Šis reikalavimas turėjo įsigalioti nuo 2016 metų pradžios, tačiau buvo atidėtas, atsižvelgus į situaciją statybų rinkoje ir rinkos pasirengimą naujovėms.

Šalyje didinti pastatų energinį naudingumą įpareigoja ES teisės aktai. Pastatų energinio efektyvinimo judėjimas Europoje yra siejamas su aplinkosauga ir sparčia klimato kaita.

„Kalbant apie pastatų energinį efektyvinimą Europoje, svarbiausias yra ne ekonominis, bet aplinkosauginis motyvas, - sako VĮ Statybos produktų sertifikavimo centras direktorius Robertas Encius. – Su nerimu stebime sparčią klimato kainą, o mokslininkai jau kalba ir apie lūžio tašką, po kurio gali nebebūti kelio atgal“.

Siekiant, kad prie griežtesnių energinio naudingumo reikalavimų Lietuvoje būtų pereinama nuosekliai, etapais, sudarant galimybę rinkos dalyviams pasirengti permainoms, nacionaliniuose teisės aktuose buvo nustatytos atitinkamos datos. Nuo š. m. lapkričio 1 d. naujai statomi pastatai turės būti ne žemesnės kaip A, o nuo 2018 m. sausio 1 d. – ne žemesnės kaip A+ energinio naudingumo klasės.

Taip pat, nuo 2018 m. gruodžio 31 d. valstybės ir savivaldos institucijų, įstaigų ir įmonių statomi nauji, o nuo 2020 m. gruodžio 31 d. visi statomi nauji pastatai šalyje turės būti beveik nevartojantys energijos.

Energijos beveik nevartojančiu pastatu laikomas toks, kurio energinis naudingumas yra labai aukštas, o didžiąją dalį reikiamos energijos, kuri beveik lygi nuliui arba kurios suvartojama labai mažai, turėtų sudaryti atsinaujinančių išteklių energija.

Pagal Lietuvoje galiojančią klasifikaciją toks pastatas atitinka A++ klasę.

Šiuo metu Lietuvoje jau yra sertifikuotas 161 A klasės energinio naudingumo pastatas, 49 – A+ klasės ir vienas A++ klasės pastatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)