Pateikiamas dešimtukas šalių, kur šiuo metu palankiausia investuoti į nekilnojamąjį turtą. Visos šios valstybės yra Europoje. Sąrašas buvo sudarinėjamas vertinant tokius veiksnius: nekilnojamojo turto kainas, dabartinę ekonomikos situaciją ir tai, kaip greitai ten įsigytą turtą galima parduoti.

1. Rumunija

Rumunijos miesto Timišoaros senamiestis

Rumunija – valstybė, kuriai dar viskas prieš akis, jos dar laukia ekonominiu požiūriu tikrai šviesi ir turtinga ateitis. Šalyje gyvenamuosius namus (kaip idealius objektus renovacijai) galima įsigyti gana pigiai. Pavyzdžiui, 8 miegamųjų gyvenamąjį namą galima nusipirkti už 635 tūkst. litų. Pastaraisiais metais metais kainos augo, tačiau, gerai paieškojus, tikrai galima rasti itin palankių pasiūlymų.

2. Lenkija


Nors Lenkija pelnytai vadinama viena iš lietingiausių Europos šalių, ši šalis taip pat yra viena iš tų Europos Sąjungos valstybių narių, kurioms ateityje labiausiai pasiseks. Tokios stambios tarptautinės bendrovės kaip GSK ir „Tesco“ jau nusitaikė į Lenkiją, šaliai taip pat per ateinančius 8 metus teks finansinės paramos iš Europos Sąjungos fondų liūto dalis, tad dabar tiesiog idealus metas stačia galva nerti į Lenkijos nekilnojamojo turto rinką. Ateityje įsigytų objektų kainos tikrai smarkiai šoktels į viršų.

3. Portugalija

Lisabona

Neslūgstant informacijos apie krizę euro zonoje srautui, natūralu stebėtis, kodėl Portugalija pateko į šį sąrašą. Tačiau šalies turizmo sektoriaus krizė praktiškai nepalietė (lyginant su šalies kaimynėmis), o ir nekilnojamojo turto kainos tiesiog vilioja ką nors įsigyti. Pavyzdžiui, renovuotinas nekilnojamo turto objektas gali kainuoti ir 50 tūkst. skaičiuojant litais, o 2 miegamųjų būstas atsieitų mažiau nei 211 tūkst. skaičiuojant litais.
4. Jungtinė Karalystė
Londonas

Jungtinė Karalystė į šį sąrašą pateko dėl vienos labai svarbios priežasties – Londono ir pietinių grafysčių. Londone nekilnojamojo turto kainos stabiliai auga, nors kitur šalyje jos pastebimai smukę. Populiariausias būdas įsigyti nekilnojamojo turto Jungtinės Karalystės sostinėje – įvairūs aukcionai. Investuotojai iš užsienio laukia nesulaukia, kada galės įsigyti gabalėlį Britanijos.

5. Baltijos valstybės

Europos šiaurės rytuose išsidėsčiusios Baltijos valstybės – Lietuva, Latvija ir Estija – puikus laimikis. Pirkėjai iš užsienio itin domisi nekilnojamuoju turtu jų sostinėse Vilniuje, Rygoje ir Taline. Minėtosios trys šalys gali girtis nedideliais ir verslui palankiais mokesčiais, o Estija pastaruoju metu nuolat linksniuojama Europos turizmo sektoriaus kontekste. Taigi pats metas imtis veiksmų, kol kainos dar nešoktelėjo į naujas aukštumas.

6. Švedija
Švedija

Švedija – didžiausia Skandinavijos valstybė, garsėjanti kvapą gniaužiančiu gamtovaizdžiu, išmargintu miškais ir ežerais. Nors Švedijos plotas ir didžiulis, šalis yra viena iš mažiausiai gyventojų turinčių valstybių. Ir viena iš pigiausių nekilnojamojo turto atžvilgiu. Didžiulis keturių miegamųjų namas čia kainuoja mažiau nei 169 tūkst. skaičiuojant litais. Nors būsto kainos Švedijos miestuose ir didesnės, jos toli gražu neprilygsta kitiems didiesiems Europos miestams.

7. Belgija
Briugė, Belgija

Belgija, vadinama Europos šokolado sostine, pastaruoju metu galėjo džiaugtis gana sparčiu ekonomikos augimu. Nors nekilnojamojo turto kainos ir kilo, jos vis dar mažiausios Europoje (jeigu lygintume su vidutinėmis sumomis). Investicijos ir plėtros projektai kainas Briuselyje pašokdino kaip reikiant, tačiau tolstant nuo sostinės šalyje šeimai tinkamą būstą galima nusipirkti ir už 254 tūkst. skaičiuojant litais.

8. Slovakija
Slovakija

Jeigu tikėtumėme Europos Sąjungos žodžiais, Slovakija – ta Vidurio Europos valstybė, kur ekonomika auga sparčiausiai, o nekilnojamojo turto kainos vis dar juokingai mažos. Čia tikrai nedaug nekilnojamojo turto objektų, kainuojančio 139 tūkst. skaičiuojant litais, nes toks turtas įvardijamas kaip ypač brangus. Aišku, pigiam nekilnojamajam turtui dažniausiai būtina renovacija, tačiau, atsižvelgiant į tai, jog šalyje darbo jėga ir medžiagos tikrai pigios, tai tikrai ne problema.

9. Slovėnija
Liubliana, Slovėnija, DELFI skaitytojo Vytauto Vitkausko nuotr.

Slovėnija – Europos centre esantis brangakmenis, kurį atranda vis daugiau užsieniečių. Šalies sostinė Liubliana žavi stulbinančiu grožiu, šalyje gausu ežerų ir slidinėjimo kurortų. Augant šalies populiarumui, didėja ir nekilnojamojo turto kainos, tačiau gerai paieškojus galima rasti tikrų perliukų už labai patrauklią kainą, ateityje atnešiančių apčiuopiamą pelną.

10. Suomija
Naantali miestelis Suomijoje

Suomija - šalis, kur gyvena 186 tūkst. elnių ir tyvuliuoja 188 tūkst. ežerų. Jeigu vertintume atlyginimų prasme, nekilnojamojo turto kainos šalyje tikrai nesikandžioja. Modernų 4 miegamųjų būstą galima įsigyti už 338 tūkst. skaičiuojant litais. Atsiveria neišmatuojamos nuomos galimybės. Tokie būstai užmiestyje nenutolę nuo būtiniausių prekių parduotuvių ir slidinėjimo kurortų, tad jau labai greitai jų kainos gali išaugti kaip ant mielių.

Taigi, jeigu nusprendėte investuoti savo pinigus į nekilnojamąjį turtą užsienyje, iš pradžių kruopščiai atlikite namų darbus. Pirmiausia aplankykite šalį, kur ketinate įsigyti nekilnojamojo turto, pajuskite, kaip ten gyvena žmonės. Nuotraukos – puikus būdas surinkti pirminę informaciją, tačiau visada geriausia viską pamatyti savo akimis.

Ketinantiems užsienyje įsigytą nekilnojamąjį turtą nuomoti, labai svarbu ištirti rinką ir aplinką vietos, kur ketinate pirkti būstą. Kad neatsitiktų taip, jog, pavyzdžiui, įsigysite butą kokio nors miesto rajone, kur nuomos kainos pačios žemiausios dėl jo prastos reputacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (230)