Ginčas tarp inspekcijos ir Algirdo S., kuriam buvo surašytas savavališkos statybos aktas, kilo dėl to, kad buvo iš esmės suremontuotas butas penkiaaukščiame blokiniame name Lazdynų mikrorajone.

Iš lauko matyti, kad bute buvo išgriauta sienelė tarp balkono ir kambario, nematyti ir ten stovėjusio radiatoriaus, pašalinus dalį balkono turėklų, jis buvo įstiklintas.

Kalbintas Architektų gatvėje esančio daugiabučio gyventojas DELFI sakė, jog į inspekciją dėl statybų kreipėsi kaimynai, nes, jų manymu, statybas pradėjęs žmogus elgėsi chuliganiškai.

Susisiekus su Algirdu S., jis teigė, jog nieko apie Statybų inspekcijos sprendimą nežinąs, bute negyvenantis, nieko bendro su juo neturintis ir į kalbas nesileido.

Tačiau Statybos inspekcija atkerta, kad buto savininką nustatė pagal Nekilnojamojo turto registrą.

„Jam, kaip statinio dalies – buto - naudotojui, ir surašytas savavališkos statybos aktas už fasado elementų pakeitimą – lodžijos, balkono įstiklinimą. Lodžija, balkonas yra fasado elementai“, - paaiškina Statybų inspekcija.

Inspekcija nerado, kaip buto savininkui įteikti surašytą savavališkos statybos aktą dėl „atliktų fasado elementų keitimo darbų“, todėl skelbimą patalpino laikraštyje, kaip tai numato įstatymas.

„Šia tvarka įteiktas Savavališkos statybos aktas ir kvietimas laikomi įteiktais tinkamai, jei praėjo 5 darbo dienos po to, kai vietinėje ar respublikinėje spaudoje buvo paskelbtas pranešimas apie savavališkos statybos akto surašymą ir apie numatomą statybos patikrinimą“, - patikslino inspekcija.

Dabar buto savininkas iki 2014 m. vasario 28 d. savo lėšomis turi pašalinti savavališkos statybos padarinius, priešingu atveju bus kreipiamasi į teismą. Žmogui už tokį paprastąjį remontą gresia 200-500 litų bauda.

Rekonstruotas daugiabučio balkonas Architektų gatvėje:

Kaip teisėtai stiklinti balkonus?

Pagal galiojantį Statybos įstatymą, balkono įstiklinimo darbai yra vadinami pastato paprastuoju remontu.

Įstiklinant tiek paveldosaugininkų saugomą balkoną, tiek balkoną daugiabutyje, tam reikia gauti rašytinį pritarimą paprastojo remonto projektui.
Pavyzdžiui, stiklinant balkoną miegamojo rajono daugiabutyje, remonto projektui raštu turi pritarti savivaldybės administracijos direktoriaus įgaliotas valstybės tarnautojas. Kai balkonas yra saugomoje teritorijoje, tam pritaria už jo priežiūrą atsakingi tarnautojai.

„Įstiklinus tokiose teritorijose esančių pastatų balkonus, neturint minėtų statybą leidžiančių dokumentų, pastato ar jo dalies savininko atlikti darbai prilyginami savavališkai statybai. Inspekcijos pareigūnas, nustatęs tokį faktą, surašo savavališkos statybos aktą ir pareikalauja per tam tikrą laiką, paprastai per 6 mėnesius, pašalinti savavališkos statybos padarinius, t. y. išardyti savavališkai įrengtas statinio dalis, ir pažeidimą padariusį gyventoją baudžia administracine tvarka“, - primena inspekcija.

Tačiau žmogus gali parengti paprastojo remonto projektą ar aprašą, kreiptis dėl rašytinio pritarimo ir, jeigu reikia,pertvarkęs įstiklinimo rėmą, įteisinti atliktus balkono įstiklinimo darbus. Tačiau tokiu atveju reikės sumokėti įmoką už savavališkos statybos įteisinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (588)