas sprendimas bus naudingas, jei panašios problemos pasikartos ateityje.

Sutrukdė bankrotas

Kaip DELFI pasakojo bendrijos pirmininkė Virginija Remeikienė, problemos prasidėjo bankrutavus vienai jos name įsikūrusiai įmonei „Muzika visiems“.

„Ta patalpa buvo užstatyta „Šiaulių bankui“, tad jis ją, remiantis Įmonių bankroto įstatymu, ir pasiėmė. Tačiau ir paprastai įsiskolinimai būna labai dideli ir net jei nevyksta renovacija ant gyventojų pečių užkraunama didelė našta, o jei vyksta – būna dar sunkiau“, – teigė pašnekovė.

Jos teigimu, įstatymą reikia pakeisti taip, kad patalpai priklausanti skola nebūtų nurašoma, kaip visos kitos nelikvidžios skolos, bet būtų kartu parduodama varžytinėse.

V. Remeikienė teigė, kad klausimą išspręsti pavyko tik po kreipimosi į aplinkos viceministrę.

D. Matonienė sakė, kad šiuo atveju svarbiausiu dalyku buvo laikas.

„Kada prasideda bankroto procedūros ir nėra aiškaus savininko, tada kyla grėsmė – kas mokės kreditą už tą butą. Ilgos bankroto procedūros yra didelis peilis kitiems renovacijos proceso dalyviams. Mano įsikišimas ir prašymas buvo komunikuojant su finansiniais tarpininkais, kad kuo greičiau būtų suteikta paskola, kad žmonės nenukentėtų dėl biurokratinių procedūrų“, – aiškino ji.

Grėsmė kilo, nes namas renovuojamas pagal JESSICA programą ir reikėjo ją būtinai pabaigti iki rugsėjo 1 dienos, kitaip jo gyventojai negautų 40 proc. kompensacijos už visą renovacijos kainą.

„Buvome pakibę ant plauko, kad gyventojai būtų išvis negavę paramos, jei darbai nebūtų buvę atlikti laiku“, – sakė V. Remeikienė.

Tačiau problemą išspręsti pavyko. „Šiaulių bankas“ suteikė 10 tūkst. eurų paskolą su 3 proc. palūkanomis

„Dėkui jiems, kad nepasiglemžė iš mūsų daugiau, nors ir galėjo. Tiesiog likome įkalinti, o ta paskola dabar yra padalinama likusiems gyventojams. Vargu bau, tuos pinigus atsiimsime, nes Bankroto įstatyme parašyta: bankrutavo ir visos skolos nusirašė“, – kalbėjo bendrijos pirmininkė.

Pinigai grįš

Tačiau D. Matonienė teigė, kad be jokios abejonės kada nors buvusiose „Muzika visiems“ patalpose atsiras savininkas ir visos prievolės pereis jam.

„Bankai į viską žiūri labai atsargiai. Jiems turi būti aišku: kas yra mokėtojas, kada jis sumokės ir t.t. Finansiniai tarpininkai pasiūlė, kad pradžioje jie prisiima įsipareigojimą, o vėliau pagal sutartį ta dalis bus atstatyta. Gyvenimas toks, kad pradedi renovuoti namą ir net negali sugalvoti tokių situacijų, kad nebebus vieno savininko“, – sakė aplinkos viceministrė.

Daiva Matonienė

Ji priminė, kad po renovacijos taupoma šiluma, o gyventojai už viską sumoka grąžindami tą dalį pagal komunalinio mokesčio surinkimo logika. T. y. moka tokią pat sumą, kokią mokėjo prieš tai, bet gauna renovuotą butą.

Ar pasikartos?

V. Remeikienė piktinosi, kad tokios problemos Lietuvoje kyla dėl to, kad šalyje įstatymai prieštarauja vienas kitam. „Tiek Civilinis kodeksas, tiek Asmens duomenų apsaugos, tiek Autorių ir gretutinių teisių...“ – sakė ji.

Tuo metu D. Matonienė Šiaulių namo atvejyje įžvelgė labiau procesinį, o ne įstatyminį klausimą.

„Renovuojamas namas ir nebėra vieno mokėtojo, bet dabar jau išsiaiškinome, kokį reikia priimti sprendimą ir jį galėsime naudoti praktiškai ateityje“, – teigė ji.

D. Matonienė abejojo, ar panašūs atvejai gali kartotis dažnai. Jos teigimu, šis buvo pirmasis ir vienintelis visoje Lietuvoje per tris metus, kol ji dirba Aplinkos ministerijoje.

„Kai didelis kiekis namų, tai gali būti daugiau tokių atvejų, bet nemanau, kad taip bus“, – sakė ji.

Kitaip galvoja V. Remeikienė, kuri sakė, kad problemų su renovacija Lietuvoje yra labai daug.

„Tiesiog niekas nenori to pasakoti žiniasklaidai. Pirmininkai geriau tyliai ir ramiai susitvarko“, – kalbėjo bendrijos pirmininkė.

Visgi D. Matonienė tikino, kad renovuoti sovietinius daugiabučius apsimoka: „Neseniai pravažiavau pro tą namą – tikrai vienas gražiausiai Šiauliuose renovuotų objektų. Jei žmonės prieš tai buvo labai pikti dėl tos bankrutuojančios įmonės, tai dabar džiaugiasi ir supranta, kad laimės. Tik tiek, kad atsiranda ta šiek tiek didesnė finansinė našta pradžioje, bet ji vėliau bus atstatyta“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)