Tokią problemą pasieniečiai iškėlė praėjusią savaitę VSAT Specialiųjų užduočių rinktinėje vykusio Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos išvažiuojamojo posėdžio metu.

Tyrimų bendrovė „Nielsen“ keletą pastarųjų metų atlieka „Tuščių cigarečių pakelių“ tyrimus, pagal kuriuos nustatoma nelegalios tabako rinkos dalis Lietuvoje. Šiais duomenimis, 2015 m. II ketvirtį nelegalioje apyvartoje esančios cigaretės sudarė 19,7 proc. visos šalies tabako gaminių rinkos. 2014 m. IV ketvirtį ši dalis buvo 28,4 proc.

Nors stebima šešėlinės cigarečių rinkos traukimosi tendencija, tačiau VSAT neramą kelia sąlyginai didelė cigarečių, įsigytų iš neapmuitinamų parduotuvių, vadinamų „Duty free“, dalis. Ši tendencija ypač ryški Lietuvos pasienio rajonuose esančiuose miestuose, šalia kurių netoliese veikia Lietuvos valstybės sienos su trečiosiomis šalimis kelių perėjimo punktuose įsteigtos neapmuitinamos parduotuvės.

Pavyzdžiui, 2014 m. IV ketvirčio tyrimų duomenimis, Šalčininkuose fiksuota 69 proc. šešėlinės cigarečių rinkos dalis, iš kurių 48 proc. išimtų tuščių pakelių buvo su Baltarusijos banderolėmis, 20 proc. – su neapmuitinamų parduotuvių žymėjimu, 1 proc. – su Rusijos banderolėmis. 2015 m. II ketvirčio tyrimų duomenimis, Šalčininkuose fiksuota 54 proc. šešėlinės cigarečių rinkos dalis, iš kurių 28 proc. išimtų tuščių pakelių buvo su Baltarusijos banderolėmis, 24 proc. – su neapmuitinamų parduotuvių žymėjimu, 1 proc. – su Rusijos banderolėmis.

Panašios tendencijos stebimos Šakiuose, kur, 2014 m. IV ketvirčio tyrimų duomenimis, fiksuota 28,4 proc. šešėlinės cigarečių rinkos dalis, o 13,7 proc. išimtų tuščių pakelių buvo su Baltarusijos banderolėmis, 13,7 proc. – su neapmuitinamų parduotuvių žymėjimu, 1 proc. – su Rusijos banderolėmis. 2015 m. II ketvirčio tyrimų duomenimis, Šakiuose fiksuota 29,7 proc. šešėlinės cigarečių rinkos dalis, iš kurių 12,9 proc. išimtų tuščių pakelių buvo su Baltarusijos banderolėmis, 12,9 proc. – su neapmuitinamų parduotuvių žymėjimu, 3 proc. – be jokio žymėjimo.

Pasak pranešimo, valdžios institucijos deklaruoja kovos su neteisėta cigarečių apyvarta svarbą, deda pastangas ją mažinti, koordinuoja ir telkia kontrolės institucijų pajėgas šioje srityje, tačiau, kaip liudija statistika, nemaža dalis tabako gaminių apyvartoje esančios produkcijos yra būtent iš šalies institucijų kontroliuojamų neapmuitinamų parduotuvių.

VSAT kyla abejonių, ar tikslinga kelių perėjimo punktuose laikyti neapmuitinamas parduotuves, ar iš šių parduotuvių į šalies iždą surinktos įplaukos atsveria atsirandančius praradimus, kurie susidaro dėl cigarečių, parduodamų neapmuitinamose parduotuvėse, patekimo į šalies rinką.

Pažymėtina, kad tokių parduotuvių, esančių Lietuvos valstybės sienos su trečiosiomis šalimis kelių perėjimo punktuose, veikla lemia ir korupcijos apraiškų atsiradimo riziką. Pavyzdžiui, 2015 m. rugsėjo 21 d. VSAT imuniteto pareigūnai sulaikė keturis po tarnybos vykusius Raigardo pasienio kontrolės punkte dirbusius pareigūnus. Pas juos tikrinimo metu buvo rasta 720 pakelių cigarečių, kurios buvo įsigytos punkte veikiančioje neapmuitinamoje parduotuvėje.

Pasak pranešimo, vertinant įvykio aplinkybes tikėtina, kad jos skirtos ne asmeninėms reikmėms, o toks įsigijimas buvo ne vienkartinio pobūdžio. 2013 m. gegužės 24 d. VSAT imuniteto pareigūnai sulaikė Kybartų pasienio kontrolės punkte dirbusį pareigūną, turėjusį 2 tūkst. pakelių cigarečių, įsigytų iš punkte veikiančios neapmuitinamos parduotuvės.

Per kelerius pastaruosius metus panašių įvykių būta kone kiekviename kelio pasienio kontrolės punkte, kuriuose veikia neapmuitinamos parduotuvės.
Su panašiomis problemomis susiduria ir Lietuvos muitinė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)