Yra keli pavyzdžiai, kai buvo sutvarkyti daugiabučių balkonai, tačiau tai tik vienetiniai atvejai.

Kauno savivaldybės atstovai sako, kad esminė problema – gyventojų nenoras spręsti situacijos ir teisinė bazė. Dabar prie balkonų tvarkymo turi prisidėti visi be išimties gyventojai. Nesvarbu, yra bute balkonas ar ne. Panašiai, kaip su stogo taisymu – turi prisidėti visi namo gyventojai. Tai tarp gyventojų kelia nesutarimus, o darbai stringa.

Šimtai tiksinčių bombų

Šiandien Kauno centre ir Senamiestyje yra apie 300 avarinės būklės balkonų – krenta tinkas, nėra apsauginių tvorelių, lenda armatūra.

79 daugiabučių stovi kiaurais stogais. 39 namai apskritai avarinės būklės ar apleisti – gabalais krenta tinkas, matosi akivaizdūs plyšiai. Dešimtyje namų gali bet kada sugriūti perdangos.

„Dalis šių namų jau dabar yra pripažinti netinkamais gyventi, bet jie šiai dienai yra administruojami. Metai iš metų administratorius organizuoja gyventojų susirinkimus, balsavimus raštu, kad būtų priimti sprendimai dėl remonto darbų, tačiau gyventojai yra pasyvūs, susitikimuose nedalyvauja, sprendimo neišreiškia, pasiūlymų nėra. Šiai dienai galime pasigirti tik tuo, kad suremontavome 18 stogų, 4 namų sutvarkyti fasadai ir dviejų namų balkonai“, - teigė bendrovės „Kauno centro būstas“ direktorė Jurgita Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

Gyventojai nesutaria

Kaltę gyventojams verčia ir Kauno savivaldybės atstovai.

„Situacija kebli ir sudėtinga, nes gyventojai neturi bendros nuomonės, niekaip negali sutarti. Tai tikrai labai didelė problema ir bet kada gali atsitikti nelaimingas atsitikimas. Savivaldybės svertai tik politiniai, tik agitaciniai. Gyventojai turi patys apsispręsti. Gyventojai yra namo bendrasavininkai“, - sako Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Steponas Vaičikauskas.

Gyventojai gali kurti bendrijas arba patikėti administratoriui organizuoti daugiabučių atnaujinimą. Antru atveju gyventojai iškart sumoka dalį remonto išlaidų, o didžioji dalis išlaidų padengiama per kelerius metus.

Piktina teisinė bazė

S. Vaičikauskas neslepia, kad neaiškumo įneša ir teisinė bazė. Už balkonų remontą lygiomis dalimis pagal buto plotą turi mokėti ir tie gyventojai, kurie gyvena bute be balkono.

„Dėl to šioje vietoje yra daug problemų. Gyventojai sako: jei balkonas yra bendra nuosavybė, tai aš turiu teisę bet kada nueiti į tą balkoną parūkyti, pavyzdžiui. Bet, deja, taip nėra. Dėl to jau ir kiti miestai siūlo šią Civilinio kodekso vietą pakeisti, kad balkonas turi priklausyti konkrečiam butui“, - sako S. Vaičikauskas.

Savivaldybė turi menkas teises bausti netvarkingų namų gyventojus - galima skirti baudas tik administratoriams, tačiau ne gyventojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)