„Namas yra panašios būklės, kaip esate užfiksavę prieš keletą metų, gal šiek tiek blogesnės. Pusė namo yra uždengta apdailos plokštėmis, kita pusė yra papešiota, pridaryta skylių šiltinimo sluoksnyje ir izoliacijoje. Aišku, kuo toliau, tuo namo būklė prastėja, nes ateis pavasaris ir vėl bus išpešiota, tai daugiausiai paukščių ir kačių darbas“, - namo vaizdą nupasakojo vadovavimą statybos bendrovei „Aukštaitijos ranga“ parėmęs Antanas Mondeikis.

Su šia įmone daugiabučiui namui atstovaujanti bendrija „Vilnius – 69“ šią žiemą pasirašė taikos sutartį.

DELFI skelbė apie nesėkmingą šio namo renovaciją 2012 m. gegužę.

Per daugiau nei 1,5 metų įvyko permainų: daugiabučio bendrijos pirmininke buvo išrinkta kita namo gyventoja Danguolė Šlušnienė ir dabar tiek bendrija, tiek statybos bendrovė sutaria, kad plokštės yra tinkamos naudoti.

Anksčiau skelbta, kad gyventojams kilo įtarimas, jog namo fasadui uždengti naudotos netinkamos plokštes. Abejonės kilo po to, kai plokštės sureagavo su joms nuvalyti naudota priemone, o tai skeptiškai įvertino ir Kauno technologijos universiteto laboratorijos atstovai, apžiūrėję gaminį. Be to, buvo nustatyta, kad ant plokščių užklijuoti netinkami lipdukai.

Tačiau „Aukštaitijos rangos“ vadovas sako, jog ekspertizė nebuvo atlikta, o nustačius pažeidimą dėl lipdukų, į plokščių kokybę nesigilinta ir darbai sustojo. Namą tuo metu toliau pešiojo paukščiai.

„Mes visi pripažįstame, kad buvo atvežtos plokštės ir sumaišyti ant jų užklijuoti lipdukai. Tą pripažino ir gamintojas. Tuo remiantis ir kilo minčių, kad plokštės yra netinkamos naudoti lauke, bet jos tinka naudoti ir laukui, pavyzdžiui, jos atsparios ultravioletiniams spinduliams, ko nereikia vidinėms plokštėms. Lipdukai suklaidino, o po to į esmę niekas nebesigilino, nors ir tiekėjas, ir gamintojas parašė raštus, kad jie prisiima atsakomybę dėl klaidingai užklijuotų lipdukų“, - pasakoja A. Mondeikis.

Jis sako, jog bendrijai teko susimokėti plokščių tiekėjui už gaminius, nes Panevėžio apylinkės teismas nenustatė, kad jos netinkamos naudoti.

„Apie nustatytus galimus plokščių neatitikimus, galiu pasakyti tiek: kaip galima nesudarius komisijos nuspręsti dėl jų kokybės? O kai gaunama išvada, kad plokštės yra galbūt nekokybiškos, ką tai reiškia? Mes sakėme, kad ekspertizė turi parodyti, kad plokštės yra netinkamos, tačiau bendrija nesiryžo ekspertizei“, - sako A. Mondeikis.

Rado daugiau problemų

Dabar bendrija statybos įmonei pretenzijų dėl plokščių neturi. Naujoji pirmininkė Danguolė Šlušnienė teigia, jog namo renovaciją planuojama užbaigti.

„Planuojame renovaciją pabaigti. Pas mus yra daug problemų, bet tikimės kaip nors jas išspręsti, nes naudotos plokštės, pasirodo, tinkamos. Daugiau bėdų paaiškėjo tada, kai pasikeitė bendrijos pirmininkė ir mes galėjome prieiti prie bendrijos sąskaitų. Tada kreipėmės į teismą“, - teigė ji.

Bendrijos pirmininkė sako, jog dabar teismas aiškinasi, ar ankstesnė pirmininkė iš bendrijos pasisavino pinigų.

Gali atimti paramą

Daugiabučio renovacija turi būti baigta iki šių metų liepos, kitaip bendrija turės grąžinti gautą paramą.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Panevėžio regiono specialistė Daiva Gailiūnienė DELFI papasakojo, kokius darbus dar reikia atlikti.

„Dalis fasado neuždengta apdailos plokšte, nepakeistos laiptinių durys, - teigė ji. - Norint gauti valstybės paramą, bendrija daugiabučio atnaujinimą turėtų baigti ne vėliau kaip iki 2014 metų liepos 1 dienos.“

D. Gailiūnienė paaiškino, jog, agentūros duomenimis, renovacija vėluoja dėl vykusios rangovų kaitos ir objektyvių priežasčių, susijusių su bendrijos ir namo modernizavimo projekto valdymu.
Paklausta, kokių veiksmų BETA yra atlikusi dėl šio namo, kad jo renovacija vyktų sparčiau, ji dėstė, jog yra teikiama metodinė pagalba, išaiškinti visi veiksmai, reikalingi proceso atnaujinimui, o Panevėžio regione tai vienintelis atvejis, kai yra vėluojama renovaciją atlikti laiku.

Šiuo metu daugiabučio bendrija laukia, kol BETA specialistai peržiūrės ir įvertins naują daugiabučio investicinį projektą likusiems darbams, jį suderins.

„Tada mes kalbėsimės su banku dėl paskolos, kadangi trūksta pinigų. Reikia ištaisyti broką, kuris per tuos tris metus atsirado, nes apšiltinimo vata išdraskyta ir vėjo, ir paukščių“, - apgailestavo bendrijos pirmininkė D. Šlušnienė.

Bendrovė jaučiasi nubausta nepelnytai

Bendrovės „Aukštaitijos ranga“ vadovas, su kuria bendrija buvo nutraukusi darbų sutartį, sako, jog įmonė buvo nubausta per griežtai dėl nesusipratimo su lipdukais. Dabar jis tikisi, jog BETA leidus, įmonė renovaciją užbaigs.

„Mes buvome bausti kaip statybinė įmonė, aš, kaip statybos darbų vadovas, buvau baustas už nekokybiškai atliktus darbus, neapsižiūrėjimą ir t.t. Net keista, kaip po to yra apjuodinamos statybinės įmonės, statybininkai ir uždedama juoda dėmė renovacijai, - vardijo A. Mondeikis. -
Aplinkos ministerijos sudaryta komisija nustatė, kad pažeidimai lyg ir padaryti, o gal ir nepadaryti, bet nubausti reikėjo, tad mes buvome baudžiami, tai buvo labai nemalonu, nes mes parodomi, kaip pavyzdys, kaip nereikia daryti renovaciją. Dar iki šiol, kai mes užsakinėjame darbus ar plokštes, mums vis primena, kaip mes blogai dirbame.“

Jis įsitikinęs, kad įmonė nubausta per griežtai, nes vienintelė klaida – neteisingas plokščių ženklinimas. Be to, jo nuomone, bendrija buvo suinteresuota darbus stabdyti.

„Aš manau, kad abejonės dėl plokščių kokybės kilo dėl to, kad bendrija negalėjo su mumis atsiskaityti, nes, kaip dabar paaiškėjo, bendrija jau tada neturėjo pinigų, - teigė jis. - Jeigu plokštės tikrai būtų netinkamos, gamintojas būtų paprašęs jas nuimti ir atvežtų naujas, bet jis atsiuntė raštą, garantuojantį, kad jos tinkamos lauko darbams. O klaida su lipdukais yra žmogiškas faktorius, šių plokščių partija buvo atvežta ne tik mums, bet ir kituose objektuose, kuriems viskas tiko.“

Statybininkai skaičiuoja, kad reikalingiems darbams reikėtų dviejų mėnesių, tačiau bendrija pirmiausiai turėtų gauti papildomo finansavimo iš banko, nes dabar ji neturi pinigų mokėti už darbus. Skaičiuojama, kad projektui užbaigti reikia šiek tiek daugiau nei 50 tūkst. litų.

Skelbta, kad 2012 m. kovą Aplinkos ministerija buvo išplatinusi pranešimą, kuriame nurodė, kad aplinkos ministro sudaryta darbo grupė nustatė, jog "Vienkiemių kaime esančio daugiabučio namo modernizavimo projektas buvo parengtas nesilaikant Statybos įstatymo ir kitų teisės aktų reikalavimų, šio namo savininkų bendrijai „Vilnius 69“ kilo problemų jį renovuojant“, „nėra jokių dokumentų, kurie patvirtintų, kad panaudotosios plokštės atitinka fasadinėms plokštėms keliamus reikalavimus ir yra tinkamos naudoti lauko sąlygomis“ ir „dalis pritvirtintų fasado plokščių išsigaubusios, nemažai plokščių tvirtinimo smeigių yra nuplėšta, termoizoliacinis sluoksnis įmirkęs vandeniu, vietomis pažeista vėjo izoliacinė danga“ bei „pateikta rekomendacija daugiabučio namo savininkų bendrijai „Vilnius 69“ kreiptis į teismą, kad rangovas įgyvendintų darbų kokybės garantijas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)